Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung Galaxy Gear: lekker bij de tijd

Samsung Galaxy Gear: lekker bij de tijd
Ger
 • Op 5 september 2013

Een horloge. Een telefoon? Ja, wat is het eigenlijk? Samsung introduceert de Galaxy Gear, een ‘smartwatch’. Dit apparaat gericht op – kuch – ‘smart freedom’ heeft onder meer een camera en moet ‘een nieuw fashion icoon’ worden in heel de wereld.

Een draagbaar device ‘voor iedereen’. Dat was het doel bij het ontwikkelen van de Samsung Galaxy Gear. Of zoals Pranav Mistry, hoofd van de denktank die de gadget ontwikkelde het omschreef: ‘Een design statement’.

Dat het apparaat eigenlijk niets meer is dan een ietwat lomp en zwaar horloge met wat hippe smartphonefeatures, liet de beste man maar achterwege. Nee, Mistry was niet te beroerd te gooien met de nodige superlatieven. De Samsung Galaxy Gear is ‘voor de komende tien jaar state of the art’.

Knightrider

Wat kun je er dan precies mee? In feite is de Galaxy Gear niets meer dan een accessoire voor je Galaxy-telefoon of tablet. Krijg je een e-mailtje op de Galaxy S4 of de eveneens gelanceerde Galaxy Note 3, dan ontvang je daar een push-bericht van op de Galaxy Gear. Mocht je gebeld worden en geen zin hebben om de telefoon uit je binnenzak te grissen? Als ware David Hasselhoff in Knightrider neem je via het hippe horloge op, door op de groene knop te drukken op het 1.63” Super AMOLED scherm.

Krijg je geen genoeg van het lullen tegen je horloge? Dan biedt S-Voice uitkomst. Deze Siri-tegenhanger zat eerder al op praktisch alle nieuwe Galaxy-gadgets en is speciaal voor de Gear verder uitgebreid. Memo’s die je op je smartwatch hebt opgenomen, worden op je telefoon omgezet naar tekst. Klinkt handig, maar dat hangt sterk af van hoe goed het daadwerkelijk werkt. Het is in ieder geval lekker bij de tijd.

Erg cool lijkt de speciale preview-modus. Check je op de Galaxy Gear een e-mail, maar heb je geen zin om je suf te scrollen? Pak dan jouw Galaxy smartphone erbij en de e-mail wordt daarop in zijn geheel automatisch geopend.

Ieder product moet anno 2013 schijnbaar ook applicaties hebben. De Galaxy Gear is daarop geen uitzondering. Social media Path en golfapp PhiGolf zijn enkele voorbeelden van apps die speciaal zijn herontworpen voor het horloge. Alsof dat niet genoeg is kun je zelfs foto’s en video’s maken, via een cameraatje dat is ingebouwd in het horlogebandje.

‘Fashion icoon’

Het bandje van het horloge is er in verschillende kleuren, variërend van geel tot blauw en van rood tot zwart. Over smaak valt niet te twisten, maar echt mooi of stijlvol lijkt het niet, al dacht Pranav Mistry daar heel anders over. Die gaf het apparaat het predicaat ‘futuristisch’ mee. Samsung’s grote leider J.K. Chin ging nog een stapje verder en noemde het een ‘fashion icoon’. Wij zijn benieuwd of fashionbloggers als VeraCamilla en Teska de Schepper daar ook zo over denken.

Oh, ga je een weekendje weg? Neem dan wel een lader mee. Het horloge gaat, volgens Samsung iets meer dan 25 uur mee. Vrij gek idee: je horloge aan de lader. Maar goed, de Galaxy Gear is dan ook state of the art.

Galaxy Gear feiten

Samsung Galaxy Gear hebben?
De Samsung Galaxy Gear heeft een adviesprijs van 299 euro en zal eind september in liefst 149 landen te koop zijn. Wees gerust, Nederland zit daar gewoon bij. De gadget werkt vooralsnog alleen in combinatie met de Galaxy S4, Note 3 en de eveneens gelanceerde Samsung Galaxy Tab 10.1 2013. In oktober zullen speciale updates voor de Samsung Galaxy S3 en de Samsung Galaxy Note 2 worden uitgerold zodat ook die toestellen ondersteuning bieden voor de Galaxy Gear.

De belangrijkste specificaties:

 • 1.63 inch Super Amoled Scherm
 • 800 Mhz single core processor
 • Gyroscoop en accelerometer
 • Batterijduur van 25 uur
 • 1,9 megapixelcamera

Reacties

 1. Kees

  Voor het geld van die smartwatch kun je bijna een Nexus 4 aanschaffen. Of twee van die mooie bluetooth speakers die jullie laatst reviewden https://www.draadbreuk.nl/audio/logitech-ue-boom-review/
  Wat mij betreft geldverspilling zo’n smartwatch. Als dat ding nou 50 ekkies zou kosten dan had ik het ding wellicht aangeschaft.