Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Waarom is de Oculus Rift zo ‘duur’?

Prijs Oculus rift
Dennis de Vries

Na letterlijk jaren watertanden was het zover: de Oculus Rift vr-headset is ein-de-lijk te koop. Palmer Luckey, bedenker van de Rift en CEO van het bedrijf, nam afgelopen nacht op Reddit de tijd om antwoorden van fans te beantwoorden. En ja, die gingen veelal over de verkoopprijs.

De Oculus Rift gaat over de toonbank voor $599. Voor Europeanen is dat zelfs €699. Dat is een stevig bedrag, maar laten we eerlijk zijn: je krijgt dan ook zwaar geavanceerde, first-gen technologie thuisgestuurd. Natuurlijk is dat niet goedkoop. Wat had je dan verwacht? Nou, veel mensen hadden schijnbaar verwacht dat ze de nieuwe VR-revolutie bij een Happy Meal zouden krijgen. En dat is de schuld van de bedenker van de Oculus Rift, Palmer Luckey. “Ik heb de berichtgeving verkeerd aangepakt”, zo verontschuldigt hij zich in een Reddit AMA van vannacht, die grotendeels over de prijs ging.

Oculus Rift duur? Welnee

Met ‘berichtgeving’ doelt Luckey op zijn eerdere opmerkingen in een interview dat de Oculus Rift tussen de $200 en $400 zou gaan kosten. “Dat antwoord was slecht voorbereid.” Luckey probeerde daarna nog de verwachtingen te temperen door te zeggen dat de prijs van de Rift ‘waarschijnlijk hoger zou liggen’. Maar dat kwam niet helemaal over bij de fans. “Onze grootste vergissing was dat we aannamen dat we duidelijke verwachtingen hadden gesteld bij de fans”, zo verontschuldigt Luckey zich.

Volgens Luckey maakt het bedrijf momenteel geen cent winst op de verkoop van de Oculus Rift. Momenteel verkoopt Oculus de Rift in combinatie met een controller en twee games, maar die accessoires zijn niet de reden dat de prijs hoger dan verwacht ligt. Goede VR is duur, benadrukt Luckey, de geavanceerde technologie van de Rift is wat de prijs opdrijft. Volgens Luckey zijn bijvoorbeeld telefoons of televisies die voor $599 verkocht worden veel goedkoper om te maken: “Onze vergissing zat ‘m in de communicatie. Niet in de prijsstelling.” Een goedkopere versie van de Rift, zonder alle accessoires, zit er dus ook echt niet in.

Wat is met die Europese prijs dan?

Blijft er nog één vraag over. De Amerikaanse verkoopprijs van $599 zou omgerekend in Euro’s moeten neerkomen om ongeveer $560. Nu zijn we best gewend dat die wisselkoers nooit aangehouden wordt, maar €699 is heel erg uit de losse pols gerekend. Vanwaar dat prijsverschil? Daar komt in deze AMA geen antwoord op.

Update: Arnoud Wokke van Tweakers weet hoe de vork in de steel zit met die €699

Lees de volledig AMA met Palmer Luckey terug op Reddit.