Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Facebook koopt WhatsApp voor $16 miljard

Facebook koopt WhatsApp voor $16 miljard
Ger
 • Op 20 februari 2014

Wie dacht dat de internetbubble allang was geweest, heeft het mis. Facebook koopt WhatsApp. Nu is die overname gezien Facebook-messenger en de integratie van allerhande sociale media (kuch: Instagram) niet heel erg gek, maar het bedrag wat daar mee gemoeid is lijkt te grenzen aan idiotie. De aanschaf van berichtendienst WhatsApp kost 16 miljard dollar. Dat is ruim 11,5 miljard euro’s, ja. Je leest het goed.

Is dat niet een beetje veel? Nou, reken even mee. Er zijn 400 miljoen WhatsApp gebruikers. Die leveren de makers nu per persoon zo’n 30 dollar op. Ter vergelijking: Facebook betaalde voor Instagram omgerekend zo’n 25 dollar per gebruiker. Dat vonden wij al duur. WhatsApp heeft overigens ooit Blackberry Messenger de vergetelheid in beconcurreerd en dat succes betaalt zich nu uit. De berichtendienst is nu ongeveer vier keer zoveel waard als heel Blackberry. Voor één Whatsapp kun je tegenwoordig twee Nokia’s kopen. Tweemaal het complete bedrijf dus. Overigens heeft het kersverse miljardenbedrijf maar zo’n 50 medewerkers in dienst. Geen onaardig rendement dus.

Stukje sales en social media

Oke, hele kleine nuance. De heer WhatsApp krijgt niet opeens 16 miljard dollar op zijn girorekening overgemaakt. In eerste instantie krijgen de helden ‘maar’ 4 miljard. De rest van de doekoe-dolla’s is in Facebook-aandelen. 12 miljard in Facebook-stocks, dus. Keldert de beurs kan dat dus zo maar opeens een stuk minder zijn. Jan Koum, een van de makers en huidige CEO van WhatsApp, zal overigens in het bestuur van Facebook gaan zitten. Klaarblijkelijk weet de beste man wat van sales en social media. Ja, dat is een understatement.

Wij vroegen ons laatst in de kroeg af hoe zo’n gesprek gaat. “Ehh, wij willen WhatsApp kopen. 16 miljard. Deal?” Hoe kijk je als CEO? Serieus? Moet je lachen? Twijfel je? Of dans je gewoon keihard de polonaise? Wij zouden dat laatste doen. Ons V.O.F.’je is amper 24 uur oud, maar voor 16 miljard doen wij de boel vermoedelijk wel van de hand. Helemaal zeker doen we dat overigens nog niet.

WhatsApp: hoe nu verder?

Wat gaat er nu aan jouw favoriete berichtendienst veranderen? Helemaal niets, als we chef Jan Koum moeten geloven althans. De dienst blijft los van Facebook opereren en voor advertenties is nog altijd geen ruimte. De aankoopsom geeft ze ruimte om hun diensten nog beter te maken, zo zegt hij. Betekent dat een knappe Windows Phone-app? Of redden ze dat niet met een paar miljard?

Reacties

 1. Sianto

  Hekel aan Facebook. Ik ga volledig overschakelen op BBM. Zometeen moet je een FB account hebben voor WhatsApp.

  Tuurlijk wil Facebook iedereen zijn gesprekken even doorlezen en analyseren.

  • Dennis de Vries

   BBM?! Nou….zeg maar dag tegen je vrienden dan. Die spreek je nooit meer.

   Serieus, heb laatst BBM nog eens aangeslingerd. Er zaten nog twee mensen op die allebei alleen maar zaten te klagen over de Blackberry die ze hadden en hoe lang ze nog moesten wachten tot hun contract afgelopen was. Dooie boel daar.

  • Sianto

   Je hebt wel een beetje gelijk, maar niet helemaal. Ben nu zelf toch grotendeels op Telegram overgestapt. Werkt ook prima en er komen steeds meer mensen op!

 2. BroodjeKaas

  Bah. Alle (technologie)bedrijven die te groot worden vind ik een beetje eng (zelfs als hun motto “don’t be evil” is). Ik wacht met smart op Hemlis (https://heml.is), de Zweedse berichtendienst die alle berichten versleutelt. Nu nog hopen dat zij met een desktop-app op de proppen komen – à la Hangouts – en een app voor Windows Phone zou ook fijn zijn.

  • Dennis de Vries

   Je kunt als messagingdienst nog zoveel toffe features inbouwen, er is er maar eentje die er telt: gebruikers. Whatsapp heeft die. Dan kun je als gebruiker wel in je eentje op een ander platform encrypted in het luchtledige gaan chatten, maar de kans is groot dat Whatsapp voorlopig niet van je telefoon verdwijnt.

  • BroodjeKaas

   Daar heb je een punt. Maar WhatsApp zal wel een minder grote rol kunnen gaan spelen als mijn meest belangrijke contacten ook overstappen op een alternatief – al zijn het er maar een handjevol.

  • Dennis de Vries

   Tuurlijk, iemand zal er een keer mee moeten beginnen anders gaat de rest sowieso niet mee. Heb je gelijk in. Maar het kan zo ontzettend lang duren (jaaaren) voordat Heml de voorkeur heeft boven Whatsapp. Komt nog eens bij dat Whatsapp, destijds als alternatief voor sms, een duidelijk voordeel had: gratis onbeperkt berichten sturen. Gratis! Dan willen mensen wel overstappen. Maar een bekende dienst verlaten voor eentje met meer privacy? Dat zie ik een stuk minder mensen doen. Dat boeit de meeste mensen niks.

   Overigens gebruik ik ook waar mogelijk Hangouts, puur vanwege de desktopclient. Maar ik ben Whatsapp daar niet minder door gaan gebruiken.

  • BroodjeKaas

   Ik weet het zo net nog niet, of privacy de meeste mensen niks boeit. Dat er geen collectieve actie plaatsvindt heeft misschien wel het meest te maken met een gebrek aan interessante alternatieven. In een wereld waarin de ‘pietitie’ binnen een week 2 miljoen likes binnenharkt en zelfs (of misschien wel júist) ouderen plots massaal Candy aan het Crushen zijn zie ik een verandering van berichtendienst nog wel eens op kortere termijn gebeuren. De hoofdingrediënten lijken mij een schandaal rondom WhatsApp en de juiste timing (en promotie) voor een beter beveiligd alternatief – en ik zou God op mijn blote knietjes danken als dat gebeurt!

 3. job

  heel slim facebook, miljarden(aan euros) aan (persoonlijke) informatie op whatsapp ……

 4. stijn v brummelen

  If you can’t beat them, buy them

 5. Sjurm

  Ik ben ook anti-facebook. Ben nu overgestapt op Telegram (na nieuwsberichten over deze app). Het is een soort Whatsapp-kloon, emoticons ed is allemaal hetzelfde, maar met een desktopclient! Ik ben er zeer te spreken over! Veel vrienden hebben Telegram ook al.
  Nu even afwachten of dit echt aan gaat slaan, anders blijft het voor mij (helaas) bij Whatsapp.