Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Microsofts Cortana voorspelt: ‘Argentinië wint van Nederland’

Microsofts Cortana voorspelt: ‘Argentinië wint van Nederland’
Dennis de Vries

12 wedstrijden op rij de winnaar goed voorspellen! Daar kan Nostradamus alleen maar van dromen. Maar Cortana, de digitale assistent op (Amerikaanse) Windows Phones, draait er de hand niet voor om. Sinds de achtste finales van het WK 2014 voorspelt ze de winnaar van elke wedstrijd goed. Dus vertrouwen we blind op haar oordeel. Tot vandaag.

>> UPDATE: Ugh, Cortana is nog steeds ongeslagen. Winnaars van de finale en troostfinale zijn ook bekend.

“That’s a close call, but Bing tells me Argentina is the front runner”, antwoordt de Nokia Lumia met Windows Phone 8.1 doodleuk op de vraag: “Who will win Argentina – The Netherlands”. Argentinië wint dus en gaat naar de finale waar ze tegen Duitsland spelen, als Cortana de andere wedstrijd ook goed heeft. Wie de cup uiteindelijk gaat winnen, weet Cortana nog niet. Ondertussen mogen ‘wij’ voor de poedelprijs tegen Brazilië ballen, aldus het tot voor kort feilloze algoritme. Hou eens op, zeg.

 

Screenshots: Cortana over de halve finales

 

Draadbreuk is geen voetbalsite maar een techsite, dus laten we het even zo verwoorden: we hadden tot voor kort ook nooit kunnen denken dat Microsoft Android-smartphones zou uitbrengen. Maar dat gebeurt ook gewoon. De bal is tenslotte rond, het is een close call, alles is mogelijk.

 

En fuck you, Cortana.

Update: Goede genade, wat een afstraffing. Niet alleen voor Brazilië, ook voor de ‘close call’ van Cortana. Maar toch: Duitsland door, alle 13 goed.
Update 2: Fuck. You. Cortana. 14 goed.

 

>> Lees meer: Hoe kan Cortana zo goed WK-wedstrijden voorspellen?
>> En ook: Cortana’s voorspelling van de kwartfinales
>> Wat kan Cortana zoal nog meer?

Reacties

 1. Léon

  Doe nou niet zo debiel. Het enige wat Cortana zegt, en niet voorspelt dus, is welke partij favoriet is. Dat is nogal makkelijk te achterhalen, nietwaar?

  Het opvallende aan dit WK is dus dat tot noch toe, vanaf de 8e finales, alle favorieten hebben gewonnen. Ik geloof dat dat nog nooit in de geschiedenis is gebeurt. Er is “normaal” gesproken minimaal 1 verrassing.
  Alleen doordat dat nu achterwege is gebleven zou Cortana nu de wedstrijden “voorspellen”? Wat een tegenvaller jongens.

  • Dennis de Vries

   Tegenvallende reactie, vooral.
   Cortana voorspelt wel degelijk winnaars. Letterlijke quote: “I predict Brazil will beat Colombia”.
   En het klopt dat alle favorieten doorgaan, maar niemand is 100% favoriet. Als we de winkansen van statistieken-goeroe Nate Silver er bij halen, dan is de kans dat je deze 12 wedstrijden op een rij goed voorspelde 1,39%. Daar moet je flink wat geluk voor hebben. Daarbij zeg je zelf al: “Ik geloof dat dat nog nooit in de geschiedenis is gebeurt.” Wat je dus eigenlijk zegt is dat de kans dat alle favorieten doorgaan heel klein is. En toch worden ze allemaal goed voorspeld. Niet onaardig.

  • Léon

   Je gaat je toch niet echt baseren op het feit dat Cortana “predict” gebruikt bij het outputten van de data? Kom op Dennis, je hoeft hier echt niet heel technisch voor verder te denken.

   Cortana struint een paar websites af om te bepalen welk team de favoriet is, en stelt vervolgens dat waarschijnlijk de favoriet gaat winnen. Hier zit geen greintje magie bij. En het feit dat álle favorieten tot nu toe gewonnen hebben zegt alleen maar dat tot nu toe alle favorieten gewonnen hebben. Punt.

   Het bezwaar wat ik heb is dat je wat neerkomt op een zoekopdracht “welke partij is favoriet” verheft tot een soort wonderbaarlijke voorspelling. En dat je vervolgens me ervan wil overtuigen dat het wel degelijk onder de motorkap een voorspelling is door te zeggen dat Cortana zelf “zegt” dat het een voorspelling is is toch wel heel bijzonder.

   Als ik nou een telefoon app maak die onder de motorkap gewoon googled wat de kans op neerslag is en die data op je scherm output als “I predict it will rain today” als die kans groter is dan 50% dan formuleert deze app het wel als voorspelling maar dan is het dat toch echt niet.

  • Ger

   In deze theorie is een voorspelling nooit correct. Als je iets voorspelt, dan doe je dat altijd gebaseerd op je eigen visie, zie dit als je eigen variabelen. Hoe meer helder die variabelen zijn – expertise, ervaring, en, niet onbelangrijk in deze discussie, feitenkennis – hoe groter de kans dat de voorspelling juist zal zijn.

   Deze software heeft, volgens mij, aardig wat data gecombineerd en geeft een berekening. Het is niet zo dat Cortana denkt: oh, Nederland staat 15e op de wereldranglijst en Andorra op plek 234523, dus Nederland zal wel winnen. Het is iets ingewikkelder dan dat.

   Komt bij dat data altijd multi-interpretabel kan zijn. Wat is belangrijker? Dat Nederland statistisch gezien vaker wint dan verliest van Argentinië Of dat Argentinië meer punten heeft gehaald in de voorbereiding?

   Wat ik wil zeggen: een favorietenrol berekenen is nog niet zo eenvoudig als jij doet stellen. Neemt niet weg dat ik overigens met heel mijn hart hoop dat de berekening van Cortana dit keer onjuist is, maar toch.

 2. Jordi van Ingen

  Als je dit voorspelt op basis van Bert van Marwijk dan klopt deze voorspelling.
  Maar effe serieus wie kan nou Louis van Gaal voorspellen, niemand echt NIEMAND!
  Als je kijkt hoe Louis de opstelling plotseling veranderd bij Mexico dat is niet te voorspellen!