Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Kijktip: achter de schermen bij Apple

Kijktip: achter de schermen bij Apple
Dennis de Vries

Het Apple van Steve Jobs stond bekend om zijn geheimzinnigheid. Niemand wist wat er zich afspeelde achter de deuren van 1 Infinite Loop in Cupertino. Met Tim Cook aan het roer lijkt dat wat te ontdooien. Zo kreeg het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes toegang tot de boardroom en designstudio’s van het bedrijf, en sprak het met alle grote namen.

Ten eerste: verwacht geen brekend nieuws uit dit stukje tv. Het gaat over de Apple auto, de teleurstelling van de Apple Watch, encryptie en de werkomstandigheden in hun Chinese fabrieken. Maar Tim Cook wordt het vuur geen moment aan de schenen gelegd. Over Apple’s vermeende belastingontduiking in andere landen? “That is total political crap“. Presentator Charlie Rose is een beetje als je vriendelijke opa die het allemaal niet zo goed snapt. Die vol verwondering rondloopt door het Apple HQ en dan vraagt waarom er kleden over sommige tafels liggen. “We don’t like people in this room, period“, is het onvermijdelijke antwoord van Jony Ive.

 

Toch is het absoluut de moeite waard. Al is het maar voor het kijkje in de boardroom waar de complete Apple-leiding in één ruimte zit voor hun wekelijkse vergadering. Of de ruimte waar Jony Ive (die dus in het echt ook zo praat) zijn spullen designt en prototypes ontwikkelt. Rose krijgt tien verschillende prototypes te zien van de iPhone 6, voor ze het uiteindelijke model kozen. En hij staat er bij terwijl een prototype Apple Watch uit aluminium geslepen wordt. Het item besluit met een kijkje ín het nieuwe Apple hoofdkantoor, het ruimteschip-achtige gebouw dat momenteel in aanbouw is.

Het item duurt uiteindelijk de helft van 60 minutes (een half uurtje dus) maar het is toch kerstvakantie: een beter kijkje in de keuken van Apple krijgt je vandaag niet te zien.