Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Tech op Twitter ehh X: wie moet je volgen?

Tech op Twitter ehh X: wie moet je volgen?
Dennis de Vries

Er was een tijd dat X nog niet bestond. Anno 2014 kunnen we ons daar niets meer voorstellen. We leggen in maximaal 140 tekens onze ziel bloot voor de wereld en leren evenzo lange levenslessen van anderen. X, het voormalige Twitter, is een ideaal medium om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de wereld van technologie. Daarom zet Draadbreuk de twitteraars uit binnen- en buitenland die interessant zijn voor techliefhebbers even netjes op een rijtje.

We hebben een selectie gemaakt van mensen die wij de moeite waard vinden om te volgen op X. We hebben niet gekeken naar namen en rugnummers, maar puur naar de tweets die men plaatst. Twittert men bijna nooit, of gaat het alleen over wat er vanavond gegeten wordt? Zoek het lekker uit. Is het interessant? Moeten we er om lachen? En gaat het over technologie? Prima, welkom op de lijst. Dit zijn de mensen waar wij regelmatig iets van opsteken (in willekeurige volgorde), hopelijk vinden jullie ze net zo interessant. We pretenderen overigens niet compleet te zijn. Mocht je zelf tips en suggesties hebben, gooi ze in de comments!

 • Nederlandse tech-twitteraars cq X’ers

  Nederlandse twitteraars, twitteraars over Nederlandse tech of tech-twitteraars in het Nederlands. Deze Hollanders (Vlamingen meegerekend) vinden we interessant.

  • @tokmetzis aka Dimitri Tokmetzis. Is datanerd en tech-journalist voor De Correspondent. Dan weet je wel dat het hoogdravend wordt. Doet niets met de lancering van nieuwe hype-gadgets, maar kijkt voorbij dat nieuws en doet dat erg goed.
  • @thijsniks aka Thijs Niks: Designer van apps en interfaces die kort geleden door Uber is aangenomen. Laten we hopen dat zijn nieuwe baan hem er niet van weerhoudt zijn reguliere stroom aan interessante RT’s vol te houden.
  • @jamiebiese aka Jamie Biesemans: Hoofdredacteur van FWD Magazine, audiofanaat en Belg. Dat laatste kan hij weinig aan doen. Twittert regelmatig eerlijke ervaringen met audioapparatuur die jij nooit kunt betalen.
  • @arnoudwokke aka Arnoud Wokke: Sympathieke Tweaker die zich voornamelijk richt op telefoons en telecom, maar is ook niet vies van een tweet of twee over The Voice. Heeft ingangetjes tot vertrouwelijke informatie binnen de organisatie van de Telecom Awards.
  • @koenrh aka Koen Rouwhorst: Koen is ontwikkelaar bij Blendle, dus doet hij er sowieso al toe. Komt nog eens bij dat hij voornamelijk twittert over de combinatie technologie en privacy. Of je nou wilt of niet; ook dat doet er toe
  • @evadevalk aka Eva de Valk. Schrijfster van het boek ‘Silicon Valley: waar de toekomst wordt gemaakt’. Dan weet je wel welke kant het opgaat. Veel nieuwtjes over startups, niet alleen uit Silicon Valley, maar ook uit ons kikkerlandje.
  • @schellevis aka Joost Schellevis: Tweakers-redacteur met meer misplaatst zelfvertrouwen dan Kanye West voor zijn badkamerspiegel. Maar heeft een vinger aan de pols van interessante onderwerpen, en tikt zelf ook regelmatig een goed verhaal.
  • @brenno aka Brenno de Winter: Is de luis in de pels van gemeentes en lokale overheden die ‘iets met internet willen doen’. Brenno brengt aan het licht waarom dat bijna altijd ruk is en WOBt alles en iedereen die hem daarbij probeert tegen te houden. Dat laatste is ook weleens vermoeiend.
  • @gonny aka Gonny van der Zwaag: Persoonlijk waren we al helemaal klaar met al die health-gadgets, maar als Gonny zegt dat het tof is moeten wij er ook nog maar eens naar kijken. Tenslotte had ze ook gelijk toen ze ’s lands grootste iSite begon. Veel wearables, veel iPhone en zo nu en dan foto’s van de groentes die ze op de markt koopt.

