Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

HS2 serie: de nieuwe lijn van HEOS by Denon

HEOS multi room audio
Mart Opdam

HEOS by Denon is zo’n multi-room geluidsinstallatie. Zo eentje waarbij je wat speakers door je huis heen zet en via je smartphone enzo kan besturen. Nu heeft Devon zijn oude modellen vernieuwd en omgedoopt tot de HS2 serie. Zal wel beter klinken.

We zijn al eens op bezoek geweest toen de eerste serie boxen uitkwam. Zie hieronder wat we daar aantroffen:


Veel te hip die boot.

HEOS by Denon

Het bedrijf heeft de productlijn dus een opvolger gegeven. Mooi voor ze. Denon, het bedrijf dat de HEOS-lijn produceert is een van oudsher Japans bedrijf dat in de vroege fases van geluidsoverdragers al begonnen zijn. Zo zijn ze in Japan het bedrijf dat als eerste de LP verkocht, wel cool. Maar goed, surround setjes zijn ze dus ook al een tijdje aan het maken. De HEOS-lijn is het commerciële broertje van de tyfus dure Denon systemen. Deze zijn echter ook vrij kostbaar maar nog wel te betalen als je iets minder te besteden hebt maar wel graag goed geluid wil. De multiroom ervaring is al jaren een dingetje in de audiohoek, Sonos en Panasonic deden bijvoorbeeld ook al een duit in het zakje. Denon heeft zich dus wel staande weten houden tussen de grootmachten op dit gebied en komt met de nieuwe HS2 serie boxen.

HS2 serie: what’s new?

De modellen
De volgende modellen vallen onder de nieuwe HS2-serie: de HEOS 1-, HEOS 3-, HEOS 5- en HEOS 7-luidsprekers en de bijbehorende HEOS Amp-versterker en HEOS Link-voorversterker. Prima team denk ik. In mijn studentenhuisje zou dit een beetje overdreven zijn. Wel tof om op de WC mee te kunnen luisteren wat voor leipe muziek mijn huisgenoot nu weer draait. (DJ Braab, als je interesse hebt.)

HS2 serie heos
Verbinding
Allereerst de bluetooth verbinding, die had de vorige serie niet. De eerste Heos boxen waren alleen te verbinden via aux en usb ingang. Verder kunnen de speakers nu individueel verbonden worden via wifi en bluetooth maar de hoofdbox kan ook via een ethernetkabel, wifi, hoofdaux, USB en tulp verbonden worden. Kortom alles wat je nodig hebt dus.
Het is een multiroom systeem, dus alle Heos boxen die je in bezit hebt kun je groeperen en afzonderlijk of tegelijkertijd besturen. Het systeem is via bluetooth te verbinden met je Windows Phone, Android- of IOS-apparaat en je Mac of PC.

Format ondersteuning
Ook hierop is de tweede serie aardig verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Hier volgt de waslijst van formats: ongecomprimeerde WAV- (PCM-), ALAC- (Apple-Audiocodec zonder verlies) en FLAC- (Free ‘Lossless’ Audiocodec) muziekbestanden tot 24 bits/192 kHz. Daarbovenop (dubbelgratis!) is het binnenkort ook mogelijk te luisteren naar DSD (DSD is het audiocodeerformaat van SACD) en AIFF (Audio Interchange File Format) audiotracks. Schrijf het over, doe een dansje of neem een slok van je koffie en lees verderrrr.

Natuurlijk kunnen nog miljoen miljard streaming diensten over de nieuwe HS2 serie knallen. Alsjeblieft nog een opsomming: Spotify, TIDAL, Soundcloud, Deezer en TuneIn. Iemand lekker pesten als je niet thuis bent kan overigens ook, fijn.

Prijzen

– De Heos 1 uit de HS2 serie moet 249 euro kosten,
– De Heos 3 : 349 euro
– De Heos 5: 449 euro
– De Heos 7: 599 euro
– De Heos Amp: 579 euro
– De Link : 399 euro

Voor het hele team ben je dus een slordige 2624 euro kwijt, misschien krijg je er dan wat leuks bij ofzo. Dat mag ik in ieder geval hopen.