Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Ik ging op vakantie met oordopjes van 440 euro en vond het een hel

Ik ging op vakantie met oordopjes van 440 euro en vond het een hel
Ger
  • Op 18 mei 2016

Oordopjes gaan bij mij kapot. Al-tijd. Dat zal vooral komen doordat ik erg slordig met die dingen om ga. Net als praktisch iedereen, trouwens. Maar afgelopen week liep ik door het niet-zo-zonnige Porto met een setje van Final Audio op waar de oren letterlijk van gaan klapperen. De Final F7200 in-ear headphone kost omgerekend 440 euro. Slik. Wat volgt is een zenuwslopend verslag over oorsmeer, shinen in dat club en kwalitatief laagwaardige torrents.

Donderdagavond, iets voor zeven. Ik ben ruim op tijd op Schiphol. De Hello/Goodbye bar is rustig, mijn eega is er nog niet en ik besluit tot een muziekje. De F7200 moet alle andere earbuds doen verbleken. Dat klopt. Voor het eerst merk ik hoe belachelijk veel autotune er over Mr. Polska & Teske’s Samen zit. Het nummer wordt er niet beter van.


Ik knoei wat bier. Dat gebeurt. Normaliter geen big deal, maar het zou toch zonde zijn als deze Japanse oordoppen kapot geraken door mijn drankgebruik. Daar is al zoveel stuk van gegaan. Gelukkig blijken de oordopjes tegen die paar druppels te kunnen. Dat mag ook wel, voor dat geld.

Tijdens de vlucht zit ik in een te kleine stoel van Transavia ongemakkelijk naar een slechte film te kijken. Deze heb ik via een torrentje op mijn tablet naar binnen geharkt en heeft een weinig indrukwekkende bestandsgrootte. Gevolg: er is door ripper & uploader ‘TorrentFaN’ bespaard op geluid. De film How To Be Single – stel vooral geen vragen – lijkt met deze doppies in opeens verdomd slecht afgemixt te zijn. En dat terwijl er best een hoop vrolijke liedjes in deze tragikomedische vrouwenfilm te vinden zijn. Ik vraag me af of het wel handig is om voor dit soort doeleinden exceptioneel hoogwaardige oordopjes te gebruiken en of alle vrouwen worstelen met de vraag hoe je relatieloos door het leven moet gaan.

Wat kun je kopen voor 440 euro?
Een week lang lopen met oordopjes van 440 euro doet iets met een mens. Je kunt de vinger er niet precies op leggen, maar je gaat nadenken over wat belangrijk is. Waarom? 440 euro is een hoop geld. Teveel geld. Als je tot het uitgeven van dat soort bedragen voor in-ear hoofdtelefoons besluit, dan zit er iets niet goed, denk ik. Hieronder een selectie van dingen die je kunt kopen voor dat weerzinwekkende bedrag. Je opoe zou zeggen: dat was vroeger duizend gulden!

– Een tablet of laptop
– Een laptop en tablet in één
– Tien hoeren, mits je een beetje afdingt
– Meer dan tweehonderd bier
– Twee jaar Netflix in UltraHD
– Je moeder


finalaudio

Eenmaal in Porto is zo’n beetje iedere buitenactiviteit een uitdaging. Neem je de Final-set mee als je een lange wandeling maakt? Doe je de earbuds in je tas als je een stukje gaat scooterrijden? Natuurlijk, de eerste ingeving is ‘Ja, doe niet zo moeilijk, De Gram’, maar na korte overdenking slaat de twijfel toe. Wat nou als ik na mijn wandeling naar een portproeverij ga? Of ga shinen in da club? Geen prettige gedachte als ik met mijn Ricky Martin-achtige moves de stijlvolle draadjes langzaam uit mijn korte broekje met net iets te kleine zakken heen en weer zwiep.

