Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung Unpacked 2013: het lijkt wel een popconcert

Samsung Unpacked 2013: het lijkt wel een popconcert
Paul Gersen

De persconferenties van Samsung kun je traditioneel een van de hoogtepunten noemen van de IFA. En ook dit jaar werd er vrolijk gestrooid met video’s, drank, fingerfood en zelfs een heus kamerorkest. Er kwamen overigens ook wat gadgets voorbij. Een samenvatting.

Da’s natuurlijk flauw: we weten heel erg goed dat het soort evenementen als Samsung Unpacked 2013 gebouwd zijn om de release van nieuwe producten en natuurlijk staan de kersverse gadgets in het middelpunt van de belangstelling. Maar het is wel een poppenkast die zijn weerga niet kent. En die begint bij binnenkomst en eindigt als je door één van de veel te grote en kwaad kijkende uitsmijters van het terrein wordt geveegd.

Kinderlijk enthousiasme

Stiekem weet iedereen natuurlijk al lang waar het bij Samsung om zal draaien vandaag op de persco: de presentatie van de nieuwe Galaxy Note 3, het 2014-model van de Galaxy Note 10.1 en de Galaxy Gear. En toch zit de zaal barstensvol. 1.500 man zijn er in de gigantische Tempodrome, vlakbij Potsdammer Platz in Berlijn, bijeengekomen. De ene helft is journaille, de andere relaties. Je zou denken dat beider partijen wel vaker met dit bijltje heeft gehakt, maar het bijna kinderlijke enthousiasme spat er nog steeds vanaf. Een volle zaal, geroezemoes dat aanzwelt bij het vertoon van dia’s en applaus bij het voor het eerst zien van de gadgets: het lijkt wel een popconcert.

Huppelende dames

En dat verbaast iedere keer weer. Wij van Draadbreuk hebben door de jaren heen vrachtladingen van dit soort persco’s meegemaakt en als we eerlijk zijn, verschillen ze nooit zo veel. Goed, bij de release van de Galaxy S4 toverde Samsung nog een heuse musical uit de hoge hoed, maar verder is het je vooral vergapen aan slicke reclamefilmpjes, gigantische videoschermen en cheezy slogans (ergste dit jaar: when your’re writing the story of your life, don’t let anyone else hold the pen. WTF?!). Nou had Samsung dit jaar nog wel een huiskamerorkest ingevlogen, maar dat haalt het vanzelfsprekend niet bij twintig mooie dames die op het podium staan te huppelen en te zingen.

Jason Bradbury: in een vorig leven puntlasser van beroep

Jason Bradbury: in een vorig leven puntlasser van beroep

De bril

En toch hebben we ons weer kostelijk vermaakt tijdens Samsung Unpacked 2013. En nee, niet alleen door het fingerfood (we noemen: zalm, garnalen, hartige taartjes en dat alles op bedjes van het een of ander) en de biertjes die we kregen aangeboden. En het was ook niet Jason Bradbury, de host van de avond die zich speciaal voor dit event gekleed had als bril. Het is de tegenstelling van zo’n grootser dan grootse show, maar dan wel met wat kneuterigheid erdoorheen gesijpeld.

Kneuterig

Een tent die zo uit een Star Trek-film getrokken lijkt te zijn, vette video’s op een gigantisch groot scherm waar iedere man een harde plasser van krijgt en alles straalt uit: the sky is the limit. Maar tegelijkertijd betreden speakers het podium waarbij de een nog exotischer klinkt dan de ander. En pas na vijf minuten heb je door dat ze Engels spreken. Zelfs de vice-president van Samsung Nederland mag van ons nog een paar maanden in het nonnenklooster zijn taalkunsten een beetje opvijzelen. Tof dat ons land wordt vertegenwoordigd, maar zoals onze Ger treffend omschreef: ‘is er iemand ziek ofzo?´

Menselijk

Maar het zijn juist dit soort dingen die bij zo’n show wat lullig zijn, wat het menselijk maakt. Alsof je op het podium Lady Gaga op haar giegeltje ziet vallen, maar dat ze daarna meteen weer doorgaat. De medewerkers klinken namelijk wel ontzettend bevlogen en dat soort enthousiasme is volgens ons niet te vijnzen. Dit zijn mensen die dichtbij de ontwikkeling van een product hebben gestaan, er jarenlang mee bezig zijn geweest en hun kindje nu mogen presenteren aan de buitenwereld. Dat is gruwelijk eng, maar iedere spreker op het podium straalt uit dat hij er verrekte veel vertrouwen in heeft. Dat is natuurlijk hartstikke tof en als dat met wat gebrekkige Engelse uitspraak gaat: so be it. Een beetje lulligheid mag best wel in het decor van grootsheid. Het laat menselijkheid zien.

En natuurlijk is het ook gewoon humor. Net als de man die als enige klapte toen bekend werd dat de Galaxy Gear een accuduur krijgt van iets meer dan 24 uur. Priceless.