Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Hippe high-end hoofdtelefoon te duur, dan ga je voor huur

Pelican House koptelefoon
Dennis de Vries

Hoeveel is goed geluid waard? Wat zou jij betalen voor een goede hoofdtelefoon? 60 euro? 100? 250? Of 5 euro? Maar dan wel elke maand. Dat laatste kan namelijk ook, als het aan Nederlandse startup Pelican House ligt. Hun high-end koptelefoons zijn alleen te huur. Is dat handig?

Nou, het biedt wel een aantal voordelen. Heeft het snoer van je Skullcandy Grind een draadbreuk? Vette pech, mik de boel maar in de kliko (of ga zelf op zoek naar een obscuur reparatiezaakje). Dat heb je met Pelican House dus niet. Het toverwoord is ook hier ‘modulair’. Net als de Fairphone 2 zijn ze zo ontworpen dat iemand met anderhalve linkerhand het uit en in elkaar kan zetten. Gaat er iets stuk aan je Pelicans, dan stuur je het onderdeel op en krijg je een paar dagen later graties een gloednieuw vervangend onderdeel. De makers van de Pelican House hoofdtelefoon beloven zoveel mogelijk onderdelen en componenten weer opnieuw te gebruiken, wat een enorme berg e-waste scheelt dat door kindjes in arme landen boven een kampvuurtje moet worden omgesmolten. Maar jij hoeft alleen de boel in elkaar te schroeven, en je kunt weer luisteren.

 

Tikkeltje ongemakkelijk: Pelican House promo-filmpje

 

Dat de je koptelefoon gegarandeerd heel blijft zolang jij ‘m wilt gebruiken is natuurlijk erg fijn. Maar hoe zit het met de prijs? €5 klinkt als een koopje voor een hoofdtelefoon waarvan Pelican House belooft dat ‘ie echt heel erg high-end is. Geen Chinese dealextreme-meuk maar alles ontworpen en gemaakt in Nederland, bij Scheek Loudspeakers. Die kennen wij ook niet, maar het ziet er fancy uit. €5 per maand klinkt dan weer als…euh, ja. Lastig te vergelijken, aangezien er geen enkele andere hoofdtelefoon is met zo’n prijs.

Is Pelican House nou goedkoop of wat?

Pelican House vergelijkt zijn koptelefoon zelf met een exemplaar van €250, dus gaan we daar maar op af. Als je dat deelt door die vijf euro, heb je ‘m dus volledig afbetaald in 4 jaar en 2 maanden. Of dat de moeite waarde is, hangt af van jouw gebruik. Als je doorgaans drie jaar doet met een Sony MDR-V55 van €50, dan ben je niet voordeliger uit. Maar sloop je elk halfjaar een Beats Solo2, dan is Pelican House een koopje. En als je na drie keer gebruiken jouw Sennheiser Orpheus2 (á $55.000!!!) in stukken hebt, dan kun je maar beter nooit meer iets in handen houden. Het voordeel hangt af van jouw gebruik, is wat ik maar wil zeggen.

 

Pelican House koptelefoon met hippe dude

Kijk, ook deze hippe dude heeft een Pelican House. Dat zit wel goed dus.

 

Pelican House hoopt dat alle elektronica hun voorbeeld volgt en ooit ‘circulair’ wordt. Dat kan wel zijn, maar ik moet nog even wennen aan het prijsmodel. Je zooi kopen is niet meer van deze tijd, aldus de makers van Pelican House. Nou, noem mij maar ouderwets, maar als elke fabrikant dit geintje uithaalt, betaal je straks maandelijks een paar honderd euro voor al je gadgets. Vind je achterin een la natuurlijk een smartwatch die je al 8 maanden niet hebt gemist, maar waarvoor wel braaf huur wordt afgeschreven. Klinkt als veel gedoe.
Aan de andere kant: zorgen over dingen die stuk gaan heb je niet meer. Of het overigens ooit zover komt dat jij inderdaad jouw Pelican House-hoofdtelefoons kunt huren, is nog niet eens helemaal zeker. Het Nederlandse bedrijf heeft momenteel een crowdfunding-actie lopen. Met nog twee weken te gaan is er 86 procent van het benodigde bedrag binnen, dus ze hebben nog een paar jaarabonnementjes nodig.