Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nieuwe camera-app van Google haat verticale video’s

Nieuwe camera-app van Google haat verticale video’s
Bart
 • Op 17 april 2014

De nieuwe camera-app van Google, die de allesomvattende naam ‘Google Camera’ heeft meegekregen, gaat de strijd aan met verticale video’s. Dat is goed nieuws, want sinds de komst van de iPhone staat YouTube vol met huisgemaakte filmpjes in verticale stand. En dat is, laten we het beestje gewoon bij de naam noemen, bloedirritant.

Dat verticale video’s ongelooflijk ruk zijn weten veel mensen, maar uitgerekend onze eigen Ger niet. Vorige week plaatste hij nog een filmpje op Facebook waarin hij verticaal een waterval bedwong ergens in een duister Aziatisch land. En die video was – je voelt ‘m aankomen – ook verticaal geschoten. Resultaat: haren omhoog zonder gel, bloed onder alle nagels weg en meer stoom uit de oren dan uit een strijkbout. Ger, jongen, kap met die ongein.

 

Juistem.

 

Bij Google voelen ze deze frustratie en komen met een uiterst handige feature in de nieuwe camera-app: een notificatie dat je telefoon omgedraaid dient te worden als je fout aan het filmen bent. Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Check deze video:

Google Camera: nog meer leuke functies

De nieuwe camera-app heeft overigens nog meer leuke features. Zo kun je foto’s voorzien van een enorme lading blur, waardoor het net lijkt alsof je met een DSLR aan het schieten bent, is de panorama-modus aanwezig om de hele horizon op de gevoelige plaat te leggen en kun je met Photo Sphere een 360-graden-foto maken. De app is gratis te downloaden in de Play Store via DEZE link, maar alleen beschikbaar voor telefoons en tablets die draaien op Android 4.4+.

iPhone doet lekker mee

Mocht je een iPhone hebben en te lui zijn om te telefoon om te draaien tijdens het filmen, dan is er een speciale app om je in het gareel te houden. Horizon draait je verticale video’s automatisch om en zorgt er dus voor dat je niet van die vervelende zwarte balken aan de zijkant ziet. Gaat een beetje ten koste van de videokwaliteit, maar kijkt wel een stuk prettiger.

Horizon is sinds januari beschikbaar voor iOS. Kost net geen dollar, maar dan heb je ook wat. Op de officiële site staat een uitstekende demonstratie van de app. Met de nieuwe camera-app van Google en dit handigheidje voor iOS heb je dus alles in huis om te kappen met verticale video’s. Die willen we bij Draadbreuk dus ook niet meer zien. Je bent gewaarschuwd.

 

Foto opening: photovideo.nu

Reacties

 1. stijn v brummelen

  De cameraapp is niet geweldig. Op mijn nexus 5 werkt het matig. Vele instellingen zijn weg en dat refocus werkt slecht

  • BroodjeKaas

   Ik vind de nieuwe app juist wel fijn werken! Welke instellingen mis je (handmatige belichting kan je in de algemene instellingen weer terugzetten)? Ik vind Refocus best aardig werken – het is niet wezenlijk anders dan op de nieuwe HTC One (en dat is best knap, zonder extra camera). In de praktijk zou ik het niet gebruiken, denk ik. Maar inderdaad: het wordt niet zo mooi als met een fraaie lens met groot diafragma en een grotere beeldsensor.

  • stijn v brummelen

   Heb de oude camera app terug. Hier een (matig) resultaat met after focus, is er een mogelijkheid om meerderinstellingen als scenes en handmatige belichting in de nieuwe camera app te krijgen.

  • BroodjeKaas

   Die zijn inderdaad niet bijzonder fraai – heb je wel scherpgesteld op de voorgrond? Vaak wordt het ook nog beter als je de afstand tussen de lens en de voorgrond verkleint. De ‘handmatige belichting’ zie je als je de knoppen tevoorschijn swipet, op het instellingen-tandwieltje drukt en vervolgens op geavanceerde instellingen. De scènes staan niet in de nieuwe app (zelf gebruik ik die nooit), maar die kan je natuurlijk wel achteraf toevoegen.