Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘Groter is beter’

Dennis de Vries

Wellicht heb je het al gezien, maar ik was eens oprecht enthousiast over een tablet, de Samsung Galaxy Note PRO. Belangrijkste reden daarvan is het beeldschermformaat. 12,2 inch diagonaal is groter dan we gewend zijn en dat heeft heel veel voordelen. Het is zeg maar hetzelfde trucje dat Samsung eerder deed met smartphones, toen ze de originele Galaxy Note uitbrachten. Groter.

En groter bevalt. De eerste reactie is vaak: “Jeutje, moet dat nou?” Maar na een middagje gebruiken wil je niet meer terug naar de reguliere formaatjes. Voor wie ons niet gelooft, er is een onderzoek die dat onderschrijft. Websites Androidworld.nl en iPhoneclub.nl, we stellen ons graag voor dat dit doorgaans gezworen concurrenten zijn, hebben de handen ineen geslagen.

Beide sites vroegen hun lezers wat het ideale schermformaat voor een smartphone is. Conclusie: Android-gebruikers zijn tevredener omdat ze de beschikking hebben over grotere formaten. Een 5 inch smartphone, dat is wat men wil. Ondertussen klinkt gemor uit het iPhone-kamp, want die zouden graag wel eens iets groters willen dan de huidige 4 inch van hun iPhone. En daar rolt dan weer onze stelling uit:

“Groter is beter”

Wij houden van discussie, jullie ook. Dus gooi maar in de groep. Does size matter? Kan een beeldscherm niet groot genoeg zijn, of ben jij meer een mini-figuur? Wat is ideaal? En waarom?
Reageren mag hieronder in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alom geprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook.
Tot slot: ben je een Twitteraddict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #stellingdraadbreuk

Reacties

 1. Niels J. NIjenhuis

  Ik ben het met Dennis eens. Groter is inderdaad beter. Ikzelf heb een Samsung Galaxy Tab uit 2011 met een maar 10.0″ scherm.

  • Dennis de Vries

   ‘Maar’ een 10 inch scherm? Zou je groter willen? 12.2? Of nog groter?

  • Niels J. NIjenhuis

   Ik zou in de toekomst best wel een tablet willen gebruiken met een formaat van 12,2″.

 2. Damian

  Jaaa en nee… Telefoons moeten compact blijven in mijn ogen je hebt ze de heledag bij je maar het moet niet hinderlijk klein worden 4.5 ongeveer in een compacte behuizing perfect en dan de tablets ik heb neen Nexus 7 2013 en ben er onwijs tevreden mee ondanks zijn 7 inch scherm ik kijk gewoon veel fijner een filmpje op een 7 dan 10 inch op bed of op de bank het is veel makkelijker vast te houden en wil ik groter heb ik ook een soort standaard nodig omdat hij te lomp is!! Maar waarom dan geen laptop 17 inch… Toch veel finer?

  • Dennis de Vries

   Maar…maar…je kunt op een knap 4,5 inch scherm toch ook prima een filmpje kijken als je in je nest ligt?

  • Damian

   ja kan idd maar toch fijner zo’n tablet vind ik.. toevoeging ik kijk wel uit naar de tablets met dock 13 inch die kunnen dual booten 😉

 3. Jeroen den Otter

  Grote schermen zijn echt helemaal flex!

 4. Frandroid

  Ik vroeg me eerst af wat dit te maken had met draadbreuk tot ik doorlas 😛

  Voor mij mag het scherm gigantisch zijn, zolang de behuizing doenbaar is. Het formaat van de huidige vlaggenschepen (Nexus 5, S4, One,…) lijken me dicht bij de grens. Het moet nog steeds gemakkelijk in je broekzak passen he! Dus als ze een groter scherm in bv de One proppen zonder de behuizing te vergroten dan is dat voor mij prima 🙂

  Voor tablets bepaal je zelf hoe groot je scherm wilt aan de hand van wat je ermee wilt doen, ik ben enorm tevreden met mijn Nexus 7. Het scherm is niet te klein voor waarvoor ik hem gebruik en de behuizing is lekker compact. Maar weer geldt: hou de behuizing klein en maximaliseer de schermgrootte!

  O ja, klein detail: het scherm is maar zo goed als de resolutie. Als de resolutie pokkelaag is dan ben je niets met je gigantisch scherm.. Full HD minimum graag…

 5. BlauweVogel

  Eens.
  Toen ik van mijn onverwoestbare Samsung Galaxy S (4 inch) naar een Nexus 4 (4.7 inch) ging, was mijn oude Galaxy S even groot als mijn beeldscherm op de Nexus 4. Ik heb van dag 1 nooit last gehad van een groter scherm. Filmpjes kijken beter, meer pixels, beter lees formaat en ga zo maar door. Zelf vind ik wel dat de top toestellen van nu zich wel steeds meer de grens gaan opzoeken tussen smartphone en tablet. Wat is acceptabel formaat voor een smartphone en wat niet?

