Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

De bruisende Panasonic-conventie bekeken. Of: de duiding van het woord ‘murw’

De bruisende Panasonic-conventie bekeken. Of: de duiding van het woord ‘murw’
Ger
  • Op 1 maart 2016

Doorzichtige wasmachines, een drone, dronken Japanners en een uiterst geïnteresseerd stel journalisten. Draadbreuk was de afgelopen dagen bij de Panasonic Conventie in Frankfurt. De hoogte- en dieptepunten van dit immers bruisende tech-event gevat in een aantal fijne alinea’s en dito Instagram-plaatjes.

Met frisse tegenzin hoorden we op de eerste dag diverse hoge piefen (is dat de correcte meervoud?)  in slecht Engels oreren over de toekomst van het Japanse merk Panasonic. Het vertrouwen is groot. Binnen twee jaar moeten de Jappen een omzetgroei van 25% hebben. Vinden wij veel. Die groei moet vooral ontstaan door meer verkopen in de home appliances en personal care – twee dure namen voor wasmachinemeuk en tandenborstels. In die sector is Panasonic (in Europa) nog niet zo groot. Maar dat gaat veranderen, aldus deze man.

Draadbreuk is bij de #panasonicconvention. Het gaat nu over scheerapparaten. Hopen we. #panasonic #frankfurt

Een foto die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op

 

Daarna begon het eerste gedeelte van de producttour. Hier zie je collega Paul naar de indrukwekkende set hoofdtelefoons van Panasonic kijken. Goedkoop, duur, niet-duur-niet-goedkoop – Panasonic heeft in ieder prijssegment wel een hoofdtelefoontje beschikbaar. Hier zie je overigens niet de koptelefoons van Technics, een HEUL erg high end premium (lees: prijzig) submerk. Die zijn best tof – en het fotograferen waard – maar het was nogal druk daar.

 

De hoofdtelefoons van #panasonic. Kijk onze Paul eens geïnteresseerd zijn.

Een foto die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op

 

Dit is zo’n hippe koptelefoon. Dit is echter wel een heel speciale editie: je stopt de oordoppen niet in je oor, maar tegen de zijkant van je hoofd. Een opvallende techniek die ervoor zorgt dat je omgevingsgeluid wel blijft horen. Hoe het exact werkt? Wij verwijzen je graag naar een (oude) video, die we ooit schoten op de IFA op de stand van – jawel – Panasonic.

 

Dit is dus een gedeelte van een draadloze tv-koptelefoon. #panasonicconvention

Een foto die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op

ARCHIEF: Ger en Paul op de stand van Panasonic in 2013. Over hoofdtelefoons.

Hieronder even een gek plaatje van een oud scheerapparaat. Waarom? Omdat de Panasonic-Conventie (helaas) niet alleen draait om toffe gadgets of innovatieve technologie, maar ook om ehh… ja, zo’n beetje alles wat Panasonic op consumentenelektronicagebied maakt. En hoewel dat in de basis aardig klinkt – het is best leuk om te weten hoe een wasmachine eigenlijk werkt – is het voor het grootste gedeelte vermoeiend. Je loopt van de ladyshave naar de magnetron, van de budgetcamera naar de smarthome oplossingen en dat dan 231 keer.

 

 

Gelukkig weet Panasonic bij een persevenement wel rekening te houden met rammelende magen en dorstige kelen. Japanners hebben nogal eens de neiging om te proosten. En hoewel dat leuk en gek is – zie vooral het Insta’tje hieronder – doet het ook beseffen hoeveel je drinkt en dat is niet per definitie tof. Al is het maar omdat het ook geldt voor de (steeds meer) met consumptie pratende Beauty-Japanner die aan je tafeltje zit. Gezellig is wel.

 

Proost! #panasonicconvention

Een video die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op

 

Oh, even tussendoor: wat vinden jullie van deze voet? Hij is ontworpen door een hip bureau, Cassina genaamd. Hij zit (dat klinkt gek) op de DX800, een nieuwe TV. Geluid komt overigens van een dikke speaker die je onder de tv schuift. Een slimme oplossing, vinden wij.

 

Voet van de Panasonic-DX800. Nieuwe tv gespot op de #panasonicconvention

Een video die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op

 

Ook zagen we een leuke speaker. De Panasonic SC-ALL05 is een netwerkspeaker die een IPX7-normering heeft. Concreet zorgt dat ervoor dat hij tegen water kan. Vinden wij handig voor in bad, om maar wat te noemen. Masazumi Yamada, de Japanse chief engineer die naast ons stond, wees ons nog op de voice-functie. Daarbij wordt rekening gehouden met het lelijke geluid dat water doorgaans veroorzaakt. Een soort equalizer-achtige feature zorgt ervoor dat midtones lager en stemmen meer helder moeten klinken. Of juist niet, we zijn er niet helemaal achter. Paul legt het in onderstaande video (niet zo) haarfijn uit.

VIDEO: Panasonic ALL05

 

Toch kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat Panasonic vooral probeert te scoren in het, weinig spectaculaire, witgoedsegment. Liefst acht verschillende wasmachines zijn gelanceerd, waarvan de een nog beter de was doet dan de ander.

Goed, dat klinkt wellicht wat zuur, maar het nut om liefst 45 minuten (note: het voelde als 450) aan verschillende types te wijden is ons wat onduidelijk. Maar dat kan ook komen omdat we ons net door een kamer vol met scheerapparaten, tandenborstels en mondsproeiers hadden geworsteld. Japanners vinden uiterlijk nogal belangrijk.

 

Innovatie, mensen! #panasonicconvention #wasmachine #autocare

Een video die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op

 

De avond ervoor hadden we daar al even over gepraat: we gaan al jaren naar de Panasonic Convention en het is altijd hetzelfde liedje. Er zijn best toffe producten, maar tijd en kans om zelf even te gluren en onder de indruk te raken is er haast niet. Niet omdat er niet genoeg tijd is – sterker nog, dit tikt uw redacteur terwijl we nog minstens twee uur moeten wachten – maar omdat je vriendelijk doch zeer dringend gevraagd wordt om met de groep mee te lopen en de complete tour te volgen. Daarna ben je murw. Dat is het goede woord. Murw. Maar nu weet ik wel dat Panasonic’s slowjuicer het langzaamst slowjuicst. En dat is ook wat waard.

 

Proost.

 

Conventie. Afsluiting. #panasonicconvention

Een foto die is geplaatst door Draadbreuk.nl (@draadbreuk) op