Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nikon Keymission 360 brengt 360° video naar GoPro’s domein

Nikon keymission 360 thumb
Dennis de Vries

Nikon is een grote naam op cameragebied, maar écht nieuwe producten zie je niet vaak van de Japanners. Toch hebben ze op de CES2016 een wereldprimeurtje. De Nikon KeyMission 360 is de eerste actiecamera….met 360 beeld.

Met de KeyMission 360 stapt Nikon ineens in twee gaten in de markt. Het is de eerste keer dat de Japanse fabrikant zich waagt aan de populaire productgroep van actiecamera’s waarin GoPro, Sony, DJi en ook concurrent Canon al aanwezig waren. Maar Nikon gaat meteen een stap verder door ook meteen 360 graden video mogelijk te maken. De KeyMission 360 is voorzien van twee camera’s die beide een andere kant op wijzen. Door beelden van deze camera’s direct aan elkaar te rijgen, kun je rondkijken in de video.

 

 

Daarmee slaat Nikon twee vliegen in een klap. De Keymission is handzaam genoeg om als actiecamera te gebruiken. Exacte specs zijn niet bekend gemaakt, maar afgaand op beeldmateriaal heeft de KeyMission ongeveer het formaat van een GoPro Hero. Hij is waterdicht tot 30 meter, zonder daarvoor een extra behuizing nodig te hebben. Daarnaast is hij ook stofdicht en overleeft hij een val van 2 meter hoogte. Aan de plaatjes te zien heeft hij wifi en NFC. Beeldstabilisatie wordt achteraf toegepast in een bijbehorende app. Kortom: handig om mee te nemen naar buiten, waar je al je avonturen kunt opnemen in UHD/4K.

360 graden voor Jan met de Pet

En dat kan dus allemaal in 360 graden, een format dat sinds kort ondersteund wordt door Youtube en Facebook en ideaal is om te bekijken in virtual reality headsets. Camera’s die rondom beeld opnemen zijn nog schaars. De beste opties, denk aan gevaartes als de Nokia Ozo, zijn puur en alleen voor professionals met diepe zakken. De Gewone Man is aangewezen op gadgets als de Rico Theta S. Leuk spul van Rico, maar niet geschikt voor als je gaat mountainbiken.

 

Nikon Keymission 360

 

Veel details heeft Nikon niet prijsgegeven over de KeyMission 360 – prijs en beschikbaarheid zijn nog een raadsel. Wel laat Nikon weten binnenkort met nog meer actiecamera’s te komen. Ook staan er een aantal video’s online die zijn geschoten met het apparaat. Je kunt daarin – letterlijk- rondkijken hoe mensen kayakken, fietsen of bergbeklimmen. Wel valt op dat de ‘stitching’, waarbij beeld van de ene camera aan dat van de andere geplakt wordt, in sommige gevallen duidelijk te zien is. Niet altijd even fraai, maar kniesoor die daar op let. Als je een actiecamera wilt hebben die in 360 graden filmt, dan is dit de beste optie.

 

Nikon KeyMission 360 sample video’s

Klik en sleep op de video om lekker rond te kijken. 360 graden, ja toch!