Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

WhatsApp gaat verder als gratis app

WhatsApp gaat verder als gratis app
Bart
  • Op 18 januari 2016

WhatsApp stopt met de betaalde abonnementen en gaat verder als gratis app. Dat maakte directeur Jan Koum maandag bekend op een conferentie in Duitsland. Belangrijkste reden om met de betalingen te stoppen is volgens Koum “dat het niet goed werkt”.

Even handen in de lucht: wie heeft er überhaupt ooit betaald voor WhatsApp? De chatdienst zou in theorie 89 cent per jaar moesten kosten, maar in mijn geval werd het abonnement steeds kosteloos met een jaar verlengd.

 

 

Opmerkelijk, want betalende gebruikers was het enige businessmodel van het door Facebook overgenomen WhatsApp. Juist die betalingen zouden volgens directeur Jan Koum niet goed werken, omdat niet iedereen toegang zou hebben tot een credit card. Daarmee zou onder gebruikers de angst kunnen ontstaan dat ze – zonder credit card – op een gegeven moment worden afgesloten.

Bedrijven laten betalen voor WhatsApp

De omschakeling naar een volledig gratis app zal niet betekenen dat er binnenkort advertenties worden getoond. Achter de schermen wordt gewerkt aan een systeem waarmee bedrijven WhatsApp kunnen inzetten voor communicatie met hun klanten, waar die bedrijven dan uiteindelijk voor betalen. Denk aan een bericht van een luchtvaartmaatschappij als een vlucht is vertraagd of het doorgeven van een bestelling of reservering bij een winkel of restaurant.

Een bekende strategie overigens, want Facebook Messenger gebruikt dezelfde methode: gratis voor gebruikers, maar bedrijven moeten betalen om met klanten via het chatprogramma te kunnen communiceren.

Veel nieuwe functies

De overstap naar een gratis dienst is één van de vele vernieuwingen van WhatsApp in de laatste anderhalf jaar. Eerder werd WhatsApp Bellen geïntroduceerd, kwam er een handige webversie voor browsers online en introduceerde de chatdienst de veelbesproken blauwe vinkjes.