  “Houdt het op Twitter vooral dicht bij zichzelf, en bespreekt de kleine tech-dingen in het leven”

   • @daanno aka Danijel Dercksen: Zit als mr. AllAboutPhones bovenop het telecom- en telefoonnieuws. Retweet interessant nieuws niet alleen, maar probeert het ook te duiden met toevoegingen als: “Hmmmm”, of “Owwww yeah!”
   • @marchijinknrc aka Marc Hijink: Schrijft over technologie voor NRC Handelsblad. Twittert meestal niet al te baanbrekende opmerkingen over iets waar twee dagen terug ophef op Twitter over was. Maar doet dat wel met het gezag van de NRC. Dus dan geloof je ‘m direct.
   • @alexandernl aka Alexander Klöpping: Maakt tegenwoordig furore als Salamander Klöpping, maar is vooral bekend als de man die Chatroulette uitlegde aan Matthijs van Nieuwkerk. Heeft het tegenwoordig veel te druk met het veroveren van de wereld met Blendle om te twitteren. Alleen daarom moet je ‘m juist nu in de gaten houden.
   • @ericvanb aka Eric van Ballegoie: Test voor Hardware.Info televisies, smartphones, camera’s en alles wat zijn huis meer ‘smart’ maakt. Heeft waarschijnlijk in elke nis van zijn woning dus wel een NEST-thermostaat hangen. Los daarvan maakt hij zich vooral druk om Formule 1-dingetjes.
   • @colinvanhoek aka Colin van Hoek: Is chef tech bij NU.nl, wat waarschijnlijk betekent dat hij contractueel verplicht is om niet al te veel de diepte in te gaan. Weet het dus lekker luchtig en gezellig te houden. Hoort zelden tot nooit iets interessants op de redactie, maar twittert daar toch over.
   • @evdz aka Erwin van der Zande: Bedenker en oprichter van heersend tech&lifestyle magazine Bright. Als hij iets backt op Kickstarter, dan weet je dat het groot gaat worden. Twittert weinig, maar wel altijd over trends waarvan je nog niet wist dat ze trendy waren.
   • @florispoort aka Floris Poort. Schrijft lekker veel voor Bright en NuTech. Vindt ook nog tijd om te Twitteren over games, apps, internetnieuws en de NS. Die laatste zonder uitzondering negatief, overigens.
   • @henkvaness aka Henk van Ess: Oude lieden kennen de man van Voelspriet.nl – een volgens hem – veel betere versie van Google. Reist daarom de hele wereld om intelligente mensen uit te leggen hoe ze moeten Googlen. Dat klinkt misschien gek, maar Henk kan via Facebook jouw kwijtgeraakte sleutelbos tussen de kussens van de bank vinden. Heeft regelmatig boeiende zoektips of interessante zoek-artikelen.
   • @danielverlaan aka Daniël Verlaan: Haalt toch deze lijst, ondanks dat hij eind 2014 nog met een Google Glass in zijn profielfoto staat. Schrijft stukjes voor praktisch elke denkbare techsite (Draadbreuk uitgezonderd) en twittert daar veel, heel veel over. Geeft al zijn spaarcenten aan Kickstarter-projecten.
   • @scarbir aka Bart Breij: De app-o-fiel van de iCulture-clan. Leeft in het hoge Noorden, maar weet toch wat er speelt in de wereld. Als je op de hoogte wilt blijven van wat er in de Appstore gebeurt, dan is dit je man, ook al is ‘ie net gestopt bij iCulture.

  “Speelt computerspelletjes voor zijn werk en gaat daarin op zoek naar het snijvlak met religie. Geen zorgen, op Twitter is het gewoon een toffe gast die veel gamet.”

