Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Tech en gadgets in modern Polen

Dennis de Vries

Ondergetekende zit in Polen, ver weg in de fijne stad van Krakau. Te ver om de fiets te pakken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Kan ik meteen mooi Draadbreuk representen over de landsgrenzen. Want je zou het misschien niet zeggen, maar op het gebied van technologie is Polen een bijzonder interessant land. En dat ga ik natuurlijk even checken. Ik ben er nou toch.

Vraag de gemiddelde Nederlander iets over Polen en het woord ‘grijs’ valt vrijwel direct. Eindeloze betonnen woonkazernes, oude vrouwtjes die met de ezelskar de geplukte paddestoelen naar de markt brengen en trabantjes die vetzwarte roetwolken het straatbeeld instoten. En iedereen met twee handen rijdt met piepende bandjes naar Nederland om daar bollen te plukken en muren te stuken. Yeah right. En in Nederland loopt iedereen op klompen en is de godganse dag stoned.

Polen is cool. Om tienduizend redenen. Een daarvan is dat er op technologisch gebied van alles gebeurt. Ik weet niet hoe dat in Nederland gaat, maar ik regel mijn buskaartje door mijn smartphone langs een NFC-tag in de bus te halen. Ik betaal omgerekend zo’n 2 euro voor 1GB aan 4G-data. Er is een wikipedia-monument, Polen heerst dit jaar over Youtube en ‘we’ zijn wereldkampioen code schrijven.

Van Nokia X tot Lollipop

Wat betreft mobiele apparaten zit Polen duidelijk op de grens van Oost en West. Dat wil zeggen dat ze aan de ene kant nog met derde-wereld meuk als de Nokia X zitten opgescheept, en dat nieuwe iPhones pas heel laat officieel te koop zijn. Aan de andere kant krijgen alle LG G3’s en Samsung Galaxy S5-en hier als allereerste een officiële update naar Android Lollipop, en liggen de goedkope hexa-core Droids voor het oprapen bij de Biedronka buurtsuper.

Poolse gamestudios brengen met grote regelmaat uitstekende games in deze wereld. Geloof je mij niet? Misschien heb je wat aan deze uitgebreide feature van gamesite Polygon. Deze zustersite van The Verge liet een heel videoteam overkomen voor een item over bloei van de Poolse game-industrie. En we hebben het niet alleen over controversieel hak-en-slachtwerk. Eén van de meest geprezen oorlogsgames van dit jaar komt uit de hoofdstad Warschau, bij 11bitStudios vandaan en RPG-fans uit de hele wereld wachten met smart op Witcher 3.

 

3dprintent-bitspiration

 

Mede dankzij een nieuwe generatie van jonge ondernemers die wereldwijs zijn en vooral de weg weten op internet, maken nieuwe technologie-bedrijven steeds meer kans om ook buiten de landsgrenzen indruk te maken. Het sociale platform Brainly is een recent succesverhaal. Het Poolse bedrijf helpt miljoenen kinderen wereldwijd bij hun huiswerk, en kreeg daarvoor recentelijk 9 miljoen dollar aan investeringen uit de VS.

Pools fingerfood: top notch

Maar het sterft ook van de interessante tech-bedrijven en startups waar we veel te weinig van horen. In plaats van op eigen houtje doorploeteren, kunnen ze nu wekelijks bij elkaar komen om van gedachten te wisselen en te netwerken. Berlijnse startup-club Hub:Raum heeft een vestiging in Kraków om beginnende techies een werkplek te geven en festivals en bijeenkomsten zijn bijna wekelijks aan de orde. Zoals Bitspiration Festival, waar ik al een tijdje terug rondliep. Ik had de hoofdprogrammering nét met een dag gemist, dus de sfeer was vooral heel katerig zoals in bovenstaande video te zien is. Maar van grijze, ouderwetse, muffe zooi was geen spoor te bekennen. Pirx en Zortrax lieten toffe 3D-printers zien, en die laatste heeft inmiddels de deuren geopend van zijn eigen heuse 3D-printerwinkel. En Robotic Inventions was weliswaar minder Robocop dan ik gehoopt had, maar het sluit wel de ene na de andere deal met grote Amerikaanse bedrijven.

Kortom, in Polen gebeurt het. En Draadbreuk zit er met de neus bovenop. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En omdat het verdomd interessant is hier in het Verre Oosten.