Met zout water je smartphone opladen: dit is Jaq

Met zout water je smartphone opladen: dit is Jaq

Het bedrijf Myfc komt met een mobiele oplader, de Jaq, die gebruik maakt van stroomopwekking door zout water. Cool hebbe-dingetje of niet praktisch?

 

De Jaq is een apparaat waar je een kabel inplugt voor je mobiel en een kaart met zout water die je kunt vervangen als hij leeg is. De Jaq is vorig jaar al gepresenteerd op de MWC, toen maakte Cnet al een filmpje erover. Nu kun je je inschrijven om dit kekke ding aan te schaffen.

 

 

Dit filmpje van de CES 2016 laat alleen maar zien dat het voor hipsters bestemd is 

Voordelen

Grote voordeel van de Jaq ten opzichte van de standaard mobiele opladers is dat het gebruik maakt van een soort cartridges, de kaarten, waar alleen maar water en zout in zit. In de gebruikelijke mobiele opladers zit lithium ion, wat slecht voor het milieu is wanneer het bij het reguliere afval komt. Je vraagt je af: En die kaarten dan? Die kunnen gewoon bij het plastic afval. Met 1 kaart kun je ongeveer een Iphone 6S of Galaxy S6 volledig opladen. Het bedrijf is er nog niet helemaal uit hoeveel het gaat kosten, the Verge heeft losgekregen dat het losse apparaat waar de kaarten in moeten niet duurder wordt dan € 90. Verder moet je dan een abonnementsprijs betalen van € 4,90 per maand om een aantal kaarten per maand te ontvangen  Milieubewust en toch een volle accu dus. Maar hoe milieubewust is het eigenlijk?

 

 

De kaarten en zijn houder komen in allemaal kleurtjes, och wat fijn.

Lekker rekenen

Als er uitspraken worden gedaan dat iets goed voor het milieu is moet je altijd even twee keer nadenken. Zoals gezegd zorgt dit leuke idee voor meer afval, wel recyclebaar is, maar toch. Mijn eerste gedachte is altijd om gewoon de hele horizon te vervuilen met een paar miljoen windturbines en er klaar mee zijn, maar dat blijkt ook moeilijk, zeker voor Nederland. De Jaq is bedoeld voor onderweg en zo’n windturbine past natuurlijk niet in je broekzak. Oke, prima. We hebben de Jaq dus nodig. Maar heeft onze smartphonegebruik dan zoveel impact? Nee, dat valt wel mee. Ik zal jullie de rekensom besparen maar het komt er op neer dat het verbruik van alle smartphones van Nederland ongeveer gelijk is aan het verbruik van 57.000 huishoudens. Dat is bijna heel Amersfoort en ongeveer 0,8 % van alle huishoudens. Vind ik een klein deel. De noodzaak ontbreekt een beetje om dit apparaat te kopen om milieubewuste redenen. Begrijp me niet verkeerd, het is een goede ontwikkeling dat iedereen er mee bezig is maar als het smartphone verbruik zo laag is dan kunnen we beter wat van die windturbines neer zetten.

Moet ik dat ding nou kopen of niet?!

Kijk, ik heb geen mobiele-oplaad-unit, nooit nodig gehad, denk ik. Wel vaak gefrustreerd geweest dat m’n telefoontje leeg was onderweg (misschien maar is kopen..), met ’s nachts opladen en onderweg overal mijn oplader inpluggen lukt het me meestal wel om connected te blijven. Wil je nou wel dat ding in huis hebben? Reserveer dan een plek vooraan in de rij op de site van Myfc.

 

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.