  • @woutf aka Wout Funnekotter: Bij Tweakers hebben ze iemand die reviews coördineert. Wat dat precies inhoudt? Geen idee, maar Wout doet het met verve. Houdt het op Twitter vooral dicht bij zichzelf, en bespreekt de kleine tech-dingen in het leven. Of films, series en toffe Youtube-videootjes.
  • @erwinvogelaar aka Erwin Vogelaar: Speelt computerspelletjes voor zijn werk en gaat daarin op zoek naar het snijvlak met religie. Geen zorgen, op Twitter is het gewoon een toffe gast die veel gamet.
  • @NeelieKroesEU aka Neelie Kroes: Had je oma kunnen zijn, als jouw oma zich onvermoeibaar zou inzetten voor startups en technologische innovatie. Deed dat eerst voor heel Europa als Eurocommissaris. Maar terwijl elk weldenkend mens daarna met pensioen zou gaan, gaat zij keihard door om startups in Nederland te stimuleren. Bruut.
  • @dim aka Dimitry Vleugel: Noem een willekeurige messenger en Dimitry is er op te vinden. Moet ook wel, als uitbater van AndroidWorld. Twittert dus veel over Android-apps, maar wisselt dat af met een gezonde hoeveelheid internetgerelateerde ongein.
  • @KraanNL aka Jeroen Kraan: Redacteur van NuTech die ons regelmatig mee laat genieten van de pareltjes in zijn goedgevulde RSS-reader. Gaat op Twitter in 140 tekens soms dieper dan in zijn artikelen op NuTech. Soms ook niet, hoor.
  • @basvroegop aka Bastiaan Vroegop: Is vaste nieuwsschrijver bij iCulture en heeft een podcast over games. Volgen als je veel wilt weten over iOS, games en games voor iOS dus.

 • Uit ’t buitenland

  Wie zegt zinnige dingen over tech in het Engels? Dit is een selectie van de mensen die wij de moeite waard vinden om te volgen, maar die niet uit Nederland komen.

  • @benedictevans aka Benedict Evans: Ken je die nieuwsberichten van ‘Analysten voorspellen iPhone 7 met ingebouwde fleshlight’? Benedict Evans is dus niet zo’n analyst. Heeft juist wel beschikking over veel interessante cijfers van de (Amerikaanse) telefoonmarkt en plaatst regelmatig interessante info in 140 tekens.
  • @nickbilton aka Nick Bilton: Tech-columnist en journalist voor de NYTimes. Schreef ook een boek over Twitter, dat nu een tv-serie wordt. Had daar schijnbaar meer dan 140 tekens voor nodig. Loopt voorop in tech-land, maar zonder zijn kritische blik te verliezen.
  • @asymco aka Horace Dediu: Nog een analyst die absoluut de moeite waard is om te volgen. De beste man zit op bergen cijfers over alles wat met tech te maken heeft en schudt de interessante grafieken uit zijn mouw alsof het niets is.
  • @peterrojas aka Peter Rojas: Heeft in het verleden wel eens een techsite bedacht. Misschien zegt Gizmodo je wat? Yup, dat was Peter. Engadget ook trouwens. En GDGT. Hij is nu druk bezig met messenger Pip!, en dat kan niet anders dan groot worden.
  • @mat aka Mat Honan: Misschien wel de beste schrijver uit de tech-wereld. Weet van elke suffe gebeurtenis een diepgravende eye-opener te maken. Blijkt op Twitter regelmatig onnavolgbaar te zijn, maar dat zal wel zo horen bij briljante, creatieve mensen.

  “Trekt ‘kekke’ video’s naar een nieuw niveau en heeft duidelijk lol in technologie die ze test. Ook wel eens fijn.”

