Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

PES 2016-spelers krijgen dikke middelvinger van Konami

PES 2016-spelers krijgen dikke middelvinger van Konami
Bart
  • Op 15 november 2015

Met lede ogen heb ik de afgelopen maanden aangezien hoe een goede game als Pro Evolution Soccer 2016 over de kling wordt gejaagd door uitgever Konami. Slechte support, waardeloze beloftes en meer vertraging dan een gemiddelde trein met vierkante wielen. Hier mijn twee centjes – gewoon, om stoom af te blazen.

Vooropgesteld: met Pro Evolution Soccer 2016 is de PES-reeks eindelijk weer op een respectabel niveau. De gameplay doet niet meer onder voor FIFA en is op sommige punten zelfs beter dan de footie van EA. Dat is lekker, want als de concurrentie groot is, worden beide games daar beter van.

Op het gebied van marketing zal PES het echter altijd moeten afleggen tegen FIFA, waar EA Sports elk jaar een enorme lading geld tegenaan gooit. Van strakke guerrillacampagnes tot fancy tv-reclames met voetbalsterren, alle trucs worden uit de kast gehaald om het nieuwste deel in de FIFA-serie aan de man te brengen. Zo zat zelfs de Nederlandse operazanger die in de FIFA-commercial te horen is aan tafel bij DWDD.

Bij PES zul je dat nooit zien en daar zul je de echte Pro Evo-speler ook niet over horen klagen. Deze gamers lieten zich door de jaren heen kenmerken als voetbalpuristen, die gingen voor gameplay in plaats van opsmuk. Voor het echte balgevoel tegenover de enorme lading duurbetaalde licenties van FIFA.

Het volharden bij PES was overigens wel een flinke beproeving, want Pro Evo is door een enorm dal gegaan. Eerlijk is eerlijk, de afgelopen jaren was FIFA gewoon een betere game. Speelde lekkerder, was veel mooier aangekleed en die licenties hè…

Met PES 2016 is het gat gelukkig een heel stuk kleiner geworden en gaat het balletje – wat mij betreft – lekkerder rond dan in FIFA. Eindelijk heeft Konami de boel weer op de rit, dacht ik nog hoopvol. Tot alle PES-spelers een paar dikke middelvingers achter elkaar kregen.

Joehoe, zomertransfers?

De ellende begon toen bij de release van de game, half september, bleek dat een heleboel zomerse transfers niet meegenomen waren. Dat je de laatste wijzigingen van eind augustus niet meer mee kunt nemen kan gebeuren, maar waarom Iker Casillas nog niet bij Porto zat was een raadsel. Een transfer die nota bene half juli al was afgerond! Meest schrijnende was nog wel dat Konami voor de het uitbrengen van PES 2016 met een screenshot kwam van Casillas in Porto-shirt. Terwijl hij dus in de uiteindelijke game nog niet bij de Portugese club zat. Zelfde geldt voor de trailer, waarin Mandzukic en Khedira al voor Juventus spelen, terwijl de transfer niet is meegenomen in de officiële release. Hoe je dat voor elkaar krijgt is een raadsel.

 

Martins Indi (helemaal rechts) kan het ook bijna niet geloven

Martins Indi (helemaal rechts) kan het ook bijna niet geloven

 

“Transfers komen eraan”

Terecht vroegen PES-spelers direct na de release af hoe het nou precies zat met die transfers. Waar blijven ze? Gelukkig kwam Konami dezelfde dag nog met een antwoord:    

 

Een weekje wachten dus, dan zou het wel geregeld zijn. Maar dat bleek even iets anders in elkaar te steken. Konami kwam zeven dagen later op de proppen met een datum voor de eerste update: 29 oktober. Ruim anderhalve maand na de release zou dus pas de eerste update komen met de zomertransfers. Hoe verzin je het?!

 

Heerlijk avondje is gekomen

De 29e van oktober brak aan en eindelijk zou iedereen met de juiste teams kunnen spelen. De update zou ook nog een heel aantal nieuwe gezichten bevatten, extra teams, nieuwe schoenen – kortom, helemaal goed. Alles vergeven en vergeten, lekker voetballen vanaf nu. Die avond slingerde ik hoopgevend PES aan, om er vervolgens achter te komen dat er alsnog een heleboel spelers ontbraken. Waarom zit Martial nog niet bij United in de offline modus? Januzaj nog niet bij Dortmund? Wat is er gaande?

Het antwoord volgde wederom snel:

 

Eind oktober, anderhalve maand na het uitbrengen van het spel en ruim twee maanden na het sluiten van de transfermarkt, bleek Konami de wijzigingen van de slotdag niet meegenomen te hebben. Hoe krijg je dat VREDESNAAM voor elkaar?!  

“Sorry voor het ongemak”

“We are currently looking into it”, werd er nog gezegd. Het probleem zal dan ook wel snel opgelost worden. Even de editor openen, transfers doorvoeren, opslaan en aanbieden als kleine update. Twee dagen werk, maximaal. Maar het bleef een dag stil, een week stil en uiteindelijk duurde het zelfs veertien (!) dagen tot Konami weer met nieuws kwam.  

 

Ergens in de komende weken zal dus bekendgemaakt worden wanneer de tweede update zal uitkomen. Vanuit gaande dat, net als bij de vorige keer, de update enkele weken na de aankondiging te downloaden is, worden de missende zomertransfers dus rond de kerst bijgewerkt…

Hier, een middelvinger terug

Een goed spel maken is één, maar daarna service leveren is twee. Van punt twee lijkt Konami helaas geen kans gegeten te hebben. Op onvoorstelbare manier geven ze een dikke middelvinger aan iedereen die de moeite neemt om het spel weer een kans te geven. Het is knap hoe ze de PES-serie uit een enorm dal hebben getrokken met deel 2016, maar nog knapper hoe ze vervolgens ongelooflijk hard de eigen glazen aan het ingooien zijn.

Voor PC-gamers zijn er gelukkig de door fans gemaakte patches om de boel op te lappen, maar die mogelijkheden zijn voor de PS4 gering en voor de Xbox One helemaal afwezig. De laatste groep moet het dus doen met een incompleet spel. Een goed spel wel, maar één die je slechts met acht vingers kunt besturen, omdat je middelvingers te druk zijn met het terugzwaaien naar Konami.