Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

The Void: virtual reality spookhuis garandeert een broek vol

The Void: virtual reality spookhuis garandeert een broek vol
Dennis de Vries

Ben je wel eens in een spookhuis geweest? Vast wel. Dat moet dan eng zijn. Maar door de houterige mechanische skeletten, de led-lampjes in de ogen van de monsters die tevoorschijn springen en de spinnenrag waar je doorheen rijdt terwijl de stroboscoop knippert heb je weinig moeite jezelf ervan te overtuigen dat alles nep is. Maar wat nou als alles wat je ziet zo echt is, dat je dat niet kan? Yup, we hebben het hier over virtual reality.

Het idee heet The Void en wordt momenteel in de VS gebouwd. Er wordt een spookhuis – of lasergame arena – ingericht. Maar in plaats van dat het leuk aangekleed wordt, zijn alle muren en obstakels van kleurloos schuimrubber. Dat maakt niet uit, je ziet er niks van. De echte ervaring komt met de virtual reality headset die je opzet. Die kleedt de omgeving aan met wat de VR-designers maar kunnen bedenken. Een ruimteschip, fantasy-landschap of horrorscenario. Omdat de virtuele ruimte exact dezelfde vorm heeft als de fysieke ruimte, kun je alles wat je virtueel ziet ook daadwerkelijk aanraken. Je wordt aangemoedigd door de ruimtes te lopen en door de gangen te dwalen. Alles zit precies waar jij ziet dat het zit. Maar daar houdt het niet op.

Rapture HMD

Door een ingenieus tracking-systeem, met speciale handschoenen, een vest en accessoires, doen ook je handen mee in het spel. Daarmee kun je dus bijvoorbeeld virtuele deuren openen door op een virtuele knop op de echte muur te drukken. Maar je kunt er ook wapens in stoppen. Een suffe stok wordt in de vr-wereld een glinsterende orc-doder. Een neppistool van plastic wordt een episch laserkanon en een blok schuimrubber wordt een roestige olielamp waarmee je door met monsters vergeven donkere gangen moet dwalen. Neem een schone broek of twee mee, want als we onderstaande trailer moeten geloven dan zit je huidige exemplaar gegarandeerd vol met zeven kleuren (check 1:37 bijvoorbeeld).

 

 

The Void maakt geen gebruik van Oculus Rift of andere bestaande VR-headsets omdat die niet goed genoeg waren. In plaats daarvan hebben ze hun eigen Rapture Head Mounted Display ontworpen. Die geeft elk oog afzonderlijk 1080p beeld met Quantum Dot, heeft ingebouwde hoofdtelefoon en microfoon en kan hoofdbewegingen van minder dan een milimeter detecteren. De grootste uitdaging is nu het volgen van de handbewegingen. Als die met vertraging worden weergegeven, al is het maar heel weinig, dan kun je er misselijk van worden.

In 2016, niet bij jou in de buurt

Dan het slechte nieuws. The Void staat pas gepland om open te gaan in de zomer van 2016, maar de maker acht het niet ondenkbaar dat er wat vertraging optreedt aldus de Washington Post. En dan beginnen ze ook nog eens in Salt Lake City, wat niet om de hoek ligt. Maar als het aanslaat, willen ze snel uitbreiden naar andere delen van de wereld. Laat maar komen!