Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Netflix Nederland tegen ’t soepie: hoeveel kunnen we kijken?

netflix nederland proxy vpn
Dennis de Vries

Sinds enkele weken is Netflix in vrijwel de hele wereld te gebruiken. Op de CES 2016 ging de videodienst in één klap in 130 andere landen live. Maar de ene Netflix is de andere niet, het aanbod films en series verschilt vrijwel overal. Welk land heeft het beste aanbod, en hoe doet Netflix Nederland het?

In Nederland weten we het al een tijdje; Netflix is niet overal hetzelfde. Natuurlijk waren we blij toen de dienst in september 2013 live ging in Nederland. Maar mensen die een kijkje konden nemen in het Amerikaanse aanbod van series en films, wisten dat we er met Netflix Nederland bekaaid van afkwamen. Veel series en films mistten. Nu de dienst in 190 landen draait, is het interessant om te zien hoeveel Netflix precies biedt in al die verschillende landen.

Wereldkampioen Netflix

Dat kan dankzij een vrij heersend overzicht van de site Finder.com. Die doken in alle Netflix-libraries van alle landen en telden series en films. De Verenigde Staten zijn met grote afstand wereldkampioen Netflix, nergens anders vind je zoveel verschillende series en films. Nederland zit een beetje in de middenmoot. Bij de cijfers van Finder moeten wel twee kanttekeningen gemaakt worden. Ten eerste zijn de cijfers van 13 januari. Netflix verandert heel regelmatig het aanbod, dus zijn kleine wijzigingen inmiddels al niet meer uitgesloten. Ten tweede gaat het puur om aantallen. Netflix in de Verenigde Staten heeft veruit de meeste titels, maar andere landen zullen gerust ook titels hebben die niet in de VS te zien zijn. Zo kunnen Amerikanen bijvoorbeeld geen Homeland of Better Call Saul zien, die in Nederland wel al beschikbaar zijn. En de Ushi-films en Zwartboek zijn, hopen we voor de mensen in de VS, daar ook niet te zien.

10 opvallende cijfers van Netflix’ wereldwijde tv en serie-aanbod

  • Netflix Nederland heeft een bibliotheek van zo’n 390 series en 1494 films. Grofweg een derde van het aantal titels in de VS.
  • Als je dat terugrekent naar prijs per titel dan betaal je voor het basic abonnement in de VS maandelijks 0,14 dollarcent per titel. In Nederland is dat, omgerekend met de huidige dollarkoers, 0,46 dollarcent per titel.
  • Netflix is het goedkoopst in Brazilië. Daar betaal je voor een basic abonnement Netflix omgerekend €4,50 per maand. Dan krijg je nog een groter aanbod dan in Nederland ook: 562 series en 1672 films.
  • Als je dat terugrekent naar dollars per titel, dan biedt Netflix VS toch nog het meeste waar voor je geld. Omgerekend betaal je in Brazilië 0,22 dollarcent per titel: 0,08 dollarcent per titel meer dan in de VS. Gebruik je echter een VPN/Unblocker om met je Braziliaanse account Amerikaanse Netflix te kijken, dan ben je voor de portemonnee goed bezig.
  • Aruba, toch onderdeel van het Koningkrijk der Nederlanden, heeft het Netflix-technisch beter voor elkaar dan Nederland. Met 712 bijna tweemaal het aantal series en ruim 1000 films meer dan Netflix Nederland.
  • Met 544 series en 2419 films is Ierland het Europese land met het meest brede aanbod. Dat is ongeveer de helft van het aantal titels als de VS.
  • Rusland is het lulletje van Europa, als het op Netflix-aanbod aankomt. Met 113 series en 509 films zit ’s werelds grootste land op een tiende van het Amerikaanse aanbod.
  • Je kunt nog beter in Irak zitten dan in Nederland. Netflix-technisch gesproken dan. In het land zijn 443 series en 1586 films te bekijken. Bonus: Ushi en Zwartboek zitten er daar vast niet tussen.
  • Veel Afrikaanse landen hebben vrijwel exact hetzelfde aanbod: 199 series en tussen de 460 en 470 films, of je nou in bijvoorbeeld Somalië, Lesotho of Swaziland zit.
  • Woon je in Marokko, dan bingewatch je in een maandje (ofzo) letterlijk heel Netflix er doorheen: het land heeft de kleinste bibliotheek met 39 series en 119 films.

Als je het aanbod van films en series in een grafiekje naast elkaar zet om te vergelijken met een aantal van onze buurlanden, dan zitten ‘we’ ook Europees gezien ongeveer in de middenmoot. Alles en iedereen hier blijft ver achter bij het Amerikaanse aanbod. Maar het kan erger: je zult maar in Polen wonen.

Cijfers: Finder.com – grafiek Draadbreuk.nl

 

Dan blijft er nog één vraag over: waarom biedt Netflix, nu ze wereldwijd opereren, niet overal gewoon dezelfde bibliotheek van films en series aan? Dat zouden ze misschien graag willen, maar dat mag niet vanwege de ingewikkelde wereld van uitzendrechten. Als in Nederland een partij het recht heeft afgekocht om Friends uit te zenden, dan mag Netflix het niet in zijn aanbod opnemen. En dat terwijl de serie bij Netflix in de VS wel gewoon te streamen is.

Dood aan de VPN

Het verschil in aanbod zorgt ervoor dat je als Nederlander veel meer uit Netflix kunt halen. Door te doen alsof in je in de VS zit, krijg je ruim drie keer zoveel series en film om uit te kiezen. Via VPN-diensten of zogeheten Unblockers zoals Unblock US, Getflix of HideMyAss verander je eenvoudig jouw land van herkomst. Netflix heeft aangegeven hiertegen te gaan optreden. Hoe ze dat gaan doen is echter totaal niet duidelijk, wanneer evenmin. Het zou kunnen dat het grootspraak is om verschillende partners tevreden te houden. Voorlopig kunnen we nog lekker het enorme aanbod van Netflix USA kijken. Laten we stiekem hopen dat dat zo blijft.