Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Zet ‘m op: Oranje traint nog niet met Glass en Rift

Zet ‘m op: Oranje traint nog niet met Glass en Rift
Dennis de Vries

Man, wat zijn we lekker hip. ‘Onze’ jongens moeten deze zomer natuurlijk eventjes wereldkampioen worden. Daarvoor wordt alles uit de kast getrokken. Dus wordt er bij het trainen gebruik gemaakt van de nieuwste middelen. Oranje bereidt zich voor met een Google Glass op de neus en een Oculus Rift voor de ogen. Het Alkmaarse bedrijf Triple IT heeft voor de KNVB speciale apps ontwikkeld om de cup naar Nederland te brengen. Maar of het ook gebruikt gaat worden, is nog helemaal niet zeker.

‘Ik mag er niks over zeggen’

De Google Glass zit al in de sporttas en is momenteel mee met een trainingsstage naar Hoenderloo. Voor het brilletje is een speciale app ontwikkeld die video-analyses gemakkelijker moet maken. Zodra er tijdens de training een spelsituatie voordoet die analyse vereist, dan stoppen onze jongens even met ballen, zetten ze een Glass op de neus en roepen in koor: “Ok Glass!” om vervolgens de situatie met een resolutie van 640×360 terug te kunnen zien. De enige manier waarop dat omslachtiger kan, is als na elke spelsituatie Jan van Halst een pc met Piero naar de middenstip sleept voor een grondige analyse. Maar even serieus: wat is er mis met iets als een tablet?

 

>> Video: Ger gaat bijna plat bij het proberen van een Oculus Rift.

 

We bellen even met Sander Schouten, Business Development Manager Triple IT en verantwoordelijk projectmanager, met dit soort basale vragen. Helaas: “Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik alleen nog maar naar het persbericht mag verwijzen en er verder niks over mag zeggen.” Spannend! Waarom niet? Van wie niet? “Dan zou ik dus meer zeggen dan in het persbericht staat. Dat mag niet.” Bij de KNVB mogen ze er wel over vertellen, maar weten ze het gewoon nog niet zo: “Zo’n elftal heeft heel veel mensen er omheen werken. Dat enkelen een project willen opstarten, wil niet zeggen dat iedereen daar meteen in meegaat.” Dat persbericht kwam te vroeg, oranje staat dus nog niet met een Glass op de neus mail te checken tijdens het ballen. En bij de KNVB is nog niet eens zeker of dat überhaupt wel gaat gebeuren.

“Dat enkelen een project willen opstarten, wil niet zeggen dat iedereen daar meteen in meegaat”

 

Balansarmband vs. Google Glass

Kortom, dit riekt aan alle kanten naar een experimentje dat gretig wordt aangegrepen voor wat publiciteit. Glass en Rift zijn tenslotte hipperdepip. Maar handig op het voetbalveld? Dat valt te bezien. Persoonlijk hebben we meer vertrouwen in de balansarmbandjes van Sneijder dan de bril van Google. En serieus, hou die Oculus Rift uit de buurt van Robben. “Spelers kunnen situaties hiermee terugkijken, vanuit een ander perspectief ervaren of alternatieve acties simuleren en zo op interactieve wijze het eigen spel verbeteren“, jubelt het persbericht van Triple IT. Wij kennen wel een momentje waarin hij een alternatieve actie gesimuleerd zou willen zien.

 

Dit momentje (niet voor gevoelige kijkers)