Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Hippe ontgrendelmogelijkheden bekeken

Hippe ontgrendelmogelijkheden bekeken
Jeroen den Otter

De eerste keer dat ik met mijn gezicht een device, een dikke Asus laptop, kon ontgrendelen gebeurde een paar maanden geleden. Het voelde alsof ik in de toekomst was, grandioos vond ik het. Nu rest de vraag, zijn er nog meer van dit soort kekke gadgets, zo van: hoofdje d’r voor en klaar?

Windows & OS X

Gezichtsontgrendeling, ik hoor een deel (ugh Android gebruikers ugh) lachen. Correct, de technologie is niet super nieuw maar desalniettemin vinden we dit fijne mechanisme nog lang niet overal. Het besturingssysteem Windows 8 heeft bijvoorbeeld geen optie om standaard met je hoofd een computer te ontgrendelen, maar Asus had in de dikke laptop wel zelf een tool ingebouwd waardoor het kon. Computerfabrikanten kunnen dus zelf software aan Windows 8 toevoegen zodat kekke features als gezichtsontgrendeling mogelijk worden. Maar dat is Windows 8, prehistorie man!

Kijken: Uitbuiken met gezichtsherkenning van de dikke Asus

Windows 10 lost het beter op, hierin zit ‘Windows Hello‘ verwerkt die moet zorgen dat je voortaan bij het opstarten van je PC, maar ook bij sites, nooit meer echte wachtwoorden nodig hebt maar gewoon je mooie gezicht of een vinger. Mits je pc over de juiste camera of vingerafdrukscanner beschikt natuurlijk.

Maar dat is Windows 8, prehistorie!

Maar wat als je fabrikant lui is, geen zin heeft in die gezichtenmeuk, of de technologie buiten de kosten valt? Nou, daar hebben we nog altijd third-party software voor, die ook ondersteund wordt door het noemswaardige Windows 98- voor alle liefhebbers. Ik ben heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien, laat staan of een webcam het kan trekken. 144P?

Old-school dat XP.

Old-school dat XP.

Voor OS X geldt hetzelfde, alleen heb je hier nog tal van andere coole mogelijkheden om je mac te ontgrendelen. Bijvoorbeeld via Knock, hiermee tik je met je vuist tegen je iPhone aan en boem, je Mac is ontgrendeld! Bekijk vooral het filmpje van een hipsterige baardmans die het trucje even voordoet!

 

iOS

Nee, Apple lijkt in de verste verte geen slag te slaan op gezichtsontgrendeling. Dit kon je eigenlijk al concluderen na het WWDC 2015 omdat ze hier iOS 9 presenteerden, zonder nieuwe ontgrendel mogelijkheden. Soms komt het nog wel eens voor dat ze een hele nieuwe feature uit het niets toevoegen die niet in de beta’s zat, zoals dit ooit het geval was met spraakassistent Siri.

Is er dan helemaal geen mogelijkheid? Nou, op de schimmige achtergronden wel. Als je een iPhone jailbreakt met Cydia schijnt het mogelijk te kunnen, ik zou het niet aanraden want je garantie ben je direct kwijt.

Android

Bij Android kwamen de eerste berichten over gezichtsontgrendeling al in 2011 toen het nieuwe besturingssysteem Ice Cream Sandwich werd geïntroduceerd. Bij Google zal het wel zo normaal zijn als dat ‘r bij ons water uit de kraan komt. Draadbreuk’s Dennis probeerde het al eens met de Samsung Galaxy Nexus en die was daar niet direct te spreken over. “Wat een kansloze onzin. Volgens mij was het voor kwaadwillenden met een printje van mijn gezicht gemakkelijker om bij mijn toestel in te loggen dan voor mijzelf. Snel weer uitgezet, nooit meer aan teruggedacht.” Gelukkig heeft Google niet stil gezeten en heeft het deze vorm van ontgrendeling flink slimmer gemaakt in Android 5.0. Kijk, daar kunnen we wat mee.