Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Verticale video’s zijn vervelend’ | stelling Draadbreuk

Dennis de Vries

Ik dacht eigenlijk dat we deze discussie wel gehad hadden. Maar begin 2015 moeten we er toch weer aan geloven. Het is het jaar van de terugkeer van de verticale video’s. Mijn god, wat haat ik die.

Verticale video’s ontstaan doordat je een telefoon rechtop houdt terwijl je een video maakt. Dat klinkt onschuldig, maar levert nauwelijks bruikbare rotzooi op. Wil je het terugkijken op een normaal beeldscherm? Dan betekent dat dat het voor 75% zwart blijft terwijl in het midden op miniatuurformaat je filmpje afspeelt. Wil je het gebruiken samen met andere beelden? Dat ziet er dus niet uit om dezelfde reden. Zelfs als je het wilt terugkijken op je telefoon, dan bestaat de kans dat je telefoon automatisch de boel roteert en alles dus gekanteld is. Video’s in portret-mode opnemen doe je alleen als je echt niet weet waar je mee bezig bent.

F&^%$ng Meerkat en Periscope

De meeste mensen zijn hier anno 2015 wel van op de hoogte. En zoniet, dan schieten ze waarschijnlijk toch geen interessante beelden. Daarnaast zijn er oplossingen. Android-camera apps geven met een icoontje aan dat je beter je toestel een kwartslag kunt draaien tijdens het filmen. En een camera app als Horizon neemt helemaal alle zorgen uit handen.

Maar dan zijn daar ineens Periscope en Meerkat. Beide een enorme hype. Of het blijverdjes zijn, valt nog te bezien maar feit is wel dat beide apps momenteel verticaal video’s opnemen. Er is geen enkel excuus waarom dit het geval is. Nu zullen beide apps dat ongetwijfeld van plan zijn dat via updates te verhelpen. Maar het is 2015. Het zou verboden moeten zijn om een video-app te maken die in beginsel geen horizontale video’s kan schieten. Dat is alsof je een fiets met vierkante wielen maakt, of een bierglas met een gat aan de onderkant. Het werkt gewoon niet.

Ook in 2015 nog: vervelend

Verticale video’s zijn f*&^%ng vervelend. Dat was jaren geleden al zo, en dankzij de laatste hype in techland, voel ik me genoodzaakt dat jarenoude adagium te herhalen. F&^%$ng vervelend, zeg ik je.

Reacties

 1. IkBenBrian

  Dennis snapt ‘em. Geenstijl ging ook is demonstreren over deze vreselijke syndroom. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/09/demodag_malieveld_pnwt.html

  En als je intypt op geenstijl, vvs (Vertical Video Syndrom), alleen maar boze mensen.http://www.geenstijl.nl/fastsearch?query=vvs&zoek=zoek Dit moet snel stoppen!

  Ook de app van google snapt het. https://youtu.be/Nd8cofppuI4?t=2m39s Als je gaat filmen, willen ze dat je het horizontaal zet! De apps zoals meerkat die vinden dat verticaal filmen goed is, moet verboden worden!

 2. Dave Zeegers

  Helemaal mee eens, geforceerd horizontaal filmen zoals horizontal app doet lijkt me niet eens zo’n slechte optie voor alle apps.

  • Plaki

   Nee idd. Deze functie moeten ze gewoon toevoegen aan de standaard videocamera app

 3. stijn v brummelen

  Ik denk niet dat iemand het hier mee onneens kan zijn. Het is inderdaad behoorlijk irritant als je een filmpje verticaal krijgt. Bij snapchat kan het ook niet. Jammer als je het filmpje wil opslaan.