Sneller dan snel: is dit de snelste manier van downloaden ooit?

Sneller dan snel: is dit de snelste manier van downloaden ooit?

Lange tijd was Draadbreuk er van overtuigd dat ‘ons internet’ thuis inmiddels wel snel en goed genoeg was. Maar productinnovaties, de komst van veel toffe 4K series op streamingdiensten en het verboden woord van 2020 5G- zijn we daar toch iets anders naar gaan kijken. Zeker nadat we een opmerkelijk nieuwsbericht tegenkwamen…

We zaten hier eens te ouwehoeren. Wanneer vond jij je internet thuis voor het eerst verbluffend snel? We herinnerden Zonnet, de gratis provider waarbij je kon inloggen met een 56K modem. Dat was niet heel rap. Via Kazaa een liedje downloaden, kostte gerust een nier aan telefoonrekening.

Daarna kwamen langzaam ADSL en kabelinternet om de hoek kijken. Lekker met zijn allen MSN’en en spelletjes spelen via Spelpunt.nl. Wat een heerlijke, onbezorgde en eenvoudige tijd. Een tijd waar internet nog overzichtelijk was. Google was vooral ‘iets handigs’, en Startpagina dé manier om je content te zoeken. En bestond het woord content trouwens ook nog niet.

Ooit was Google ‘iets geks’ en was Startpagina dé manier om content te zoeken

Dat is nu, tja, iets anders – al krijgt Startpagina.nl geestig genoeg nog bizar veel verkeer. Ons internet bestaat tegenwoordig uit YouTube en tv kijken is tegenwoordig ook een ‘online gebeuren’, met de komst van Netflix, digitale televisie en achtergesteld kijken. Kortom, een gemiddeld internet en tv abonnement ziet er totaal anders uit. Het regent televisie- en radiozenders en downloadsnelheden gaan door het dak.

In Ultra HD een fijne video kijken, is verre van ingewikkeld – bufferen is welhaast niet meer nodig. Wil jij een liedje beluisteren? Dan ga je allang niet meer naar Napster, maar je checkt een heel album via Spotify, in hoge kwaliteit. Heerlijk, dus.

Meer streamen, minder illegaal downloaden

Daar komt nog een ander voordeel bij om de hoek kijken. Vroeger hadden mensen nog weleens de neiging om op niet-zo legale wijze speelfilms, software en cd’s te downloaden. Dankzij online streaming, is er een enorme afname: de statistieken zijn bijzonder positief.

Maar er is altijd baas boven baas. Wetenschappers van University College London (UCL) hebben namelijk een manier gevonden om de snelheid van internet in glasvezelkabels nog eens flink te verhogen. Via een nieuwe ingenieuze manier krijgen ze het voor elkaar om data via glasvezel tot 22,25 terabytes per seconde te verzenden. Dat is, ehh, nogal snel.

111.000.000 foto’s

Hoe snel? In feite kun je dan 222 ultra HD-blu ray’s of 111.000.000 foto’s downloaden, om maar iets te noemen. In één seconde, dus. Dan kun je discussies voeren over 4G of 5G: dat is allemaal irrelevant bij dit soort bizarre snelheden.

Tegelijkertijd dachten we dat jaren geleden ook. Toen er voor het eerst over kabelinternet werd gesproken dacht zo’n beetje de hele cyberspace dat het niet sneller kon. Daar zaten ze dus mis. Heel erg mis.

Wet van Murphy ehh Moore

Niet erg, technologische vooruitgang is moeilijk te voorspellen, al is er met de Wet van Moore – ieder jaar verdubbelt de snelheid van chips in computers – wel een vuistregel. Uit onderzoek blijkt dat het ideetje van Moore nog altijd van toepassing is, al nadert de theorie langzaam zijn einde door de komst van andere, nieuwe oplossingen.

Of we het razendsnelle interwebs (snel) als consument kunnen gebruiken, is overigens maar de vraag, maar het is in ieder geval grappig om te weten dat internet nóg sneller kan. Een gemiddeld internet en tv abonnement haalt dat nog niet echt hè?

Hiermee kun je razendsnel downloaden…