Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nikon 1 J5 dankzij 4K-filmfunctie Oerlemans-proof

Nikon 1 J5 dankzij 4K-filmfunctie Oerlemans-proof
Jeroen den Otter

Dat compacts ten dode zijn opgeschreven hoeft niet te betekenen dat grote merken de boel links laten liggen. Sterker: er komen nog best toffe nieuwe camera’s uit, met behoorlijke professionele functies, zoals verwisselbare lensen, diverse smart features en kekke designtjes. Een voorbeeld wil je? Nou, de Nikon 1 J5.

De nieuwe 1 J5 is Nikon’s opvolger van de J4, het kleine broertje die nog een ambitieuze red dot award binnenharkte in de categorie ‘product design.’

Specificaties Nikon 1 J5

De 1 J5 is een systeemcamera met verwisselbare lenzen en beschikt over een CMS-sensor van 20,8-megapixel. De stijlvolle compact cam wordt standaard geleverd met een NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 lens en beschikt over een razendsnelle autofocus waardoor elk shot zelfs bij weinig licht raak is. De mooiste plaatjes kan je delen via Wi-Fi of NFC naar je smartapparaat, en al dit moois doe je op een uitvouwbaar touchscreen zodat je in de moeilijkste schiet posities nog altijd je scherm in zicht hebt. Prima specificaties maar helaas niks waar het hart sneller van gaat kloppen.

Selfiemachine waar je U tegen zegt

Selfiemachine waar je U tegen zegt

Objectieven

Nikon heeft naast de meegeleverde lens nog een berg andere 1 NIKKOR objectieven, zoals superteleobjectieven en extragroothoekobjectieven en allemaal in dezelfde modieuze stijl. Mocht je van de oude school zijn, dan kun je de FT-1 vattingadapter kopen, waarmee je DX- en FX-formaat NIKKOR-objectieven in combinatie met je Nikon 1-camera kunt gebruiken.

Film

Voor alle Reinout Oerlemansen in spe is er ook nog goed nieuws! Dit is namelijk een compact camera die filmpjes schiet in het uiterst scherpe 4K! Kijk, dat zijn features waar je blij van wordt, want dit zien we nog lang niet op compact camera’s. Helaas blijkt wel dat het uiteindelijk allemaal wat mooier klinkt dan het daadwerkelijk is, want de 4K videofunctie neemt 4K op met 15 frames per seconde, terwijl je normaal video’s kijkt die in 30 frames per seconde zijn opgenomen. Voor mensen die Full HD voldoende vinden, dit kan met een uiterst vloeiende 60 frames per seconde.

Zelfs verkrijgbaar in hipsterwit, die Nikon-cam

Zelfs verkrijgbaar in hipsterwit, die Nikon-cam

Verkrijgbaarheid en prijs

De Nikon 1 J5 + 10-30mm PD-Zoom is verkrijgbaar voor een niet misselijke € 549,-  en is vanaf 30 april 2015 in drie uiterst hippe kleurcombinaties te krijgen. Je kunt kiezen uit een zwarte camerabody en een zwart objectief, een zilverkleurige/witte camerabody en een zilverkleurig objectief of een zilverkleurige/zwarte camerabody en een zilverkleurig objectief.

Conclusie

Hippe designtjes die een knipoog geven aan het verleden, betere maar niet abnormaal goede specs dan je smartphone en een uiterst vors prijskaartje: Nikon bewijst weer eens dat het kan en er markt voor is met deze opvolger van de J4. Als je deze cam uit je broekzak haalt zul je toch meer bekijks trekken dan het standaard model compact, maar hier betaal je wel aanzienlijk voor. Ter vergelijking: voor een paar tientjes minder heb je ook een volwaardige DSLR van Nikon, de D3300, die qua specificaties ruim boven deze compact zit. Maar hé, misschien ben je dan wel wat minder cool.