Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nokia geeft Microsoft de vinger, lanceert Android launcher

Nokia geeft Microsoft de vinger, lanceert Android launcher
Dennis de Vries

Nokia heeft zojuist een slimme launcher voor Android beschikbaar gesteld: Zlauncher. Lees die zin gerust nog een keertje terug. Nokia heeft een Android-launcher gemaakt. Alsof dat nog niet gek genoeg is, ziet het er ook nog eens ontzettend tof uit. Ik ga denk ik even liggen.

Je ziet het bijna voor je. Toen kort geleden de deal tussen Microsoft en de hardware-afdeling van Nokia rond was, betekende dat voor het bedrijf Nokia dat ze geen smartphones meer mochten maken. Je kunt je met een beetje fantasie voorstellen hoe het lang stil bleef op kantoor, tot directeur Stephen Elop met zijn doosje persoonlijke bezittingen in de hand ongemakkelijk gedag had gezegd. Een zucht van verlichting ging door de groep overgebleven softwareontwikkelaars bij Nokia toen hij de deur definitief achter zich dichttrok en Microsoft voorgoed uit hun leven was verdwenen.

Nokia en Android. Zo kan het ook.

Nokia en Android. Zo kan het ook.

Alle Lumia’s in het kantoor werden opzij geschoven. Want Nokia mocht dan wel geen smartphones meer mogen maken, software ontwikkelen konden ze prima. Eindelijk konden ze weer hun eigen gang gaan, zonder dat Microsoft in hun nek stond te hijgen. Eerste stap was om al die toffe Android-telefoons, die al tijdenlang stiekem in laatjes en kasten verstopt waren, tevoorschijn te halen. Samsungs, Sony’s, HTC’s, Nexussen. Ze hadden er zin in. Nokia ging weer wat tofs maken.

Goed, geen idee of het zo ging. Maar de recente geschiedenis van Nokia wordt alleen maar gekker. Want terwijl de fabrikant vlak voor de overname door Microsoft nog met een drol van een toestel als de Nokia X liep te zeulen, hadden ze dus ook de kennis in huis om iets als Zlauncher voor Android te maken. Nieuw, fris, erg mooi en misschien nog best briljant ook.

>> Dit bedoelen we met ‘drol van een smartphone’: Nokia X video review

Zlauncher is een slimme launcher waarmee je op een beetje knappe Android-telefoons je startschermen kunt vervangen. Het ‘slimme’ van deze launcher is dat hij rekening houdt met het tijdstip, de plaats waar je bent en jouw gebruik van de telefoon. Op die manier kan jouw Android-telefoon de apps voorschotelen die jij op dat moment nodig hebt. Het is een beetje hetzelfde principe als de Aviate-launcher. Maar Nokia voegt er iets aan toe.

 

 

Video: Nokia Zlauncher op een Samsung. Want waarom niet?

 

Door met je vinger een letter op het startscherm te tekenen, krijg je alle apps te zien die beginnen met die letter. Simpel, maar wel lekker snel. In de video zie je iemand een ‘U’ krabbelen, en binnen een seconde heeft ze de app van Uber onder de vingers. Let voor de gein ook even op hoe prominent het woord ‘Samsung’ steeds in beeld komt in de video. Dit is geen middelvinger meer, dit zijn alle Nokia-medewerkers die ’s nachts het hoofdkantoor van Microsoft bekogelen met rollen toiletpapier om vervolgens luid joelend, met het blote achterwerk uit het zijraam weg te scheuren op het moment dat Stephen Elop het licht aan knipt om te kijken wat er aan de hand is.

Zelf Zlauncher proberen?

Zlauncher is momenteel te krijgen als ‘pre-Beta’ release. Dat wil zeggen dat er nog van alles mis mee kan zijn. En de afgelopen uren lag de downloadpagina sowieso al plat. Maar heb je een een beetje een knappe Android-smartphone, dus geen Nokia X, dan kun je ‘m met een beetje geluk al even uitproberen. De app is beperkt beschikbaar, maar het is niet helemaal duidelijk wanneer ze de deuren sluiten.

Update: hij geeft nu aan dat het maximaal aantal downloads gehaald is. Helaas, even geduld weer.

Reacties

 1. Marc Wielaert

  Dank voor de tip, gisteravond na een paar keer proberen kunnen downloaden. Ziet er inderdaad erg gaaf uit – echt een vernieuwende interface op je Note 3 🙂

  • Dennis de Vries

   Cool! Hier crasht hij direct na het opstarten (xperia Z1), dus ik wacht even tot de volgende versie. Werkt het ook een beetje? Is het een blijvertje?

  • Het werkt zeker, het is een blijvertje voor tussendoor. Heb nu de standaard TouchWiz die ik afwissel met Apex. En dan soms dus Zlauncher. Ik vraag me vooral af waaróm Nokia dit doet? Gewoon: omdat het kan?

 2. stijn v brummelen

  Heb het na een dag wee uitgezet. Leuk geprobeerd, maar ik prefereer aviate op mijn nexus 5. Soms werkte ze launcher fijn maar op de fiets niet echt. Kon moeilijk de letter goed tekenen etc.