Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: “2014 wordt het jaar dat Apple een enorme flater slaat”

Dennis de Vries

Je hebt misschien wel eens van Apple gehoord. Een technologiebedrijfje uit Amerika dat het de laatste paar jaar heel aardig doet. Ze gooiden de muziekwereld op de kop met de iPod. Ze zorgden voor een revolutie op het gebied van smartphones en stampten eigenhandig een nieuwe productcategorie uit de grond met de lancering van de iPad. En ondertussen verdienen ze miljarden. Niet slecht toch?

Missers zaten er niet tussen. Nu is het natuurlijk onzin om dat allemaal aan één man toe te wijzen maar feit is wel dat Steve Jobs enorm belangrijk was voor de successen van het bedrijf. Maar helaas is Jobs niet meer. En na zijn overlijden kwam de onvermijdelijke vraag op: hoe nu verder met Apple? So far so good, Apple doet het nog prima. De iPhone 5S is een beauty, met de iPad Air overtreffen ze zichzelf weer en ook hun desktops en laptops zijn helemaal geen rotzooi. Maar dat soort producten ontwikkel je niet op een avond. Daar gaan jaren aan ontwikkeling aan vooraf. Jaren waarin Jobs nog de scepter zwaaide in Cupertino.

De ideeënbus van Jobs zal vroeg of laat leeg raken en dan wordt de vraag hoe het nu verder moet met Apple. Zeker nu ze aan de vooravond staan van wat vermoedelijk grote lanceringen gaan worden. Een televisie? Een iWatch? iPad Pro? Kunnen die producten ook slagen zonder de magie van Jobs? Vandaar dat we de stelling poneren:

“2014 wordt het jaar dat Apple een enorme flater slaat”

Wij houden van discussie, jullie ook. Dus laat maar horen, jullie mening. Heeft Apple een tweede Jobs in huis of is die niet nodig? Komt er een einde aan hun ‘killstreak‘ of blijven ze heer en meester? Reageren mag hier onder in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. Sianto

  Nee, ik denk dat ze een nieuw product categorie uitbrengen, en dat deze weer als warme broodjes over de toonbank gaan. Voor de rest zullen iPhone and iPad verkopen nog meer omhoog gaan.

 2. Jeroen den Otter

  Eens. De producten van Apple zijn tot nu toe elk jaar weer fantastisch te noemen. Goede hardware, bouwkwaliteit en zo ontzettend makkelijk te gebruiken maar schrikbarende nieuwe producten zijn het de afgelopen jaren niet. Toen Jobs de leiding had zag je de nieuwe ‘nieuwe’ producten zoals de iPad en de iPhone. Nu boorduren ze daar al een aantal jaar op voort, eigenlijk geen probleem, het gaat prima, maar echt iets nieuws uit Cupertino zien we nog niet. De voorspelbaarheid neemt toe, we lanceren een ipad, de volgend jaar met retina scherm, jaar daarop met vingerafdruk scanner, het zal allemaal perfect werken maar het is gewoon niet meer revolutionair. Ik heb zelf een iPhone 5 en het werkt allemaal prima, eigenlijk niks om over te zeiken, dus wat heb ik dan nog meer nodig? Het lijkt me gewoon moeilijk om een product of concept uit te vinden waar de bevolking, een groot deel ervan, het bestaan nog niet van af weet, maar wanneer het product dan uitkomt iedereen toch denk van: Dat is verdraait handig, zoals dat ging met de iPad.

 3. Richard Groenendijk

  Ik denk dat er 3 scenario’s mogelijk zijn.
  1: Apple lanceert geen echt nieuwe revolutionaire producten, maar borduurt voort op de al bestaande producten.
  2: Apple lanceert een nieuw product, zoals de iWatch of iTv, maar dit wordt een gigantische flop. Dit is zeg maar de nachtmerrie van Tim Cook.
  3: Apple lanceert een nieuwe product en dit wordt net als de iPhone en iPad een enorm succes. (Situatie waarin de bonus van Tim Cook veiliggesteld is.)

