Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Het verdict van Draadbreuk: vervangt 4G wifi?

Het verdict van Draadbreuk: vervangt 4G wifi?
Ger
  • Op 20 november 2013

Een schokkend onderzoek van Deloitte: wij Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op 4G, het nieuwe razendsnelle datanetwerk van onder meer KPN, Vodafone en Tele2. Onder 2000 respondenten – lekker woord – bleek dat slechts 15% overweegt een 4G-abonnement voor zijn of haar smartphone of tablet af te sluiten. Gelijk een nuance: het onderzoek is in juni uitgevoerd. Toen werden we nog niet doodgegooid met banners van providers over 4G en hoe snel dat dan wel niet is (heel snel). Wellicht dat dit anno nu – eind november – dus inmiddels een stuk populairder is, maar goed dat is gissen. 4G is in theorie natuurlijk geweldig. Altijd en overal razendsnel internetten, zonder gebruik te hoeven maken van falende wifi hotspots of ingewikkelde tethering-toestanden. Even je laptop connecten met je smartphone en lekker in de trein schaamteloos een Full HD-video uploaden. Hoe ideaal is dat? Maar u raadt het al: er zit ook een nadeel aan. 4G is duur, Frits. Heel duur. En bovendien is het nog maar op een aantal telefoons beschikbaar. Voer voor discussie binnen de Draadbreuk-redactie.

Gaat 4G uiteindelijk wifi vervangen?

db-verdict-01-01

Paul
4G = snel = meer dataverbruik = snel over je limiet heen = klereduur. Wifi is tegenwoordig op veel plaatsen uit de lucht te trekken en daarom voor een groot deel GRATIS. En daar houden we in Nederland van. Ik snap dat onderweg snel internet belangrijk is en daar ligt een rol voor 4G, maar thuis wil ik gewoon een stabiele verbinding waarmee ik kan doen en laten kan wat ik wil. Lekker naast elkaar laten bestaan, dan hoor je mij niet klagen.
Dennis
Als ik in de trein door Nederland reis, dan worden de stukken zonder 3G afgewisseld met stukken waarop ik niet eens kan bellen. Daar word ik boos om. Nu heb je in theorie met 4G beter bereik vanwege een krachtiger signaal, maar landelijke dekking is er nog lang niet. Kom je dus van de regen in de drup. Oh, en weet je hoeveel data ik kan verstoken via wifi thuis? Zoveel als ik wil. Die paar GB per maand die je bij een 4G-abo krijgt zijn er natuurlijk zo doorheen.
Ger
Ik wil 4G. Ik ben altijd onderweg. In Utrecht. In Amsterdam. In Zierikzee. Mijn router loopt structureel te falen doordat ik bij het evenzo falende Ziggo zit aangesloten. 4G voorkomt ergernis. Ik weet het zeker. Nu nog bereik in Zierikzee.
Bart
Vertraging met de trein en bufferend/wegvallend internet. Mijn grootste ergernissen dezer dagen. En dan te bedenken dat ik elke dag in de trein zit met reteslechte dekking… Sneller, harder, beter, betrouwbaarder, dat zijn 4G-beloftes waar ik warm van word. Het zal de wifi hier in huize Bart niet snel vervangen (al was het maar vanwege zaken als veiligheid, privacy e.d.), maar het liefst zou ik gisteren nog volledige 4G-dekking hebben in Nederland, dan morgen.