Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Opinie: waarom ik JanLul.com gebruik

Opinie: waarom ik JanLul.com gebruik
Dennis de Vries

Gratis streams vinden van voetbalwedstrijden wordt alsmaar makkelijker. Een aantal jaren terug moest je nog goed zoeken om je favoriete Eredivisieteam voor niks te kunnen zien, alleen deed de kwaliteit pijn aan je ogen en het Russisch commentaar deed hetzelfde voor je oren. Nu is het vrij gemakkelijk om een stream te vinden met een hoge resolutie en zijn de wedstrijden zelfs voorzien van Nederlands commentaar. En ik geef ruiterlijk toe: ik maak er ook gebruik van.

>> UPDATE: Oei, Janlul.com is offline. Klik voor meer info <<

Vooropgesteld: het is niet dat ik niet wil betalen voor een potje voetbal. Spotify, Netflix – zo maar twee prima diensten waar ik met liefde een maandelijks bedrag voor neertel. Maar ten op zichte van die diensten is er in de voetbalwereld een groot verschil: met Fox Sports is er in Nederland maar een partij die alle rechten bezit. En dat alleenrecht zorgt voor een wat conservatieve benadering van de dienst. Je betaalt of een (te) hoog bedrag voor een losse wedstrijd, of krijgt wedstrijden voorgeschoteld waar je niet op zit te wachten.

Als AZ-fan hoef ik bijvoorbeeld niet naar Heerenveen- FC Dordrecht te kijken. En ik hoef ook niet zo nodig Livorno – Palermo te checken, iets wat ik ‘cadeau krijg’ als ik tot het complete voetbalpakket zou besluiten.

Gratis drie bier drinken

Vijf euro per maand betalen om alleen de wedstrijden van AZ te zien? Prima idee, me dunkt. En als ik dan af en toe een mooie internationale pot wil zien, wil ik daar ook best een paar euro voor betalen. Maar ik ga niet 25 euro per maand lappen om onboeiende Serie A-middenmotorpotjes te kunnen kijken. En 12 euro voor een potje internationaal voetbal? Dan kan ik beter naar de Ierse pub gaan. Gezelliger en kan ik technisch gezien gratis drie bier drinken.

Het zou beter zijn als er meer spelers in de markt waren, zodat er op meer (creatieve) manieren voetbalwedstrijden aangeboden kunnen worden. Waar is bijvoorbeeld een applicatie voor alle apparaten alle wedstrijden ter wereld te bestellen zijn? Nu moet je een app hebben voor Fox, een app van Sport 1 enzoverder. Feitelijk gezien zoek ik eigenlijk een Spotify voor voetbal, dus. Maar doordat er geen echte concurrentie is, blijven dit soort ideeën fantasie. En doordat de prijzen te hoog zijn, wordt er gezocht naar gratis alternatieven.

Lullig, dit.

Lullig, dit.

 

En die zijn er genoeg. Met dank aan het internet. Er zijn talloze websites die gratis streams aanbieden, zoals het Nederlandse janlul.com, Russische livetv en Spaanse rojadirecta. Op deze sites is het mogelijk om bijna alle wedstrijden waar ook ter wereld te bekijken en vaak bieden ze nog smartphone- en tabletapplicaties aan ook. Zo hebben Sopcast en janlul.com een eigen Android app aan, iOS ligt wat gevoeliger.

Dit is natuurlijk een doorn in het oog van Fox en die partij doet er dan ook alles aan om dit soort websites uit de lucht te halen. Dat is niet heel gek, maar misschien is het slim als Fox eens nagaat waarom die streams zo populair zijn.

Full HD, zonder buffergezeur

Johan Derksen noemde de abonnementsvormen van Fox Sports een paar jaar terug een noodzakelijk kwaad, want de Nederlandse markt kreeg het niet voor elkaar om voetbal winstgevend genoeg te maken. Maar de bijdrage die Fox vraagt van zijn klanten lijkt ieder jaar hoger te worden. En de kwaliteit van illegale streams ook. Gevolg: ik kijk met 1 druk op de knop in Full HD zonder buffergezeur naar mijn wekelijkse potje AZ. Voor niets.

En dat veroorzaakt FOX helemaal zelf. Innoveer eens!

 

Reacties

  1. Skuser

    Full HD? Waar dan?

  2. feyenoord1908koen

    Bij mij was de kwaliteit altijd vergelijkbaar als livetv.ru is dit vanwegen mijn internetverbinding? Kzie veel compressie en bufferde veel