  Apple zal denk ik bang zijn een nieuw product te lanceren, omdat er een zeer aanwezige kans is dat het geen succes wordt en als ze een nieuw product lanceren zijn de verwachtingen nou eenmaal erg hoog. Dus scenario 1 is erg waarschijnlijk. Aangezien smart watches en smart tv’s niet zo’n succes zijn geworden, lijkt scenario 3 me minder waarschijnlijk en Apple zal zijn best doen scenario 2 te vermijden, maar er blijft een zeer aanwezige kans dat ze een grote flater begaan.

  • Dennis de Vries

   Stel dat ze kiezen voor scenario 1. Wat zou er dan gebeuren? Over een jaar of 4 is iedereen toch wel een beetje uitgekeken op de huidige line-up, hoe zou Apple er dan voor staan denk je?

  • Richard Groenendijk

   Het lijkt me inderdaad waarschijnlijk dat ze erg bang zijn om te falen en hun reputatie te vergooien, dus ze zullen volgend jaar waarschijnlijk geen echt nieuwe producten op de markt brengen. Maar dat kunnen ze natuurlijk niet eeuwig volhouden. Langzaam maar zeker zullen er volgend jaar klanten weggaan. Er zullen nog steeds wel veel mensen zijn die een toekomstige iPhone 6 zullen kopen, maar dat zijn dan denk ik echte Apple fans. Veel niet-merkgebonden kopers zullen andere (Android/WindowsPhone) telefoons kopen. Dit geldt dan ook voor de iPad en Macs. Apple zal dit natuurlijk merken en realiseren dat ze toch ècht met iets innovatiefs moeten komen. En dan zullen ze in 2015 of 2016 wel iets nieuws op de markt brengen en dan is het de grote vraag of dit een flop of een succes wordt. In het geval van een iWatch of iTV denk ik een flop. Maar misschien komen ze met iets heel anders. Apple zal na één flop niet meteen failliet gaan, maar hun status als grootste technologiebedrijf ter wereld zullen ze dan wel verliezen.

 4. Matthijs

  Ik betwijfel ook of Apple nog wel echt een revolutionair product wil (of kan) maken. En wie niet waagt, kan ook geen flater begaan…

  • Craziest Crap

   Apple hoeft niet innovatief te zijn, de klanten krijgen ze toch wel. Zie jij weleens tv-reclames van een nieuwe iPhone? Ik niet. Ze hebben vaste consumenten en ze zorgen er wel voor dat je trouw blijft. Dat vind ik het sterke van Apple

  • Matthijs

   Mee eens, maar je moet er wel bij vermelden dat 50% van de klanten van Apple ook gewoon blind zijn voor wat andere bedrijven doen.

 5. stijn v brummelen

  Ik zie het wel gebeuren. Op de PC en Telefoon / Tablet markt niet omdat ze daar, mede dankzij IOS en Mac OSX, uniek op een paar vlakken zijn. De ITV gaat denk ik geen succes worden als ze hem überhaupt lanceren. Op TV’s valt weinig onderscheidende dingen te bedenken. Een geweldige Smart TV interface zou niet zo veel zin hebben. Mensen kunnen een Apple TV kopen en veel mensen gebruiken de Smart TV functie bijna niet. Geweldige beeldkwaliteit hebben andere merken al. Design is ook niet heel makkelijk om iets origineels te bedenken. En het lijkt me sterk als Apple zich door prijs gaat onderscheiden. Dus als ze dat product gaan launchen kan het best wel een flop worden. Ik weet ook niet of veel mensen op een iWatch lopen te wachten. Maar Apple neemt nu steeds kleine stappen. En daardoor is het vrij moeilijk om met een flop te komen.

