Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Fridge fight! Samsung en LG tonen smart-koelkast

Fridge fight! Samsung en LG tonen smart-koelkast
Dennis de Vries

Er gaat geen technologiebeurs waarop Samsung en LG niet de spotlight claimen met twee vergelijkbare innovaties. Ditmaal gaat komen beide fabrikanten met futuristische koelkasten. Draadbreuk zet de twee kemphanen naast elkaar.

Het moment dat de eenvoudige koelkast het predicaat ‘smart’ zou krijgen, kwam steeds dichterbij. Met de op de CES 2016 gelanceerde LG Signature en Samsung Family Hub vatten de twee Koreaanse tech-giganten de koe bij de hoorns. Beide hebben een compleet andere interpretatie van wat een slimme ijskast is. Welke van de twee kan het meest bekoren en wint het exclusieve recht om op de stand van de concurrent koelkastdeuren krom te buigen? Dit zijn ze:

 

family-hublg-signature|
 

LG Signature koelkast

Dat moment dat je de koelkastdeur opent, 15 seconden naar binnen staart, geen idee hebt wat je eigenlijk aan het doen was en ‘m dus maar onverrichter zake weer sluit. Om ‘m twee minuten later weer te openen omdat je je herinnert dat je trek had. Dat lijkt onschuldig. Maar elke keer als jij de koelkast opent, warmt die op. Extra koelen kost energie. Energieverbuik zorgt voor stijging van de zeespiegel en uiteindelijk gaan we er allemaal aan. Gelukkig red LG ons van dit noodlot.

 

 

Hun Signature koelkast heeft namelijk een glazen deur zodat je kunt zien wat erin zit. Klinkt simpel, maar het ligt toch iets ingewikkelder. Een koelkastlampje gaat namelijk uit, zodra de deur dicht zit. Om toch de inhoud te kunnen bekijken, heeft LG zijn knock-on functie naar de koelkast gebracht. Twee keer kloppen op de deur, het lampje gaat aan en jij kunt 15 seconden wazig naar binnen kijken. Bij één van de vier componenten althans. Wil je weten wat er in de vriezer zit? Opentrekken die hap.

Daar houdt het niet op. Ken je dat moment dat je beide armen vol met boodschappen hebt waardoor je de koelkastdeur niet kunt openen? Nee, ik ook niet. Maar voor het geval dat, heeft LG een zelf openende deur ingebouwd. Zodra je de ijskast nadert, gaat die vanzelf open. En schijnbaar is deze functie redelijk slim en herkent het jou. Niet dat je terug van je werk komt en de koelkast al de hele middag open staat omdat de Roomba voorbij is gereden.

Samsung Family Hub koelkast

Maar Samsung schroeft met hun nieuwe koelkast het ‘smart’ volume op naar standje 11. Blikvanger in de Family Hub koelkast is het 21,5 inch grote Full HD beeldscherm in de deur. Het is een Tizen-tablet met een keur aan functies, waaronder het achterlaten van post-its, het tonen van een agenda, vinden van recepten, laten zien van foto’s of het afspelen van Youtube vids. Als je een Samsung Smart TV hebt, kun je beeld naadloos overzetten zodat je niets hoeft te missen. Ook kun je muziek afspelen. De koelkast heeft ingebouwde speakers, maar kan ook via bluetooth streamen.

Je zou kunnen zeggen dat Samsung eigenlijk gewoon een grote Tizen-tablet op hun ijskast heeft geplakt, maar daarmee doe je het geheel tekort. Want de slimste functie zit misschien wel aan de binnenkant van de deur. Elke keer als je de ijskast sluit, maakt ie een fotootje van de inhoud. Die kun je op je smartphone bekijken. En dat is handig als je in de supermarkt staat en even niet meer weet wat je ook alweer nodig hebt. Voorwaarde is wel dat je dus alleen nog maar transparant tupperware gebruikt, anders kom je nog niet ver. Of er ook camera’s in de vriezer zitten, is even niet duidelijk.

 

 

Maar waarom zou je nog naar de winkel gaan? Samen met Mastercard heeft Samsung apps ontwikkeld om alle boodschappen gewoon op je koelkastdeur te doen. Boodschappen bestellen kan bij een tweetal webwinkels, maar volgens Samsung moeten dat er snel meer worden. Grote vraag blijft alleen of we ‘m ooit in Nederlandse keukens zullen zien, want over de beschikbaarheid is nog niets bekend.

Smart-fridge van de toekomst: wie wint?

Zoals gebruikelijk komen zowel Samsung als LG met een soortgelijke innovatie op de CES2016. Waar LG ingetogen en bescheiden het lampje aanzet of de deur open doet, trekt Samsung alle registers open. Afbeeldingen van de koelkastinhoud op je telefoon, halfvolle melk bestellen vanaf de deur en muziek uit de groentela. Samsung wint deze slag, maar de oorlog rond de slimme ijskast is nog jong.