Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Microsoft HoloLens: ik wil het.

Microsoft HoloLens: ik wil het.
Dennis de Vries

“Microsoft, als je dit leest: ik wil een HoloLens. Groeten, Dennis.” Gisteren liet Microsoft op hun Microsoft Build 2015 weer een demo zien van de augmented reality bril. En als het apparaat in het dagelijks gebruik maar een tiende zo tof wordt, dan is het nog een waanzinnig product.

Microsoft presenteerde HoloLens afgelopen januari, tegelijk met een nieuwe versie van Windows. Met de futuristische skibril op je hoofd wordt Windows 10 ineens als holografische projectie in je huiskamer getoverd. In januari waren details nog schaars, gisteren kregen we verschillende live demo’s te zien tijdens de presentatie. Zo stiefelde iemand door zijn appartement waar overal op de muren en meubels Windows-elementen en schermen waren geprojecteerd. Met een handbeweging zette hij een groot videoscherm op de muur. Met nog eentje vergrootte hij dit tot bijna-bioscoopformaat. En ondertussen lag er een hond op het tapijt te ronken. Een virtuele hond, die alleen hij zag door de HoloLens. Eentje die je niet hoeft uit te laten en die niet de bank stuk kauwt.

 

Video: Microsoft’s HoloLens presentatie

 

Maar er werden ook praktischer zaken uit de doeken gedaan. Een student geneeskunde trok met een simpele beweging het skelet uit een manshoog hologram-model. Architecten pasten een 3D-model van een te bouwen kantoor aan door met het scrollwiel van de muis te draaien. Op een bepaald moment reed er een simpel robotje het podium op. Bekeken door de HoloLens kreeg het mechanische ding een compleet lichaam dat reageerde op spraakherkenning.

Een pc op je hoofd

Dat is tof. Maar het meest indrukwekkende vind ik misschien nog wel dat Microsoft de drempel ogenschijnlijk laag houdt. HoloLens is geen add-on voor een monster-pc, maar het is een pc opzich. Alle hardware die je nodig hebt, zit in de bril verwerkt. Inclusief de sensoren om de omgeving nauwkeurig in kaart te brengen, je bewegingen te volgen, je handgebaren te herkennen en om spraakcommando’s op te pikken. Geen smartphone bij nodig, geen laptop in de buurt. Er zitten geen draden aan je hoofd en je kamer hoeft niet vol te staan met accessoires.

 

Video: Meer epische HoloLens dingen

 

Microsoft maakte op Build ook bekend dat ze al samenwerken met verschillende partners om nog meer epische dingen te ontwikkelen. Namen als Disney en Nasa, denk eens wat die kunnen doen met dit soort technologie. Verder blijft het nog vooral gissen wat betreft de HoloLens. Over de lanceerdatum werd met geen woord gerept. En ik hou mijn hart vast voor de prijs. Ook daar heeft Microsoft nog niets over gezegd, maar…dat kan alleen maar tegenvallen.

Ik wil een HoloLens

En toch wil ik het. Niet omdat ik een weerwidget op mijn koffietafel en een Outlook-kalender op de keukendeur wil. Niet omdat ik architect ben, de anatomie van de mens in 3D wil bestuderen of een cartoon-robotje door huis wil hebben rijden. Eigenlijk kan ik geen enkele reden bedenken waarom ik Microsoft HoloLens zou willen hebben. Maar toch, Microsoft: ik wil het.