 6. BroodjeKaas

  Ik denk niet dat Apple in 2014 hard gaat floppen. De producten van Apple blijven van goede kwaliteit, en ook de andere merken innoveren niet bijzonder snel. Maar stel dat Android 5 of de nieuwe Windows Phone bomvol nieuwe functionaliteiten zitten, dan zou de populariteit van Apple’s producten wel eens snel af kunnen nemen. Dat verwacht ik niet.

 7. Jack Decker

  ik vind de iphone 5s al lelijk

 8. Johan

  Ik denk niet dat Apple Een televisie, Een iWatch of een iPad Pro gaat uitbrengen. Ik denk dat ze het gewoon bij een nieuwe iPhone, een nieuwe iPod en een nieuwe iPad houden. Ook verwacht ik niet dat er ooit een Apple TV zal komen. Maar goed we zullen het zien in de loop van het jaar. Ook weet ik het nog wel niet of ze ooit nog een revolutionair product gaan maken. Simpelweg omdat de ideeën op zijn

  • Dennis de Vries

   Als dat zo is, hoe lang denk je dat ze nog verder kunnen met de huidige line-up? 3,4 jaar ofzo?

  • Johan

   nee ik denk dat apple altijd wel groot blijft.

  • Dennis de Vries

   Maar goed, ‘altijd groot blijven’ doen ze niet met alleen maar de huidige line-up. Over een jaar of vijf is de rek er wel uit met de iPhones en iPads. Willen ze aan de top blijven, dan zullen ze vroeg of laat eens iets nieuws moeten laten zien, denk je niet?

  • Johan

   ja dat is inderdaad waar

 9. BlauweVogel

  Helemaal mee eens.
  Je zag het al aankomen na de dood van Jobs. Apple innoveerde amper en liep meer achter de concurrentie aan dan dat zij de concurrentie verbaasde. Dit gebeurde in de vorm van bijv. groter beeldscherm voor de iPhone en de redesign van iOS.
  Als Apple volgend jaar met de iWatch komt of een meer uitgebreide AppleTV vind ik dit ook pure meeloperij. We kunnen het concept smartTV en smartwatch al.
  Niet dat de kwaliteit van Apple producten teleurstellend zijn, maar in mijn mening moet Steve Jobs herrijzen uit de dood om Apple weer de innovator van de industrie te laten worden.

 10. Damian

  Kan niet!!! Mensen die IOS gewend zijn blijven eraan gehecht en komen steeds met het argument jaaaaa maar het is degelijk ofzo.. hou toch op!

 11. Luuk van Kooten

  Eens steve jobs zit nu uit zijn graf naar apple tekijken hoe apple zijn platic iphone uit brenkt . Komt er dan ook een plastice ipad en ipod uit? Dan is apple toch niet meer uniek want iederen frabriekkant gebruikt plastic. Dus en ios 7 zat ook al vol lekken dat is toch niet goed als zo’n groot bedrijd. Ik denk dat er ook wat fout gaat met het vinger druk system dat die server door hackers word gehackt

  • Dennis de Vries

   De gegevens van de vingerafdrukken worden niet op een server bewaard, zegt Apple. Alleen encrypted op het eigen toestel. Zo’n hack zou inderdaad dodelijk zijn, maar zit er dus niet in.

  • Craziest Crap

   Het mooie van Apple is dat ze zo vaak updates uitbrengen, waarin steeds meer fouten verbeterd worden. En volgens mij is de vingerafdruk al gehackt. Het is in ieder geval wel veiliger dan een pincode als vergrendeling. En het is sneller. Zo hoef je niet je Apple-ID wachtwoord in te voeren

 12. Jeroen

  Ik denk dat ze het goed blijven doen ios en osx is gewoon een totaal andere software waar mensen niet snel weg van gaan Samsung is bijvoorbeeld veel minder stabiel een concurrent hoeft maar een iets betere smartphone te maken en dan is er verder geen verschil het is bijna de zelfde software dus waarom zou je dan die slechter kopen apple heeft ook nog een compleet andere software en ios en osx zijn gewoon fijne besturingssystemen daar raken mensen gehecht aan en daarom willen mensen een apple hebben en ik denk niet dat apple in dit jaar veel marktaandeel gaat verliezen

