Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

HTC Vive Pre vr-headset neemt je bij de hand

htc vive pre
Dennis de Vries

HTC kan als smartphoneboer niet echt meer verrassen, maar op het gebied van virtual reality lijken ze helemaal het baasje. Tien maanden geleden presenteerden ze hun supertoffe HTC Vive headset. Op de CES 2016 is het tijd voor een nieuwere versie. De HTC Vive Pre voorkomt dat jij al gamend het tv-meubel in rent.

De HTC Vive Pre is op praktisch alle vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Er zitten betere beeldschermpjes in voor helderder beeld. De pasvorm is wat lekkerder en dankzij verwisselbare schuimrubber randen ook comfortabel met een bril te dragen. Ook de controllers zijn grondig aangepast met gevoeligere sensoren en betere knoppen, zodat je handen ook beter een plaats krijgen in de virtuele wereld waar je je met de Vive in kunt storten. Maar de grootste aanpassing zit ‘m in een simpel cameraatje aan de voorkant.

Kamerplant omver

Hier hadden we eigenlijk nog nooit zo over nagedacht, om de doodsimpele reden dat we in onze huiskamer nooit verder zijn gekomen dan een Google Cardboard. Maar het hebben van een dikke VR-headset brengt ook allerlei praktische bezwaren met zich mee. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar bij mij thuis is ruimte schaars. Prima om op de bank te hangen, maar als je met een skibril op blind om je heen staat te zwaaien om zombies van je af te slaan (of welke game je dan ook speelt) dan gaat het gegarandeerd mis. Kamerplanten omver, tv schermen gebarsten, planken van de muur. Ik zie het helemaal gebeuren.

 

 

HTC heeft daarom samen met Steam, ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de VR-headset, de Chaperone functie ontwikkeld. Die maakt gebruikt van de ingebouwde camera om, indien nodig, wat omtrekken van de échte omgeving te projecteren over de virtuele realiteit. Dreig je bijvoorbeeld al gamend headfirst de salontafel in te duiken, dan schakelt de Chaperone in en zie je waar je op af springt.

Chaperone past voor je op

Chaperone is er niet alleen om ongelukken te voorkomen. Je kunt het zelf met een druk op de knop activeren, om zo een beeld van de fysieke wereld te krijgen, zonder de virtuele te verlaten. Zo kun je tijdens het kijken van een film in vr bijvoorbeeld gewoon je drankje van de tafel pakken zonder blind graaiend alles van tafel te stoten. HTC meldt zelf ook nog dat je, zonder de headset af te doen, gewoon een gesprek met iemand kunt voeren. Maar dat klinkt toch redelijk awkward, ook voor je gesprekspartner.

HTC heeft dus flinke stappen genomen met zijn VR-headset en we kunnen niet wachten tot hij in de winkels ligt. Toch is deze Vive Pre ook nog maar een prototype. Er worden 7000 stuks gemaakt die allemaal bedoeld zijn voor developers. De uiteindelijke versie zal, zo weet Engadget, wel veel op de Vive Pre gaan lijken. In april gaat hij in de verkoop, dan weten we ook wat we moeten lappen.