Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk tipt: IFTTT (If This Then That)

Draadbreuk tipt: IFTTT (If This Then That)
Bart
  • Op 4 april 2014

We kennen bij Draadbreuk veel toffe apps en sites, maar om nou al onze favorieten hier zomaar te neer plempen gaat ook wat ver. We zoeken daarom journalistiek verantwoorde ‘haakjes’ om de toppers te tippen. Wat we nu onder de aandacht willen brengen? IFTTT. Waarom het relevant is? Omdat deze toptool nu ook beschikbaar is voor de iPad. Is dat nou echt brekend nieuws? Nee, maar we moeten toch een reden bedenken om te oreren over IFTTT.

Oké, IFTTT dus en dat staat voor If This Then That. Het idee is simpel, de uitvoering briljant: door verschillende (internet)diensten aan elkaar te koppelen kunnen (vervelende) klusjes automatisch worden uitgevoerd. En dat leg je het beste uit door voorbeelden te geven. Stel, je krijgt vaak e-mails met belangrijke documenten, dan kun je deze bestanden automatisch naar Dropbox laten sturen, zodat ze direct in de cloud staan. ‘If belangrijk document, then Dropbox.’

Ander voorbeeld? Je bent te lui (of te vergeetachtig) om je vrienden te feliciteren met hun verjaardag, dan kun je ze op die dag automatisch een e-mail of sms sturen op basis van je Google Calendar.

 

Kek videootje van CNET die trucs uitvoeren met de Hue-lamp van Philips.

 

Het toffe is dat het niet alleen werkt met webdiensten zoals Twitter, Facebook, Instagram, Gmail etc., maar ook met gadgets die met het internet verbonden zijn. Zoals de Philips Hue lamp, dat ding met die kekke kleurtjes. Stuur je een foto naar Instagram, dan kun je de verlichting in huis automatisch aanpassen aan de kleur van die foto. Gaat het regenen en krijg je daar altijd een pesthumeur van? IFTTT weet wanneer de druppels vallen en stelt de kleur van je lamp in op groen, om zo weer lekker zen te worden.

De mogelijkheden zijn EIN-DE-LOOS. Het grootste probleem is dan ook om te verzinnen welke zaken je geautomatiseerd zou willen hebben. En daar zijn speciale recipes voor, of – in normaal Nederlands – recepten. En mooie is ook nog eens dat deze in een grote database zijn vergaard, dus ideaal om inspiratie op te doen. Het levert alsnog een woud aan ideeën op, maar speel er eens mee en je hebt vanzelf een lijstje met klote klusjes die in het vervolg automatisch worden afgewerkt.

Voorbeelden van IFTTT

IFTTT Recipe: Tweet Happy New Year! connects date-time to twitter

 IFTTT Recipe: Save links from favorite tweets to Pocket! connects twitter to pocket IFTTT Recipe: Create calendar entry when smartphone enters work wifi. connects email to google-calendar

IFTTT Recipe: New #Netflix Streaming connects feed to email
IFTTT Recipe: Text me today's forecast each morning connects weather to sms

Bonusvideo: techmeisje legt het uit

Hier, als een bonus een lekker gek techmeisje die nog even duidelijk maakt waarom IFTTT zo tof is. We zoeken nog naar recipes die na het kijken van zulk soort video’s automatisch pillen tegen hoofdpijn opsturen.