 6. BroodjeKaas

  Niet helemaal mee eens. Groter is inderdaad beter wanneer je productief wil zijn, maar dan rest de vraag: wil je productief zijn op een tablet? Ik heb er geen goede ervaringen mee (misschien is een grote Surface Pro wél handig). Als je je tablet alleen voor ‘consumptiedoeleinden’ gebruikt, lijkt mij een kleiner formaat prettiger (zodat je geen tablet-arm krijgt).

 7. Smaanske

  Voor mij hoeft een telefoon niet veel groter dan 4″ te zijn. Het is een prima formaat, en daardoor blijft de telefoon ‘compact’.

  Wat wel echt een ding is dat android fabrikanten je niet de keus geven, als je een high-end telefoon wilt moet je 4.7″+ (met de Z1 compact als uitzondering) kopen. Als de keus er was, dan kan iemand zelf beslissen of ie een grote of een kleine neemt.

 8. Marc van Zoggel

  Zeker mee eens. Ik had eerst een galaxy S en heb toen een galaxy S4 gekocht. Dat scherm vond ik op het begin heel groot maar dat went snel en nu voelt het al niet meer zo groot aan. Zou zelfs best wat groter willen, ik hoop dat bij de S5 een 5.3 inch scherm komt.

 9. stijn v brummelen

  Deels. Productief lijkt me z’n Note (pro 12.2 en 3) wel handig. Echter heb ik soms al moeite om mijn Nexus 5 met een hand te bedienen. Mijn Nexus 7 (2013) is ook fijn. Je kan hem net in een hand houden. Bij de Note 12.2 zal het even duren voordat je een comfortabele manier hebt. Ten slotte moet je niet vergeten dat je bezels hebt. De xperia z1 is voor mij echt te groot, de Nexus 5 niet.

  • Grappig, de Xperia Z1 is een bilhaar langer (6mm) en breder (5mm) dan de Nexus 5, maar het maakt toch een wereld van verschil 🙂

  • stijn v brummelen

   Ja inderdaad, maar de nexus 5 heeft wat rondere hoeken. Dat helpt ook mee.

 10. luca

  Ik vind mijn Nexus 5 precies goed, ik hoef niks groters, maar zeker ook niks kleiners. Ik heb ook een nexus 7, die ik toch wel iets te klein vind worden. Mocht er ooit een Nexus 12 (inch) komen, dan koop ik hem.

 11. Raoul

  Ik vind groot beter maar de Sony xperia z ultra en de HTC one max vind ik wel te groot.

  • Dus voor een smartphone maximaal 5, misschien 5,5 inch?

  • Its Just Roy

   Lijkt mij wel het meest gangbare

 12. job

  GROTER IS NIET BETER kijk naar de samsung galaxy mega (slechte hardware)
  je moet als (smartphone)fabrikant de juiste dikte en zorgen dat de randen dun zijn.Je moet zorgen dat de pixeldichtheid van het scherm goed is (bij mega niet het geval).Bij tablets is het inderdaad fijner als die een wat groter scherm hebben mits hardware goed is. (het kan een nadeel zijn wegens weggaan compact van tablet)

 13. Jeroen

  Ik hou het bij klein ik vind een grote telefoon echt niet fijn ik heb het liefst een 4,3 inch beeldscherm op mijn telefoon want anders kan je ook moeilijk whatsappe op de fiets en ik heb niet altijd 2 handen vrij een tablet wil ik Max 10 inch want dat kan je nog steeds lekker mee nemen onder weg. Zo’n 12,2 inch tablet vind ik veel te groot ik heb nu ook een laptop van 13 inch en dat blijft gewoon fijner om op te werken en iedereen heef toch al een laptop. Voor mij gewoon 13 inch laptop 10-8 inch tablet en 4,7 tot 4 inch smartphone

 14. Sianto

  Tja, dit is heel persoonlijk. Ik heb de Note 12.2 vandaag uitgetest, en ik was gematigd enthousiast. Maar 10 inch is wat mij betreft ook prima.

 15. KungFuPanda

  Ik ben al jaren aan het zagen dat tablets nog groter moeten, dus die 12.2″ vind ik een goede zet. Maar smartphones zijn net een ander verhaal. Ik blijf het leuk vinden als een gsm toch nog goed beheersbaar is met 1 hand. Mijn ideale schermgrootte is dan ook 4.7″.

 16. Emiel Smit

  Qua tablet zou ik ja zeggen, maar als je het hebt over van die grote smartphones die in je broek steken dan zou ik zeggen doe maar gewoon iets tussen de 4 en 5 inch

 17. berry

  Ik heb zelf de note 3 en ik moet zeggen dat het eigenlijk alleen maar handig is. Al hoef ik geen smartphone met een nog groter scherm mits ze natuurlijk een groter scherm in een even grote behuizing stoppen. Of groter perse beter is denk ik niet als je bijvoorbeeld naar de mega kijkt is dat wel groot maar verder is het geen supersmartphone. Dus groter hoeft niet perse beter te zijn.

