Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Presszone 2014: prima pitten met de Withings Aura

Paul Gersen

Slapen, dat vinden wij zonde van onze tijd. Maar aangezien we nu eenmaal niet zonder kunnen, kunnen we er maar beter voor zorgen dat de korte tijd dat wij in ons bed liggen te stinken een beetje goed is. Lang leve de Fransozen van Withings. Zij hebben met de Aura en Activité twee gadgets in huis die ons fris en fruitig door het leven laten gaan.

‘Health’ is tegenwoordig het toverwoord in de techwereld. Geen smartphone of wearable bijna meer te verkrijgen zonder stappenteller, hartslagmeter of hardloop-app, maar ook onze nachtrust kan worden bijgehouden. Maar om nou te zeggen dat dat heel exact gebeurt: nee. Je kunt je telefoon wel naast je op je matras leggen, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat zo’n apparaat dan precies weet hoe je hebt geslapen.

Het Franse Withings richt zich helemaal op gezondheid met slimme gadgets. We bedoelen: een slimme weegschaal, een slimme bloeddrukpomp, een slimme activiteitsmeter: allemaal gericht om jou nog even een paar extra jaar op je leven te geven. Op Presszone 2014 maakten we kennis met hun slaapgadgets, waarbij de Aura het meest in het oog sprong.

 

Withings Aura laat je snurken

 

Ja, wij houden altijd wel van een potje matten

Ja, wij houden altijd wel van een potje matten

 

De Aura bestaat uit een matje en een futuristisch basisstation, met wekkerradio en een soort ambilight-systeem. Het matje schuif je onder je matras, het basisstation zet je op je nachtkastje en terwijl je ligt, wordt je slaapgedrag keurig bijgehouden aan de hand van je bewegingen. Je ademhaling, of je ligt te woelen, dat werk. Alle gegevens worden verzameld in een app op je telefoon. Nu is het handig om te weten hoe je slaapt, maar de Withings Aura doet zelf ook nog iets met die gegevens. Zo ziet het apparaat wanneer je het beste wakker gemaakt kunt worden in je slaapcyclus: dat is wanneer je licht ligt te pitten. Zo wordt je rustig wakker gemaakt met lichte geluiden op het moment dat je er het beste tegenaan kan. Wellicht is dat vijf minuten later dan gepland, maar dan loop je er in ieder geval niet de hele dag bij als een zombie. De lamp zorgt ervoor dat je beter ontwaakt en kleurt daar ook naar. Om een beetje lekker wakker te worden, moet je wel €299,99 op tafel leggen. Krijg je wel een ingebouwde speaker en smartphone-oplader erbij ingebouwd.

 

Withings Activité: classy smartwatch

 

Prima klokje, lekker analoog

Prima klokje, lekker analoog

 

We lopen nu al een behoorlijke tijd te roepen dat de smartwatches van tegenwoordig vaak zo lelijk zijn, komen we nota bene bij Withings een heel vette tegen: de Activité. Oké, toegegeven: dit is geen smartwatch in de bekende zin des woords: hij heeft geen apps, geen mogelijkheid om berichten te ontvangen. Sterker nog: hij heeft helemaal geen digitaal scherm. Dit horloge lijkt zo analoog als mogelijk, maar houdt wel bij hoeveel stappen je hebt gezet, hoe ver je hebt gezwommen en hoe je slaapt. Daarbij is het scherm stiekem responsive: tap twee keer op het glas en je ziet hoe laat je je wekker hebt gezet. En moet je opstaan, trilt het horloge. Fijn, en dat allemaal in een Zwitsers klokje met Frans design. Prijskaartje €390,-.

 

Wijzertjes, daar houden we van!

Wijzertjes, daar houden we van!