Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Lekker out-of-the-box met headphones van Panasonic

Paul Gersen

Het concept hoofdtelefoon ligt redelijk vast, dachten we. Twee luidsprekertjes op de oren, stereo geluid en dansen tot de zon op komt. Maar Panasonic is lekker out-of-the-box bezig geweest. Op de IFA maakten we kennis met de RP-HX550 en de RP-HGS10. Dansen, dansen!

Home cinema in de trein

Panasonic heeft hartstikke goed door dat de hoofdtelefoon lang niet meer alleen voor muziek gebruikt wordt. Nee, bij een lange treinreis kijken we ook graag een filmpje op onze tablet of laptop. Nu zitten in Hollywood wolkenkrabbers vol met mensen die daar een perfect surround-geluid voor creëren. Jammer genoeg blijft daar niks van over als je er met je hoofdtelefoon naar luistert, want met twee luidsprekers kun je er bijvoorbeeld geen vijf laten horen, zowel voor als achter je. Toch?

Keihard knallen met DTS

Wel dus. Panasonic is samen met DTS bezig geweest met een surround-geluid voor je hoofdtelefoon. De RP-HX550 bootst een surround sound van 11.1 na (vijf speakers en een woofer). Nu worden dat soort dingen wel vaker geroepen, maar toen we even zelf luisterden waren we best onder de indruk. Voor je, achter je, opzij: het lijkt overal vandaan te komen. We kunnen niet wachten om Bruce Willis een auto in een helikopter te horen rijden!

Het mooie is dat deze technologie niet fysiek is, maar softwarematig. Dat betekent dat het mogelijk is relatief betaalbare headphones uit te rusten met de techniek. De RP-HX550 gaat bijvoorbeeld maar 59 euro kosten.

To the bone

Kan het gekker? Ja, het kan gekker. Zie hier: de RP-HGS10, een zogenaamde bone conduction headphone. Een hele mond vol, maar het idee is simpel. Deze hoofdtelefoon verplaatst het geluid niet via lucht (zoals andere hoofdtelefoons), maar via het bot net voor je oor. Hierdoor hoor je geluid, maar heb je je oren vrij. Dat klinkt maf en is even wennen, zo merkten we. Maar we zien de voordelen ook wel. In het verkeer bijvoorbeeld is het een stuk veiliger, je hoort immers wat er om je heen gebeurt. Maar lekker rustig werken terwijl je collega’s je de oren van je kop lullen is er niet bij. Een hoofdtelefoon voor speciale gelegenheden dus. Ook voor dit exemplaar hoef je je huis niet te verkopen. Hij kost eveneens 59 euro.

Reacties

  1. Kees

    Ziet er wel een beetje idioot uit die ‘bone conduction’ headphone. Als je dat ding gebruikt denkt iedereen dat je niet weet hoe je een hoofdtelefoon op je hoofd moet zetten.