Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk ging bar-hoppen met de BarRoulette-app (wat miserabel eindigde)

Draadbreuk ging bar-hoppen met de BarRoulette-app (wat miserabel eindigde)
Rens Lieman

Man, apps en het internet. In potentie kunnen ze de grote problemen van onze generatie oplossen. Zoals in welke bar we in hemelsnaam nu weer ons bier moeten drinken.

Het is fijn om een stamkroeg te hebben. De barman kent je favorite poison, de muziek is vertrouwd, het juiste voetbalteam wordt toegejuicht en everybody knows your name. Maar een beetje saai is het wel. Bovendien: als je verhuisd bent, zoals uw dienstdoende verslaggever, móeten er wel nieuwe bars ontdekt worden. Die bars kun je zorgvuldig uitpluizen op Yelp of Foursquare, maar hé, in 2015 laat je de techniek voor je werken.

Maak kennis met Bar Roulette, een web-app die als je dorst hebt een Uber voor je bestelt en een bar voor je uitkiest – zonder je te vertellen welke. Dat is in het veilige Westen van deze tijd zo’n beetje het grootste avontuur dat je zelf kunt opzoeken. De app kiest uit bars met goede Yelp-ratings bij jou in de buurt, maar laat je niet instellen wat voor soort bar je fijn vindt of hoeveel je wilt uitgeven. Zodoende kun je jezelf op de donderdagavond terugvinden in een boetiekcocktailbarretje, of in een dive-bar waar er een stripper over de bar kruipt.

Hopende op het laatste, probeerde Draadbreuk in New York de app uit. Want zo zijn we. Gorinchem is ook maar Gorinchem.

Bar Roulette: de steekproef

Omdat het idee nog vers is, heeft maker Tyler Swartz alleen nog maar een karig webpaginaatje, en dat is prima. Ik log in met mijn Nederlandse Uber-account, kies een maximale afstand (3 mile, ik wil mijn nieuwe stamkroeg in de buurt hebben), accepteer dat ik de Uber-rit zelf moet betalen (joh) en letterlijk één minuut nadat ik besloten had trek in bier te hebben, was Uber-chauffeur Michael onderweg.

Bar Roulette maakt gebruik van de Uber-API, de chauffeur had het adres al doorgekregen. Eenmaal in de auto controleert Michael toch nog even of ik inderdaad naar 208 Court Street wil. Ik zeg dat ik geen idee heb, en onderweg zijn we.

Op Court Street stap ik uit. Het is zondagavond en voor een city that never sleeps is het verdraaid rustig hier. Gelukkig merkt de webpagina van Bar Roulette dat ik zo ongeveer op de plaats van bestemming ben, en geeft hij prijs welke bar ik moet hebben: Congress Bar. Op het schermpje staat verder ‘OMG. Share this with your BFFs!’ Dat wil ik best doen, maar het is donker bij Congress Bar. Slechts een post-itje op de deur: “Congress will close at 6pm on Sunday”.

barroulettedb

Dit ziet er best dicht uit.

 

Goed, die dingen gebeuren. Congress heeft de rare beslissing gemaakt op zondagavond dicht te gaan zonder Yelp daarover in te lichten. Inmiddels varend op mijn eigen bierkompas, duik ik dan maar een andere bar in. Een bar zonder naam, zonder Yelp-reviews vast ook, maar met prima bieren op de tap en prettig-raar volk aan de bar. Lopend over straat zie ik even later de Zombie-Hut (vernoemd naar de zombiecocktail, een cocktail van verschillende soorten rum, traditioneel geserveerd in een doodshoofd), dat op de gevel adverteert met ‘Time flies when you’re having rum’. En ook daar is het nog lang gezellig.

Het oordeel

Hebben we apps nodig om nieuwe bars te ontdekken? Ik wil hartstochtelijk ‘nee’ roepen, maar stiekem hebben we wel de neiging om te veel onderzoek te doen voordat we ergens gaan eten of drinken, of blijven we überhaupt veilig in dat dertien-in-een-dozijn biercafé waar elk weekend hetzelfde met dezelfde mensen gebeurt. Bar Roulette is een vermakelijke aanleiding om wat nieuws te proberen, met de zekerheid dat je er een beetje knap kunt drinken.

Ik ga dit vaker doen – op naar het avontuur!

bier

Hoe vaak zetten mensen onder zo’n foto ‘proost’ neer?

Bar Roulette in Nederland

Maker Tyler Swartz, een productmanager uit San Francisco die nooit eerder een app bouwde, bevestigt tegenover Draadbreuk dat Bar Roulette ook in Nederland werkt. Je schijnt alleen wat problemen te kunnen krijgen als een bar vreemde tekens in zijn naam heeft. De site werkt prima in je mobiele browser, maar een dedicated app (waarschijnlijk eerst iOS) is in de maak, vertelt Swartz.

Bar Roulette voor de gierige drinker

Oh ja, Swartz gaat de webapp ook met Uber Pop laten werken, zodat je nog goedkoper naar de bar kunt. Voor wie helemaal geen Uber wil bestellen, is er ook nog een andere app op komst met hetzelfde idee: ScoutOut. Die suggereert een bar bij je in de buurt waar je gewoon naar toe kunt lopen. Je hoeft alleen maar de pijl te volgen – geen turn-by-turn directions. Lachen joh, als je dronken bent. (ScoutOut is momenteel nog in besloten bèta.)