Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

App review: Carousel

App review: Carousel
Jeroen den Otter

Reviewoverzicht

Gebruikersgemak
8
Interface
8.5
Opslag
6

Goed

Zeer gebruiksvriendelijke app om op een efficiënte manier naar je galerij te kijken.

Foto’s maken met je telefoon is allemaal leuk en aardig, maar voor je het weet zit je met duizenden kiekjes en kun je niks meer terugvinden. Voor dat probleem zijn er gelukkig verschillende apps, zoals Carousel. Deze tool zou, zowel op iOS als Android, je fotobibliotheek prachtig moeten ordenen, zélfs in de cloud. Dat vraagt om een uitvoerige test.

Eerst even de achtergrond: Carousel is de foto-app die hoort bij Dropbox, de bekende cloudopslagdienst (raar woord). Voorheen was het vooral de bedoeling om je foto’s en video’s te synchroniseren met the cloud, maar dankzij Carousel is het mogelijk om je media op een fancy manier te bekijken.

Innovatieve galerij app

De app werkt erg simpel: je logt in met je Dropbox-account en daarna speurt Carousel automatisch je bestanden op zoek naar foto’s en video’s. Als dat gepiept is – kan even duren – komt er een geinig overzicht uitrollen van al je mediamateriaal, wat een beetje doet denken aan een verbeterde versie van de standaard fotolijst in iOS of Android. Vooral omdat je onderaan de app een bekend menu vindt, waar woorden staan zoals ‘Tijdlijn’ en ‘Albums’.

Het innovatieve aan foto’s kijken – oh shit, ik zei het echt – komt naar voren als je in de tijdlijn een zwiepert naar links geeft. Je vindt nu zowaar een echte tijdlijn waar je vloeiend door heen kunt scrollen, om snel naar een bepaald jaar of maand te gaan. Eenmaal bij een maand aangekomen scrol je nog tussen verschillende datums waar locatiegegevens aan toe zijn gevoegd. Ik vind dat leuk, maar moet wél bekennen een enorme mapnerd te zijn. Ik hou ervan als alles netjes geordend is en dat snel te zien is waar mijn foto’s zijn gemaakt. Het geeft Carousel net effe wat meer glans.

 

Door recente foto’s bladeren en snel terug in de tijd met de timeline aan de zijkant.

Door recente foto’s bladeren en snel terug in de tijd met de timeline.

Mogelijkheden

Media bekijken is gelukkig niet het enige wat mogelijk is in Carousel. Zo kun je ook:

  • Foto’s delen op diverse sociale media. Niks nieuws onder de zon zou je zeggen, maar je kan bijvoorbeeld ook op een plaats drukken waar een foto gemaakt is en dan zal Carousel alle foto’s delen die op die specifieke plaats en op die dag zijn genomen. Handig!
  • Foto’s verwijderen. Logisch zou je denken, maar een paar updates geleden was dit alleen nog maar mogelijk in de Dropbox-app.
  • Automatische camera-upload inschakelen. Hiermee zorg je ervoor dat elke foto die je neemt met je mobiele apparaat of toevoegt aan je camerarol, automatisch wordt geüpload naar Dropbox en daarmee zichtbaar wordt in Carousel. Dit is ontzettend handig omdat je je nooit meer zorgen hoeft te maken of je wel een back-up van je foto’s hebt, én omdat het uiteindelijk flink ruimte kan vrijmaken op je telefoon. Je kunt namelijk rustig alle foto’s die zijn geüpload naar Dropbox verwijderen omdat ze al in de cloud staan.

Flashback

De laatste vernuftige feature van Carousel is de mogelijkheid om een flashback te zien van je galerij. Je vindt deze optie onderaan het menu met de 3 puntjes. Carousel schotelt je via deze optie je foto’s van één (of twee, of drie, of – ah, je snapt het) jaar geleden zien. Toffe feature, maar tegelijkertijd behoorlijk beschamend, want door de enorme collectie foto’s in m’n Dropbox schrok ik me een hoedje: Zat mijn haar echt zo vroeger?!

 

Flashback is een geinige feature.

Flashback is een geinige feature.

 

Minpunt: extra ruimte nodig

Echter is er één grote maarrrr. Carousel werkt prima en de gedachte achter het online opslaan is uitstekend, maar er is wel een heikel punt. Dropbox levert gratis gebruikers namelijk ‘slechts’ 2GB aan opslagruimte.

Je voelt ‘m natuurlijk al aankomen. Met wat extra documentjes en powerpoints die in je Dropbox rondzwerven, zit de boel natuurlijk binnen no-time tjokvol. Een paar honderd kiekjes en je zit aan je limiet. Schiet je ook nog wat video’s, dan stroomt de boel helemaal snel over. (Pro-tip: check dit overzichtje om te zien hoeveel foto’s jij op kunt slaan)

Zelf kom ik, dankzij tweemaal 30GB extra opslagruimte die ik kreeg bij een nieuwe pc en telefoon, de winter wel door, maar voor de fanatiekeling is een betaald abonnement bij Dropbox geen overbodige luxe.

Concurrentie: iCloud

Hoe het met de concurrentie zit? Die is er zeker! Zo probeert Apple met iCloud Photo Library eigenlijk precies hetzelfde te doen, alleen ben je hier beperkt tot het ecosysteem van de boys uit Cupertino. Het fijne van Carousel is juist dat het werkt met iOS & Android en dat je dus altijd je foto’s mee kunt nemen als je bijvoorbeeld van telefoon switcht.

Conclusie

Carousel is een prima app als je een wat meer elegantere kijk wilt hebben op je foto- en videobibliotheek in Dropbox. Het scheelt ook nog eens ruimte op je telefoon en je krijgt elke week een nieuwe Throwback Thursday, zoals dat zo mooi in Instagram-taal heet. En dat alles voor nop. Tenminste, als je genoeg hebt aan de gratis variant van Dropbox…

Carousel downloaden

Weet jij nog andere toffe back-up oplossingen voor je foto’s op je telefoon? Gooi ‘m in de comments!