  • @stevelitchfield aka Steve Litchfield: Tussen alle gelikte videoreviewproducties die er tegenwoordig zijn valt de bleke Britse plattelandssmoel van Litchfield misschien een beetje koud op je dak. Maar de man doet al reviews over smartphones sinds 1837 en die ervaring is onbetaalbaar. Veel Windows Phone, veel camphones en soms zelfs nog wat Symbian.
  • @davidpogue aka David Pogue: Schreef 13 jaar lang techcolumns voor de NYTimes, richtte daarna Yahoo tech op. Zit vol met handige tips voor jouw OS en kekke video’s.
  • @reckless aka Nilay Patel: Weet als hoofdredacteur van The Verge wel redelijk wat er speelt, zowel in als achter het nieuws. Vindt artikelen al snel ‘crazy’, ‘wild’, of ‘real’.
  • @tim_stevens aka Tim Stevens: Runde eerst de boel bij Engadget, werkt nu bij CNet. Geeft veel achter-de-schermen foto’s van toekomstige verhalen en rijdt regelmatig rond in auto’s die je niet kunt betalen. Voor zijn werk.
  • @starfire2258 aka Sean Hollister: Ging van The Verge naar Gizmodo om daar reviews te coördineren. Heeft gelukkig veel tijd over om linkjes door te twitteren van toffe tech-verhalen.
  • @joannastern aka Joanna Stern: Techjournalist van de Wall Street journal. Trekt ‘kekke’ video’s naar een nieuw niveau en heeft duidelijk lol in technologie die ze test. Ook wel eens fijn.
  • @jackschofield aka Jack Schofield: Wat deed jij in 1983? Schofield schreef toen al over technology voor The Guardian. Doet hij nog steeds, maar Twitter is er nu bij gekomen. Heeft het gezag van een oudgediende.
  • @llsethj aka Seth Weintraub: Schrijft voor 9to5mac en 9to5google. Weet van allebei veel af, wat zijn twitterfeed een gezonde mix van Android en iOS/Mac maakt.
  • @lefsetz aka Bob Lefsetz: Muziekindustriecriticus die graag en veel uitlegt waarom Spotify wél werkt. Spot en passant trends in digitale businessmodellen, wat interessanter is dan het klinkt.

 • Schaamteloze plug: onszelf

  Wij willen ook op deze lijst, verdomme.

  • @bartf aka Bart Hoe vaak werd er in de Jupiler League dit seizoen gescoord door iemand met terugtrekkende haargrens? Welk type voetbalschoen haalt de meeste ballen van de doellijn in de Roemeense competitie? Je kunt de voetbalstatistiek zo gek niet bedenken, of Bart heeft er antwoord op. Doet regelmatig kantoorquizjes online met vragen als ‘Hoeveel speelminuten hebben eenbenige Vietnamezen sinds 1967 in Europese Competities’?
  • @pgersen aka Paul Gersen: Als iemand ergens een gitaar oppakt maar dat niet op internet zet, maakt het dan geluid? Geen idee. Maar áls het geluid maakt en goed klinkt, dan kun je er zeker van zijn dat Paul het op Twitter zet.
  • @gdegram aka Ger de Gram: Ger verwondert zich, maakt zich druk, is klaar met dingen en vindt zaken tof. Regelmatig gaat dat over een nieuwe gadget die hij test, soms ook gewoon over een slecht programma op tv. Het kan allemaal.
  • @dennisdevries aka Dennis de Vries: Twittert tegenwoordig vanuit Polen, maar doet dat gewoon in het Nederlands. Voornamelijk over tech, niet per se uit Polen.
  • @draadbreuk aka Draadbreuk: Die volgde je natuurlijk allang. En zo niet, doe dat gerust even. Al het nieuws van de site, maar ook opmerkelijk ander nieuws en ongein. Als het maar in 140 tekens past. En iets met tech te maken heeft natuurlijk.

Reacties

 1. you completely forgot http://www.twitter.com/smartcamclub – sharing great smartphone captures from all over the globe and constantly testing the newest smartphone cameras. Join the club! 🙂

 2. IkBenBrian

  Maar even eerlijk, wie zit er nu nog op twitter? Veel jongeren zijn afgehaakt, omdat er veel ouderen op zitten en de lol zit er nu eenmaal van af.

 3. Felix