Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘een high-end smartphone is weggegooid geld’

Dennis de Vries

Ah, gezellig! Weer een stelling. We waren even her en der verdeeld over de wereld. Vakantie enzo. Maar inmiddels zijn we weer op volle sterkte. Afgelopen donderdag hadden we zelfs onze eerste vergadering weer. En daar merkte Ger iets interessants op, wat meteen tot de eerste post-vakantie stelling leidde.

Ger is namelijk zijn iPhone kwijtgeraakt op vakantie. Vervelend, maar gelukkig had hij een Samsung Galaxy Core onderin zijn backpack. Een budgetsmartphone, die momenteel in de winkels ligt voor zo’n 150 euro. Dan krijg je Android op een 4,3 inch beeldscherm, een 1,2Ghz dual-core processor, 8GB aan geheugen en een 5 megapixel camera. Niet iets om heel enthousiast van te worden.

Maar Ger kwam tot de ontdekking dat hij zijn iPhone eigenlijk nauwelijks mistte. Die Core kon alles wat zijn veel duurdere toestel ook kon. Goed, het beeldscherm was iets minder scherp, maar toch ruim voldoende. En de foto’s kwamen er wat minder uit. Maar na een Instagram-filtertje merkte zijn Facebook-vrinden daar ook weinig van.

Als Samsung een nieuw high-end toestel lanceert voor vier keer het bedrag van een Samsung Galaxy Core, dan staan we letterlijk in de rij. Om er vervolgens voor 95% hetzelfde op te doen als we op een minder apparaat kunnen. Waarom dan in hemelsnaam zo’n 600+ euro smartphone kopen? Zo kwamen we op de stelling:

Een high-end smartphone is weggegooid geld

 

Gewoon een poll. Doen we effe

Ik gebruik de Smart TV-functies op mijn Smart TV!
×

 

Stemmon!

Wij houden van discussie, jullie ook. Vul even de extragratis, gloednieuwe poll en, maar laat je ook zeker even horen in de comments hier onder! De leukste reacties zullen worden voorgedragen en behandeld. Niet meer in Uitbuiken, maar ze krijgen een eigen plekje op de woensdag! Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook: uitbuiken@draadbreuk.nl

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. thijsoost

  Ik ben het met beide poll-opties niet eens:

  Ik hoef geen octa-core (een quad-core is vaak al krachtiger dan ik nodig heb voor de apps die ik gebruik) en ook geen QHD scherm (waarom zoveel pixels als je toch niet meer dan 300 pixels per inch kunt zien?).

  En de Galaxy Core vind ik net weer iets te goedkoop: ik zoek meestal een telefoon tussen de €300 en €400. Niet het beste van het beste, maar goed genoeg voor mij.

 2. Fruitmelk

  Een telefoon voor 699 euro en duurder zal je mij nooit zien kopen en ook niet zien afsluiten met een abonnement, daar heb ik verschillende redenen voor:

  1. Waarom zou je op de release-dag of binnen een week de nieuwste samsung S5 (ik noem maar een voorbeeld) willen hebben ? na 3 á 4 weken zijn dat soort toestellen vaak 200 euro goedkoper

  2. Vaak is de stap van het oude vlaggenschip naar de nieuwe vlaggenschip niet echt denderend (neem hierbij als voobeeld S4 > S5)

  3. zoals @thijsoost:disqus al zegt een telefoon rond het prijs punt van 200 euro vind ik dan net weer te goedkoop, je wilt immers wel fatsoenlijk over weg kunnen met je telefoon (op langer termijn) Prijs punt tussen de 300 -400 euro is uitstekend

  4. Ik ben van mening dat goedkope toestellen tot 200 euro na verloop van tijd tegen gaan werken in handelingssnelheid en gebruiksgemak, je krijgt een schappelijke prijs maar de telefoon heeft altijd wel beperkingen die pas later aan het licht komen.

  5. Een full-hd scherm volstaat in combinatie met een quad-core processor en 2GB ram

 3. Olivier

  Wat een onzin, “weggegooid geld”. Je hebt nou eenmaal mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste en het beste van het beste willen.
  En het gaat er niet om dat je bepaalde dingen er gewoon mee kan maar ook op de manier waarop dat kan en die hele user experience die je daarbij krijgt.

  Ik hoef echt niet youtube in de trein te kijken op dat scherm van die galaxy core…

 4. Smaanske

  Volgens mij ligt het vooral aan waar je prioriteiten liggen. De een wil alleen whatsappen, browsen, youtube filmpje kijken etc. terwijl de ander zware 3D games erop wil draaien.
  Ikzelf vind het prettig als alle apps die beschikbaar zijn voor m’n toestel, dat ik die zonder problemen of haperingen kan draaien. Daarom heb ik ook een high-end toestel in m’n broekzak zitten,en ik kan best begrijpen dat je dat in vele gevallen je dat niet nodig hebt.

