Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Bruna lanceert Bliyoo: Spotify-kloon voor boeken

Bruna lanceert Bliyoo: Spotify-kloon voor boeken
Bart
  • Op 27 mei 2015

Boekwinkel Bruna heeft woensdagochtend de app Bliyoo gelanceerd, een dienst die zich in een paar woorden laat vangen als ‘de Spotify-variant voor boeken’. Voor een tientje per maand kun je onbeperkt boeken lezen, op iOS- en Android-toestellen.

Het idee achter Bliyoo is schaamteloos overgenomen van Spotify en Netflix en is dus zelfs voor iemand met het IQ van een klaphek te begrijpen: voor 9,95 per maand kun je onbeperkt boeken of tijdschriften lezen. Voor vijf euro meer (14,95 dus, rekenwonders) krijg je toegang tot zowel de harde literatuur als de strips van Donald Duck en het voetbalnieuws van VI. En de eerste maand is het nog gratis ook.

Assortiment is nog niet heel uitgebreid

Bliyoo zou deze maand zo’n 10.000 boeken en tijdschriften moeten bevatten, een aantal dat volgens Bruna uitgebreid moet worden tot in totaal 20.000. Dat is alsnog een fractie van de 250.000 titels die je in de boekwinkel (een soort Play Store waar je echt in kunt lopen en dingen kunt aanraken) kunt vinden. Het is dus de vraag of de boeken en tijdschriften die jij graag wil lezen ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Het is overigens niet de bedoeling dat je als een malle allemaal boeken en tijdschriften gaat binnenharken, om daarna de boel op te zeggen. Je kunt drie dingen uitkiezen en (offline!) lezen en ben je daar klaar mee, dan kun je ze omruilen voor nieuwe boekjes of magazines.

 

bliyoo

 

 

Klinkt aardig, maar waar is de e-reader?

Bliyoo klinkt aardig, maar het succes zal afhangen van het assortiment, wat dus op het eerste gezicht nog niet heel uitgebreid is. Daarnaast is de app ook alleen beschikbaar voor Android en iOS en worden e-readers voorlopig niet ondersteund. Mogelijk gaat dat wel gebeuren, maar het zit me als e-readerliefhebber toch niet helemaal lekker dat ze daar nog geen oplossing voor hebben bedacht. Aan de andere kant: de interviews uit de Playboy lezen op zo’n scherm met alleen grijstinten toch niet zo heel lekker.

 

Bliyoo is verkrijgbaar in zowel de Play Store als de App Store van Apple. De eerste maand lees je gratis, daarna betaal je maandelijks tien of vijftien euro.