Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Seks en de smartwatch: dating experts over Android Wear

Seks en de smartwatch: dating experts over Android Wear
Dennis de Vries

Datingsite Lexa lanceerde vorige week een dating app voor smartwatches met Android Wear. Een slecht idee, vonden wij. En aangezien Lexa niet reageerde, plaatsten we dat ook zo op de site. Wat Lexa daarvan vond, liet even op zich wachten. Er moest goed nagedacht worden in het Franse hoofdkwartier van de datingsite. Na lang wikken en wegen en vergaderen het resultaat: “Lexa wil graag een pionier blijven om nieuwe manieren te bieden om potentiële dates te ontmoeten.” Is dat zo? Draadbreuk checkte het bij experts. 

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: Lexa presenteerde vorige week een Android Wear app die meldingen van de online date-service naar je pols stuurde. En het werd ook mogelijk om profielen te bekijken op postzegelformaat en je kon proberen tot een daadwerkelijke date te komen door je openingszinnen door middel van stemherkenning te versturen.

Daar hadden wij wel wat vraagtekens bij. “Wij geloven dat smartwatches een grote rol zullen spelen in de toekomst van dating services door de snelle manier om nieuwe mensen te ontmoeten”, zo laat Charlotte Kunst van Lexa echter aan ons weten. Dat dit natte-vingerwerk is, geeft ze direct toe. “Maar we hebben de app pas net gelanceerd, dus specifieke cijfers hebben we nog niet. Wel zien we erg veel potentie voor smartwatches en dating.”

Daten via je smartwatch ziet er zo uit, als het aan datingsite Lexa ligt.

Daten via je smartwatch ziet er zo uit, als het aan datingsite Lexa ligt.

Als smartwatches inderdaad, zoals Lexa zegt, een grote rol gaan spelen bij het daten, dan moeten we ook eens over meer zaken gaan nadenken. Met welke smartwatch heb je het meeste kan op succes? Wat zijn de etiquetten van het gebruik van een smartwatch ’tijdens’ de date? En als je na een geslaagde date samen horizontaal gaat? Wat doe je dan met je Android Wear? Als ‘oh god’ acceptabel is om tijdens de blote-benen-dans uit te roepen, waarom zou ‘OK Google’ dat dan niet zijn? Nou, Lexa? Kunst: “Dit zijn omgangsnormen die Lexa zelf niet kan bepalen. Wellicht kan een dating expert hier meer antwoord op geven?”

Uiteindelijk moet je het toch met elkaar doen. Letterlijk en figuurlijk.

Ok, vraag voor de échte dating experts dan: vinden vrouwen een man met smartwatch aantrekkelijk? En andersom? Zijn er omgangsnormen voor gebruik van een smartwatch tijdens het daten? En met welke smartwatch maak je het meeste kans om te scoren?

De échte dating experts aan het woord

“Nee, nee en geen enkel model heeft meer succes”. Duidelijker dan de antwoorden van Pim, aka smoothdoctor, van Dating Doctors wordt het niet. Tom Gorny van Masterflirt ziet dat toch net iets anders: “Het gaat er om hoe je het draagt. Als jij je inner-nerd omarmt en gadgets vet vindt, maar daarnaast heb je een leven en ben je gewoon normaal, dan is het alleen maar leuk, schattig en interessant.” Qua omgangsnormen verschilt het volgens hem niet van de smartphone. “Als je continu wordt afgeleid als een van je vrienden een ruft laat en dat op Whatsapp zet, is het kansloos. Ga gewoon normaal met je date om, dan kan ik me niet voorstellen dat een smartwatch het samenzijn zal verstoren.”

Dus…geen smartwatch als je wilt scoren? “Smartwatches gericht op flirten zullen het nooit worden, aangezien mensen niet als ’te zoekende’ willen worden gezien”, zegt Pim de smoothdoctor. “Een beter horloge is bijvoorbeeld een heel opvallend horloge. Ik had vroeger een versie met een spoor waar op een treintje rondreed, hij fluitte zelfs op de hele uren. Nou daar krijg je wel aanspraak op.” Toch schrijft hij technologie niet af als hulpmiddel tijdens de jacht op gemeenschap van geslacht, en gooit er zelfs ongevraagd een app idee uit:

‘Als je continu wordt afgeleid als een van je vrienden een ruft laat en dat op Whatsapp zet, is het kansloos.’

“Denk aan een soort boutje-moertje avond. Je bent in een setting waar je in dit geval op je smartwatch bepaalde kenmerken hebt vastgesteld en bepaalde mensen al hebt uitgezocht. Je zet het ding aan, en ja hoor terwijl je rondloopt kan je jouw match tegenkomen.” Een soort van Tinder op je smartwatch dus, zonder het ellendige geswype en gekeur, dan.

Een beetje hip doen

“In de eerste stap bij het daten kan techniek je een handje helpen”, aldus Tom. “Maar uiteindelijk moet je het toch met elkaar doen. Letterlijk en figuurlijk. Gewoon old-fashioned, twee mensen die contact met elkaar hebben.” Daarbij is niet gezegd dat die technologie moet bestaan uit een smartwatch. Pim en zijn mede-smoothdoktoren maken zelfs Youtube-tutorials voor apps waarbij je via Tinder bijna automatisch dates krijgt. Zo beloven ze althans. De kans dat de Lexa app op een smartwatch, want daar begon het allemaal om, mensen bij elkaar gaat brengen, wordt alleen vrij klein ingeschat. Masterflirter Tom: “Het slaat inderdaad nergens op om al lopend in je smartwatch een reactie te murmelen. Dit soort bedrijven willen vooral graag laten zien hoe hip ze zijn.”