Ik word door die verdomde oordopjes opeens gedwongen om na te denken over mijn dagindeling. Dat haat ik tijdens vakantie

En als ik na een portproeverij besluit tot nog een portproeverij, wat dan? Toegegeven, Final Audio levert bij deze headset een stijlvol vormgegeven leren zakje, maar of die afdoende is tegenover al mijn Draadbreuk-geweld, is maar sterk de vraag. Bovendien is het zakje klein, mijn alcoholpromillage na portproeverij numero twee hoog en dat is geen goede combinatie, dat kan weleens kwijtraken. Weg 440 euro. Omgerekend, dan. In Nederland is de set namelijk (nog) niet niet te koop.

Zo word ik opeens gedwongen om na te denken over mijn dagindeling. En dat haat ik tijdens vakantie. Een dagindeling is voor fantasielozen, bejaarden en mensen met baby’s. Wat een onnodig gestress.

Breaking: oorsmeer bestaat!

En er is nog iets anders dat opvalt. De Final F7200-set is prachtig vormgegeven en heeft een prettige pasvorm. Met dat laatste bedoel ik: de dopjes kunnen lekker diep je oor in. Dat is fijn voor het geluid, minder fijn voor het uiterlijk van die dingen. Er schijnt namelijk weleens wat oorsmeer in oren te zitten. Ik wist het ook niet, maar na het dragen van deze set oordopjes kon ik helaas niet anders dan deze conclusie trekken. Blegh.

Ieuwl.

Ieuwl.

Goed, dat is een probleem waarmee meer headphones te kampen hebben. Alleen die kosten doorgaans geen 440 euro. Heb ik trouwens al gezegd dat een in-ear set van 440 euro een beetje teveel van het goede is? Ter vergelijking: de door veel mensen al veel te duur bestempelde earbuds van Apple kosten 35 euro.

Vriendinlief wil ook muziek luisteren. Met de voorzichtigheid van een archeoloog die zojuist de overblijfselen van een zeldzame dinosauriër heeft opgegraven, pakt ze het setje. ‘Klinkt wel aardig’, zegt ze even later. ‘Maar ik hoor het niet. Zal ik mijn eigen oordopjes indoen?’ Ze vraagt het met een treffende onverschilligheid. De gemiddelde Nederlander interesseert goed geluid geen hol. Als het maar ‘een beetje’ klinkt. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit of ik dat ook vindt. Wel controleer ik na haar opmerking manisch of de (zeer stevige) draadjes niet teveel in de knoop zijn geraakt. Een proces waar ik de eerste drie dagen constant mee bezig blijk te zijn. Zelfs op de wc. Gevolg: ik heb geen zin meer om de set mee te nemen. Toevallig heb ik nog een prima in-earhoofdtelefoon van LG in mijn zak zitten en die biedt soelaas (mooi woord, trouwens. Soelaas). Het verschil doet in het begin zeer aan je oren, maar na drie hitjes van Bokoesam ben je het alweer vergeten.

Video: Final Audio F7200 unboxing

Paniekproduct

Blinde paniek. Ik moet over 50 minuten vliegen en heb weinig tijd. Het boek ‘Zolang er leven is’ van Hendrik Groen las te lekker op het terras. Ik sprint met mijn eega, die overigens kalmer dan een man of vrouw op Vicodin lijkt, richting de gate. Halverwege vraag ik me opeens af of ik wel alles bij me heb. Normaliter maak ik me alleen druk om mijn portemonnee, paspoort en mobiele telefoon, maar bij oordopjes van deze prijs komt daar rustig een vierde paniekproduct bij. De schrik slaat me om het lijf wanneer ik niet binnen tien seconden de oordopjes kan vinden. ‘Je million dollar headphones zitten gewoon in je rugtas, Ger. In dat vakje. Heb ik de boel gewoon in gedaan’, klinkt het naast me. Ze heeft gelijk.

Flash forward naar vandaag. Ik ben weer thuis. Totale rust in mijn hoofd. Die Final Audio F7200 klinkt geweldig, maar dit ga ik niet meer doen. Nooit meer. Ik hang op mijn bankie wel lekker de audiofiel uit.

verfromfaaid