Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

De zin en onzin van Samsungs toekomst

Dennis de Vries

Gelukkige werkmensen, lachende speelkinders, zonneschijn en beeldschermen. Overal beeldschermen. Zo stelt Samsung zich de nabije toekomst voor. In een video, oorspronkelijk intern vertoond aan een groep analysten, laat het reuzenbedrijf uit Korea flink wat concepten zien. De een nog meer futuristisch dan de andere. Hoe zinvol en vooral; hoe haalbaar zijn ze?

Het filmpje is geüpload door de ‘display’ tak van het bedrijf, wat de obsessie met beeldschermen natuurlijk wel verklaart. Check de mierzoete video gerust zelf even, maar we pakken de geinigste zaken er even uit. Zoals:

De Samsung Galaxy Mok

koffiemoksamsung
Omdat het kan. Dat is de enige reden om een ‘slimme’ koffiemok te willen. Natuurlijk, ze willen graag met het meest futuristische concept beginnen in de video, maar aan een beker kleven vrij veel nadelen. In de video checkt de koffieleut zijn hartslag, gemeten vanuit zijn vingertop, om vervolgens een gezondheidsrapport te krijgen. Hij maakt het goed.
Technisch is het mogelijk. Gebogen beeldschermen hebben we inmiddels al gezien bij Samsung TV’s, maar onder de naam van ‘Youm’ hebben ze ook al eens kleinere beeldschermen gepresenteerd die bijvoorbeeld om een smartphone heen gekruld waren. Mooi spul, maar is een koffiebeker nou echt de handigste manier om jouw hartslag te verenigen met breaking news-alerts? En waar zit die hartslagsensor eigenlijk? In het beeldscherm?
Check voor de gein ook even hoe de beste man zijn dochtertje wakker maakt. Niets is meer rustgevend voor kinderen dan een beeldscherm van een paar honderd inch dat op centimeters van hun hoofd aanspringt zodat pa het juiste overhemd aantrekt.

De Samsung Galaxy snijplank

galaxysnijplank
Paprika bij het ontbijt? Doe mij maar een bammetje. Maar deze snijplank is wel erg cool. Een gebogen beeldscherm waarop je de groente snijdt. In het opstaande gedeelte zie je hoeveel calorieën het voedsel bevat en nog wat extra info. Ik neem aan dat de keukenprinses zelf even heeft ingegeven dat ze nu een paprike heeft, want ze zullen bij Samsung toch niet een techniek hebben om het soort voedsel automatisch te herkennen via een beeldscherm?
Het is overigens te hopen dat er een flinke Gorilla Glass glasplaat op ligt als je er met je Konosuke keukenmes op in staat te hakken. En dat ze ‘m daarna overeind zet om het recept te checken is leuk. Maar het kukelt natuurlijk zo om en zit natuurlijk onder de voedselresten die je net gesneden hebt.

Samsung Galaxy autoraam

galaxyautoraam
Een transparant raam! Met beeld! En touchbuttons enzo. De hoofdpersoon uit de film wordt lekker naar zijn werk gereden en speelt ondertussen wat met de verwarming. Science fiction. Maar ondertussen stelde Samsung al op de CES van 2012 een ‘smart window’ tentoon die ongeveer hetzelfde deed.
Daarbij wordt er bij autos’s al regelmatig gebruik gemaakt van ‘heads-up’displays, waarbij informatie op het raam wordt geprojecteerd. De techniek is heel anders, het resultaat hetzelfde: je ziet shit op je raam. Grote vraag voor deze video is: hoe krijg je het raam weer omhoog nadat je ‘m helemaal naar beneden hebt gedraaid?

Samsung Galaxy Kantoor

galaxykantoor
Het kantoor van de toekomst hangt aan elkaar van transparante beeldschermen, zo lijkt het. De buitentemperatuur levensgroot op de buitenkant van de liftschaft? Tuurlijk, waarom niet. En een presentatie doe je voortaan ook op draaibare, transparante panelen. Misschien interessanter is de slimme tafel die getoond wordt. Een groot touchscreen dat in dit geval reageert op een smartphone die er op geplaatst wordt. Dat doet denken aan de Micrsoft Surface. Nu lijken de overeenkomsten tussen Samsung’s concept-bureau en een Windows 8 tablet/laptop misschien schaars, maar dat is ook niet de Microsoft Surface die ik bedoel. Jaren geleden presenteerde Microsoft namelijk een Surface concept in de vorm van een slimme koffietafel die reageerde op objecten die er op geplaatst werden. Erg cool.
Uiteraard heeft Blackberry ook wel eens een poging gedaan het kantoor wat meer high-tech te maken. Als jij en je collega’s een Playbook op tafel legden, dan zochten ze via een sensor contact met elkaar en reageerden ze op wat er gebeurde. Een cool concept dat we wel eens op het MWC hebben gezien. Grote nadeel hiervan is alleen dat iedereen een Blackberry Playbook nodig heeft. Vindt die mensen maar eens.

Samsung Galaxy klaslokaal

galaxyklas
Jenga spelen op een transparant beeldscherm. Klinkt cool! Maar wacht even, als je goed kijkt staan de letters dus voor één iemand in spiegelbeeld. Die stuiter-tablet is cool, laat maar komen. Flexibele beeldschermen zullen daar ongetwijfeld een grote rol in gaan spelen. En die laptops met transparante schermen zijn ook niet zo vergezocht. In 2010 was er al een fabrikant die een laptop met een beeldscherm met 40% transparantie presenteerde op de CES. Die fabrikant was Samsung.
Ontzettend handig, laptops met transparante beeldscherm in de schoolklas. Zo kan de docent in de gaten houden of niet iedereen stiekem multiplayer CoD zit te spelen tijdens de les. Aan de andere kant wordt afkijken wel een eitje natuurlijk.

Samsung Galaxy koffiehuis

galaxykoffieshop
En hier gaat de video van Samsung dan weer van ‘oh, cool’ naar ‘aargh, nee!’. Een mevrouw gaat lekker koffie drinken in een hippe koffietent. Maar in plaats van rustig naar buiten kijken, het bestaan overdenken en de wereld aan haar voorbij zien trekken worden de ramen – ook weer transparante beeldschermen – gebruikt voor schreeuwerige Zalando banners. De vouwbare tablet die ze pakt is hopeloos onpraktisch van vorm en zou in een volle tas waarschijnlijk in drie stukken breken. Is dat de nieuwe Galaxy Gear? Wij worden er nog steeds niet warm van. En als de toekomst betekent dat onze Skype-gesprekken levensgroot op de ramen van Starbucks geprojecteerd worden, dan bedanken we vriendelijk. Moeten we zeker kleren gaan aantrekken als we thuis achter de laptop zitten? Ja, dag.

Reacties

 1. stijn v brummelen

  Dit hoeft niet zo zeer van mij. Ik hoef niet in een tizen wereld te leven. Stel je voor. Iets zelf doen is ook leuk.

  • Sianto

   Weten ze al.

 2. Quinwin van Hout

  de samsung galaxy snijplank! nu al de beste naam die draadbreuk ooit gegeven heeft voor een gadget XD

 3. job

  samsung moet eens met iets anders komen dan steeds: galaxy