 13. Jaïr

  Het zal is een jaar flink misgaan dat weet ik wel zeker. 2014 zal zeker niet het jaar gaan worden waarin apple zal falen. De reden is simpel : Veel mensen zijn gehecht aan iOS en ze doen het zelfde trucje keer op en keer en het is iets waar de consumenten altijd weer intrappen en dat wil niet zeggen dat Apple slecht is maar ik noem het meer uitmelkerij. Apple moet eens is een keer met iets nieuws komen het word tijd.

 14. job

  ik denk dat apple een inhaalslag gaat maken het al die producten waar geruchten over gaan van apple misschien wel naar buiten komen. En zoz apple flopt nooit is er een product van apple met slechte kwaliteit??

  • Sianto

   5C, ownee, dat is slechte kwaliteit prijs, of eigenlijk ook niet.

  • Craziest Crap

   Ik vind de 5C tegenvallen. Daar waar andere merken hun telefoons van plastic maken, wist Apple aluminium en glas te gebruiken. Nu verlagen ze hun niveau door een plastic telefoon te maken. Voor de prijs hoef je het ook niet te doen. Apple zei een betaalbaarheid product aan te bieden, maar dat valt nog hard tegen.

  • Sianto

   Tja, het is gewoon een marketing truc om meer mensen de 5S te laten kopen.

  • Craziest Crap

   Dure truc dan hoor. Zou dat er niet voor over hebben. Dat geld kun je dan beter stoppen in verbetering van je topproducten, en manieren om de prijs beperkt te houden

  • Sianto

   Tja, maar omdat de iPhone 5S weer verkoopsuccessen breekt is het lang zo duur nog niet. Maar ik ben het er mee eens dat ze beter kunnen investeren in andere dingen.

  • job

   De 5c is geen slechte kwaliteit. Ik ben het eens dat die te duur is maar is ie sloom ofzo heeft die last van vertragingen ergens nee.En sommige mensen voornamelijk vrouwen zullen zon kleurtje misschien wel mooi vinden. Maar het blijft een raar product misschien een soort experiment van apple om te kijken of ze dubbel verkopeb als ze een extra iphone uitbrengen

 15. BroodschappenDoen

  Ik denk wel dat het gebeurt maar niet in dit jaar Apple zou nog heel lang populair blijven bij huidige Apple gebruikers !

 16. Craziest Crap

  Slaat Apple dit jaar een flater? Nee, ze hebben de naam en leveren simpelweg kwalitatief uitstekende toestellen. iOS is ook erg stabiel. Is het in de toekomst aantrekkelijk om een Apple te kopen? Als je nu al een iDevice bezit, is het zonde om op bijv een Android over te stappen, want waarschijnlijk heb je al een hoop apps en muziek aangeschaft. Ook zijn iPads in mijn ogen nog steeds ‘de tablet’. Niet innovatief, wel degelijk en stabiel. Kan goed mee met de concurrentie. Wel denk ik dat het niet meer aantrekkelijk is om een iPhone te kopen, want de iPhone wordt van alle kanten ingehaald, door vaak veel betaalbaarheid alternatieven. Als we nu kijken naar de prijs van de iPhone 5S, zal het mij benieuwen hoeveel de iPhone 6S gaat kosten. Ik gok over de duizend euro.
  Maar Apple is nog niet verloren

 17. Max

  Ik denk niet dat Apple gaat falen, normale mensen vinden updates waar bv veel veranderd wordt juist vervelend en dan zitten ze bij Apple goed. Waarschijnlijk komt er de komende paar jaar wel weer een revolutionair product zoals de iWatch of iTV

  • Craziest Crap

   Is een iTV dan niet gewoon een smart tv van Apple? Want dat is niet revolutionair, net als een smartwatch