Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Starship Technologies presenteert zelfrijdende bezorgauto

Starship technologies
Mart Opdam

Starship technologies brengt een zelfrijdende autootje op de markt dat lokaal goederen moet gaan bezorgen. Twee mede-oprichters van Skype zijn de bedenkers van dit boodschappenkarretje. Op het MWC in Barcelona lieten ze zien hoe hij werkte.

De smartcity is hip en happening. Amazon kwam in 2013 al met drones die pakketjes gingen bezorgen en nu heb je dus Starship Technologies, die het over de stoep en sraat willen gaan doen. In het karretje passen ongeveer 2 boodschappentassen of een paar pizza’s.

Videootje van the Verge, altijd goed.

Lekker hubben

Het karretje moet de laatste link zijn in het bezorgen van jouw pizza. In het kort: de makers, Ahti Heinla and Janus Friis, zeggen dat in het proces van oven tot voordeur, de laatste paar straten een kink in de kabel zijn van het bezorgen. Dit kan sneller volgens de mannen. Het idee is dat de bedrijven hun producten, pizza dit geval, naar een centrale hub brengen, dat de Starship de laatste paar kilometers aflegt en aan de deur bezorgt. De Starship is bedoelt om ongeveer ritjes af te leggen die 30 minuten en minder duren. Dit zou kosten schelen zeggen de makers voor bedrijven en beter zijn voor het milieu, omdat de Starship op elektriciteit rijdt en zichzelf bestuurd (kosten efficiënt). In de Domstad word ik al dagelijks omver gereden door elektrische bezorgscooters, weet niet of een paar honderd van die karretjes op de stoep een verbetering zijn.

starship and old men

De Starship, nieuwe terreur op de stoep?

Volgens de makers niet, hij rijdt autonoom en is in staat om objecten en personen te omzeilen. Tevens zit er een vent mee te kijken of de karretjes goed rijden en niet voor problemen zorgen. Ze gaan komend jaar testen in de VS en Engeland waar ze eventuele problemen er wel uithalen.

Wordt mijn pizza niet gejat onderweg?

Dit was mijn eerste reactie op dit nieuwtje. Als ik een eerder genoemde bezorgscooter zie staan moet ik altijd de verleiding weerstaan om de klep van de bak niet open te doen en kijken wat hij bezorgt. Over het algemeen zit er dan een  gast met een enorme helm boos naar me te kijken en loop ik verder. Hoe zit dat met de Starship? Er zit een automatisch slot op het apparaat welke alleen geopend kan worden door de koper met een app zijn eten kan pakken uit de bak. Overigens kijkt er iemand op afstand mee dus even in zijn bak kijken zit er voor mij niet bij.