 18. broodjekebab

  zolang het in mijn broekzak past vind ik het prima en een groot tablet lijkt mij fijn om filmpjes op te kijken.

 19. Guido

  Groter is zeker niet altijd beter, vergelijk de iPhone met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Mega. Ik zou wel weten welke ik kies. Bij iPhone is het scherm precies goed. Bij de ipad zou het scherm groter mogen. Een telefoon neem je mee, die hoeft dus niet zo groot te zijn. Ben je thuis pak je toch snel je tablet erbij. Daarom mogen van mij de tablets groter, telefoons moeten niet groter worden, ze worden dan een stuk minder handzaam.

 20. albertams

  Heb nu LG Nexus 5 en de naam zegt het al 5″ schermpie.
  Moet zeggen de eerste dagen dacht ik wel, jemig wat een groot toestel,
  maar dat was na 1 week voorbij, vindt het nu weer normaal, groot went dus snel,
  en het werkt ook nog eens lekkerder, al met al, ja groter is beter 😉

 21. Its Just Roy

  Van mij mogen de tablets groter. Ik zie liever een 15 inch of een 20 inch tablet waar je veel mee kan. (tekenen, video’s editen, game noem maar op. Kan je misschien gaan denken aan de WII U. je pc ergens anders en je scherm/tablet op taffel of op schoot of in je haden etc. draad loos verbonden) Telefoons mogen van mij 5 inch zijn. Maar dan wel met 2 speakers aan de voorkant netzoals de HTC One. Het liefst heb ik een 10 inch telefoon die je kan dubbel vouwen en dan ook nog kan gebruiken. Samsung heeft al eens een keer dit laten zien dat ze dat willen maken.

  • BroodjeKaas

   Batterijduur wordt wel een serieus probleem bij dergelijke schermformaten bij tablets. De Sony Vaio Tap 20 is een mooi voorbeeld van een 20 inch tablet (of all-in-one), maar met een batterijduur van hooguit anderhalf uur kan je maar beter dichtbij een stopcontact gaan zitten.

  • Its Just Roy

   Die batterij duur moet wel echt omhoog. Ik hoop dat ze daar wat meer aandacht aan gaan geven om die bij allen mobiele toestellen te verbeteren. Maar buiten de batterij duur zou het echt geweldig zijn.

  • 15 tot 20 inch? Zoiets wordt lastig vasthouden. Dan zou ik ‘m liever ingebouwd in de tafel hebben, een beetje zoals een placemat. Of beter: een tafel met één groot scherm.

  • Its Just Roy

   Dat zou wel leuk zijn, zo’n tafel. Krijg je het idee net zoals die tafels van NCIS of Hawy five o .Word een bordspel spelen ook weer leuker. Kan ook een reden zijn om grotere tablets te maken. Krijg je weer een mooie markt voor spel makers.

  • Dit is zo’n tafel: http://www.youtube.com/watch?v=x2RwzFAcKrU Ziet er echt tof uit!

  • BroodjeKaas

   Dat is inderdaad een mooi ding! Ook erg geschikt om de krant (of Draadbreuk) op te lezen, mits de resolutie nog iets verbeterd wordt. Microsoft was hier een paar jaren geleden ook druk mee bezig (vroeger ‘Surface’, nu Pixelsense), maar getuige de tekst ‘Copyright 2012’ onderaan de bijbehorende site wordt ook daar niet veel aandacht meer aan geschonken. Ik vraag me wel eens af in hoeverre deze voorspelling uit 2010 ooit werkelijkheid wordt..

  • Juda Teune

   20″??? weet je wel hoe groot dat wel niet is! Ik zie dat persoonlijk niet zitten. 15″ is al zo grote plank. Maar smaken verschillen.

 22. Juda Teune

  5 a 5,5″ is een prachtig formaat voor een ‘smartphone,’ ook al kunnen we het geen smarphone meer noemen. Het heet dan namelijk een ‘phabelet.’ maar 6″ is echt wel een big mama voor een smartphone, wayo man! Niet normaal. We moeten wel een beetje bij de oldskool blijven hoor. Ik heb niet van die grote handen, en het word anders ook wel moeilijk om je mobiel in je broekzak te stoppen voor dat de docent het ziet.
  Maar voor een tablet is 12,2″ best wel mooi, althans, dat vind ik. Dat kan wel groot, want het blijft vaak thuis, of je neemt het mee naar een camping of naar een vriend, je doet dat dan gewoon in je tas. Maar bij een telefoon doe je dat niet. En als we die ‘smartphones’ steeds groter maken gaat dat wel gebeuren.

 23. Juda Teune

  Groter = niet altijd beter, ik wil namelijk geen mobiel met 10″.