Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Remix OS: Android voor op je PC

Bas
  • Op 14 maart 2016
  • https://draadbreuk.nl

Een pc-versie van Android, dat is Remix OS. Bedacht door drie ex-werknemers van Google, die samen het bedrijf Jide oprichtten. Belangrijkste kenmerken volgens Jide: multitasking zoals je op de computer gewend bent, een betere fysieke toetsenbordoptimalisatie en de mogelijkheid om alle apps te downloaden die in de Play Store te vinden zijn. Klinkt allemaal heel tof, maar wat moet je er mee? En wat is het doel van Remix OS? 

Jide begon met pilots voor hun idee op de Chinese markt en nadat dit redelijk succesvol bleek, besloten de ex-werknemers van Google de Amerikaanse markt op te gaan middels een Kickstarterproject. Vorig jaar kon je de alpha-versie al downloaden, maar deze versie beschikte nog niet over-the-air updates, was nog niet beschikbaar voor 32-bit machines (wat oudere computers) en had nog te kampen met aardig wat bugs. Uiteraard logisch: daarvoor is het immers een alpha-versie. Daarnaast was dual-booting ook nog niet beschikbaar en dus had ikzelf ook geen zin om mijn huidige besturingssysteem van mijn laptop te tiefen. Nu kan dat wel en heb ik het uitgebreid kunnen testen.

Remix OS op je oude PC

Om met de vraag der vragen in huis te vallen: is het een vervanger voor je huidige besturingssysteem op je PC? Nee op dit moment zeker niet. Dus mocht je het overwegen om het te gaan gebruiken, zorg dan dat je het naast je andere OS installeert. Mocht je dat niet snappen,  op de website van Jide staat nauwkeurig uitgelegd hoe je dat doet.

Screenshot_2016-03-08-14-52-55

Multitasking en drag-and-dropfunctionaliteit. Fijn.

Wat als eerste opvalt bij het eerste gebruik, is dat het rap werkt. Heel rap zelfs. En dat is dan ook gelijk de reden om je oude laptop, die zo traag als dikke stront is geworden, uit de kast te trekken en er Remix OS op te pleuren. Natuurlijk zijn er ontzettend veel Linux-oplossingen die oude computers weer nieuw leven in kunnen blazen, maar er zijn gewoon minder programma’s op beschikbaar dan bij Remix OS, waarbij je de gehele Google Play store kunt gebruiken.

Remix OS is Crossplatform

Remix OS is zowel bedoeld voor computers als tablets en alles wat daar tussenin zit. Dat heeft een nadeel: wat Android altijd tegen zich heeft is dat het op tablets gewoon de apps uitrekt. Je hebt gewoon in feite een uit de kluiten gewassen smartphone. Apple heeft daarentegen dedicated tablet apps en mede daardoor hebben ze een voorsprong op alle Android tablets. Google had ooit wel een speciale versie van Android, genaamd Honeycomb, die speciaal bedoeld was om gebruik te maken van het grotere scherm. Hier had Google alleen al snel gedag tegen gezegd en werd gat met de iPad niet bepaald kleiner door.

En dan is er nog Chrome OS. Het besturingssysteem van Google zelf voor hun eigen Chromebook. Chrome OS heeft dan wel weer eigen applicaties, maar je kunt er geen Android apps op downloaden. Om in vervelende marketingtermen te spreken: er is geen convergence tussen alle apparaten. Jide probeert met Remix OS hier wat aan te doen en Google zal die ontwikkeling natuurlijk nauw in de gaten houden. Wat natuurlijk ook niet gek is als ex-werknemers van je zoiets in elkaar flansen.

Maar voor nu: leuk om te proberen – ik hou er toh van – maar af is het nog zeker niet. Ik hou je op de hoogte.