Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Gezocht: goedkopere DJI Spark

Gezocht: goedkopere DJI Spark
Ger
  • Op 3 augustus 2017

Drones zijn vet. Drones leveren prachtige beelden af. Met drones maak je shots die je nooit eerder maakte. Maar helaas: drones zijn duur. De DJI Spark, DJI’s nieuwste telg, is met een adviesprijs van 599 euro nog niet eens heel absurd duur, maar goedkoop? Nee dat zeker ook niet.

Ik heb de afgelopen weken de luxe gehad de DJI Spark, een kleine hippe cameradrone van DJI, te mogen proberen. In die periode ging ik toevallig op vakantie. Dat bleek een match. Ik maakte toffe shots van bergen, een meer en wat al niet. En dat met een gadget die amper groter dan je handpalm is. Dat heet fijn. Neem je nog eens een keer zo’n drone mee.

Video DJI Spark

Nu zijn er natuurlijk al genoeg kleine (of zelfs mini) drones, maar door de bank genomen hebben die last van twee grote problemen: een matige beeldkwaliteit en een zo mogelijk nog matigere stabilisatie. Gevolg: schokkerige en vooral heel lelijke shots.

De DJI Spark biedt met Full HD 30P en een twee-assige gimbal genoeg om stabiele en stijlvolle beelden te schieten.

Slik, vliegen met wifi

Goed, ik was wel enigszins beperkt, want ik had om een suffe reden niet de beschikking over de controller van de DJI Spark. En dan ben je overgeleverd aan de narigheid die wifi heet. Via je smartphone maak je connectie met de Spark, die je via de DJI GO 4 app bedient. Die connectie gaat via, jawel, wifi.

Wifi stoort. Wifi hapert. Kortom: wifi is onbetrouwbaar. En dat filmt niet zo heel erg prettig, zeg ik met een groot gevoel voor understatement.

En wifi kent maar een beperkt bereik, waardoor je maar tot een afstand van 100 en een hoogte van 50 meter kunt vliegen. Dat levert natuurlijk niet de allermooiste beelden op. Maar bovenal: wifi hapert. Wifi stoort. Wifi is onbetrouwbaar. En dat filmt niet zo heel erg prettig, zeg ik met een groot gevoel voor understatement. Tijdens het maken van een shot boven Lac de ser Poncon (aanradertje) viel het bereik weg en toen… tja, toen was het wachten en hopen geblazen dat het allemaal goed ging.

Schattig ding he?

In theorie vliegt de Spark na een tijdje uit zichzelf terug naar zijn startpunt, maar er zijn genoeg verhalen op het wereldwijde web te vinden waar dat lang niet altijd een succes was. De beste oplossing is even eenvoudig als ietwat gek: je loopt gewoon met je smartphone zo dicht mogelijk naar de drone toe, in de hoop op iets van bereik. Dat bleek bij het fijne meer voldoende. Gelukkig.

Droneshot. #sestriere #djispark #sestriereborgata

Een bericht gedeeld door Ger de Gram (@gdegram) op

Maar dat is direct het probleem van de Spark. De gadget lijkt met 599 euro nog redelijk, enigszins, relatief gezien, betaalbaar. Maar dan heb je feitelijk alleen de drone. De controller en een extra accu – met een maximale vliegduur van 16 minuten ook geen overbodige luxe – ontbreken nog. Die kun je in een soortement van setje voor 200 euro extra aanschaffen. En dan betaal je toch een goede 799 euries voor een drone.

Net iets te duur, die DJI Spark

Ga je dat betalen als je louter en alleen voor de lol af en toe wat shots draait? Ik denk het niet. Kortom: DJI zorg voor een oplossing: breng een goedkopere Spark uit. Want ik wil ‘m. Dus dat.

openingsbeeld: QZ.com