  • Raoul

   Een YouTube filmpje loopt volgen mij niet vloeiend op een low-end smartphone

  • Smaanske

   Ligt er maar net aan in welke prijs regio je zit. Als je voor plus minus €100 wilt besteden aan een nieuw toestel, kan je inderdaad niet eens fatsoenlijk Youtube filmpjes kijken. Maar als je een toestel koopt van ongv €150 tot €250 heb je al snel een hele leuke deal, waar je de basis taken zoals whatsappen, browsen, youtube filmpje kijken etc. gewoon nog prima kan uitvoeren.

   Je moet prioriteiten stellen, en als je net als veel mensen niet meer doet dan dat, is de Galaxy Core een leuk alternatief.

 5. Ruben van jaarsveld

  Ik vindt het niet weg gegooid geld tuurlijk het blijft een paar honderd maarja je haalt er zo wat een halve tablet in huis 5.5 INCH Samsung Galaxy Note 2.

  eens met @fruitmelk:disqus en @thijsoost:disqus

  een telefoon tussen de 300 a 400 zit je altijd goed is mijn ervaring.
  mooie specs voor een mooie prijs

  • Fruitmelk

   Klopt, kijk voor hoeveel de note 3 eerst over de toonbank ging… en kijk de prijs nu eens. Wereld van verschillen.

 6. Marc van Zoggel

  Ik heb op dit moment een high end smartphone en ja ik moet eerlijk zeggen ik wil ook tijd de nieuwste hebben van samsung galaxy. de nieuwste zijn gewoon heel fijn, je kunt er bijna alles mee zonder haperingen of wat dan ook. Maar het is toch ook wel een beetje een hebbedingetje voor mij

  • Fruitmelk

   Hiermee doel je op het hebben van de S5? ” De nieuwste zijn gewoon fijn ” Twijfelachtig, een S4 doet namelijk niet onder aan een S5.

 7. Gert-Jan Niemeijer

  Oneens. Goedkope smartphones worden vaak trager naarmate de er meer apps op worden geïnstalleerd. Vaak zijn het maar kleine haperingen in de de menu’s enzo. Maar dit worden na verloop van tijd vreselijk irritant en als ik me ga irriteren aan een smartphone, dan is de lol er gauw af.

 8. stijn v brummelen

  Nee, voor een duurdere prijs krijg ke toch ook een betere ervaring? Om eem verglijking te trekken; is een BMWAudi weggegooid geld? Kijk met een reneult kom je er ook. Whatsappen kan je met eem Galaxy Y van 50 euro al, maar of je een geweldige gebruikerservaringt hebt? Ten tweede betaal je in Nederland gewoon fucking veel voor een telefoon, veel goedkoper in de US.

  • BroodjeKaas

   Helemaal mee eens. Ik begrijp best dat er mensen zijn die bereid zijn om veel geld op tafel te leggen voor een high-end telefoon (of auto of huis). Vaak vraag ik me wel af of dat geld niet beter besteed kan worden.

 9. Raoul

  Op een Galaxy core hapert alles. Op een high-end toestel niet. Ik snap het als je een high-end smartphone weggegooid geld vindt. Maar ik neem liever een high-end toestel.
  #nexus5gebruiker

  • thijsoost

   Maar de Nexus 5 is een geval apart, want dat is een high-end telefoon met een mid-range prijs.

  • Raoul

   Hij is meer dan 200 en dat is veel geld

  • thijsoost

   Ik zeg ook niet dat €200 weinig is. Maar voor een andere high-end telfoon betaal je al snel €600.

  • Raoul

   Dat is waar 400 vind ik de max

 10. Jeroen

  Ik vind het geen weggegooid geld je krijgt gewoon top kwaliteit die ook langer mee gaat dan een goedkoop toestel. Ik heb nu een iPhone 5 waar ik blij mee ben en ik weet dat hij het over 2 jaar nog doet en ik weet ook dat ik hem over 2 à 3 jaar nog voor 300 euro kan verkopen

 11. RobbyBoy

  Ik wil minimaal een telefoon met een quad-core, want als je een dual core koopt, heb je er denk ik spijt van.

 12. Niels Scholte

  Ja met een telefoon van 150 euro kan je prima beetje sms’en en alles, maar als je iets meer wilt op je mobiel (gamen/’professioneel’ fotograferen) of (voor Android) graag een paar updates wil hebben, heb je meer profijt van een iets luxere/duurdere smartphone.

 13. BlauweVogel

  Moeilijke stelling. Een vriend van mij heeft een €200 Moto G die al zijn dagelijkse taken aan, en is daar tevreden mee als arme student. Zelf heb ik high end telefoon van vorig jaar, de Nexus4. Verschillen zijn er bijna niet, hooguit in camera kwaliteit en in de snelheid.
  Ik denk dat bij de keuze tussen een high-end en een goedkopere optie je als gebruiker vooral moet kijken naar wat je behoeftes zijn. Wil je een uberkrachtige camera, of wil je gewoon lekker mailen en whatsappen? Het verschilt boor iedereen.

 14. broodjekebab

  Ik koop een lekker broodje kebab, plak er een briefie aan en gooi het tegen het hoofd van mijn vriendin, we noemen het kebabben. Goedkoop en supersnel