Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Tof: kaart van het internet (versie 2.0)

Tof: kaart van het internet (versie 2.0)
Bart
  • Op 5 april 2014

Je vindt een puzzel van duizend stukjes al pleuriswerk? Neem dan direct je hoed af voor Jay Simons. Deze in Slowakije wonende student maakte eigenhandig een map van het hele internet. Gewoon, als hobby. De eerste versie was al indrukwekkend, maar deze tweede editie is nog weer vetter, beter en toffer.

Simons werkte drie weken aan het project, dat hier in volle glorie te zien is. Hij verdeelde de wereld in twee delen: in het oosten de ‘oude wereld’ met softwarebedrijven, gamestudio’s en websites die – volgens eigen zeggen – “real-life oriented” zijn. In het westen is de nieuwe wereld, met twee continenten. In het hoorden de sociale netwerken, zoekmachines, videosites, blogs en fora, terwijl in het zuiden de 18+ sites, warezmeuk en torrentsites zijn te vinden. Helemaal onderaan ligt het “Great Southern Land”, met verouderde/verlaten websites en online diensten.

Alsof dat nog allemaal niet genoeg is zijn er vier kleine kaartjes buiten de map die tonen wat de NSA allemaal uitvreet, welke browser het vaakst gebruikt wordt, welke sociale netwerken het populairst zijn en de internetpenetratie (gek woord is dit toch) per land.

Monnikenwerk dit. Klik op de kaart om het werkje in volle glorie te zien.

Monnikenwerk dit. Klik op de kaart om het werkje in volle glorie te zien.

 

Gekke landjes

Zo’n kaart is een zoekspelletje op zich. Zo vonden we Geocities en Altavista helemaal onderin, in het land der vergeten websites. Diensten als Skype, ICQ en Chatroulette zijn kleine eilandjes aan de bovenkant van de wereld, met elkaar verbonden door de Gossip Datastream. En zelfs FIFA en Prince of Persia worden vernoemd op de kaart. Maar die moet je zelf maar opzoeken (wie heeft ‘m als eerste gevonden?).

Deze tweede versie ziet er prachtig uit, maar volgens Simons is het nog lang niet af. De derde editie moet in mei van dit jaar uitkomen. Tegen die tijd verwachten we ook dat Draabreuk een plekje heeft veroverd op het wereldtoneel.