Review: Philips Fidelio B5 Soundbar

Review: Philips Fidelio B5 Soundbar

Om gelijk met de deur in huis te vallen: de Philips Fidelio B5 is een blijvertje. Voor ik deze nieuwe soundbar mocht testen, gaf ik niet bijster veel om het beste geluid bij films of serie’s, maar dit apparaat van Philips heeft mijn mening hierover met honderdtachtig graden laten draaien. Niet alleen door het rete-goede geluid dat de Fidelio B5 soundbar produceert, maar ook het gebruikersgemak en de multifunctionaliteit ervan. De Fidelio B5 zal overigens niet gauw een impulsaankoop worden, want aan het apparaat hangt een stevig prijskaartje. Een review.

Bij het openen van de doos schrok ik in eerste instantie, want los van de soundbar en de subwoofer, zaten er alleen twee voedingskabels bij. Mist er iets? Ik kijk, stoere vent als ik ben, nooit in instructieboekjes alvorens ik nieuwe apparatuur aansluit. Had ik dit wel gedaan, dan had ik gewoon kunnen zien dat er maar twee kabels bij horen te zitten. Ideaal, want mijn kamer is één groot web van kabels en je wenst het zelfs je grootste vijand niet toe om daar allemaal nieuwe kabels doorheen te vlechten.

Soundbar en bluetooth speaker in een

De Fidelio B5 bevat twee draadloze speakers die middels magneten aan de soundbar vastzitten. Wanneer je ze loshaalt, plaats je de speakers links en rechtsachter de zitpositie. Nu is dit vrij logisch, want dat doe je bij elk Dolby Surround systeem, maar wat deze losse speakers zo cool maakt, is het feit dat je ze ook als afzonderlijke bluetooth speakers kan gebruiken. De geluidskwaliteit van de afzonderlijke speakers is vergelijkbaar met die van bluetooth speakers van rond de honderd euro. Wat het hoge prijskaartje van 800 euro opeens wat minder afschrikwekkend maakt. Immers: het apparaat is opeens een stuk multi-functioneler.

Muziekje tijdens koken. Altijd fijn.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van het apparaat wanneer je ‘m gebruikt als Dolby Surround systeem is uitstekend. Ik betrapte mezelf erop dat ik meer films en serie’s ging kijken dan voorheen en dat is veel, heel veel (misschien wel te veel…).Het bezorgde me heel wat slapeloze nachten en flinke wallen onder de ogen, maar het was het meer dan waard. Pompen door die speakers!

Nu vraag je je natuurlijk af: heeft die gast geen huisgenoten waar hij rekening mee moet houden? Het antwoord is heel simpel: er zit een nachtmodus op de soundbar. Nou ben ik nogal huiverig voor dit soort functies, maar dit keer was ik blij verrast. Ik had het geluid expres best hard aan gezet met de nachtmodus ingeschakeld, maar gek genoeg stonden er ’s nachts geen boze huisgenoten op de deur te bonzen en toen ik er de volgende dag naar vroeg, zeiden ze dat ze niks hadden gehoord. Voor de nachtbrakers onder ons is dat vrij essentieel, want anders heb je niet zoveel aan dit systeem.

Gebruiksvriendelijkheid

Het speakersysteem is ontzettend eenvoudig te bedienen. Dit doe je met de afstandbediening, want er zit alleen een aan/uit knop op de soundbar. Om de subwoofer met het soundbargedeelte te verbinden, druk je eenmalig op de connect-knop aan de achterkant. Een kind kan de was doen. Op de twee speakers die los te koppelen zijn, zit een knop om ze samen te gebruiken als Dolby Surround en een knop om ze afzonderlijk te gebruiken als bluetoothspeakers.

Connectiviteit

De Fidelio soundbar bezit ongeveer elk denkbare aansluiting, beschikt over bluetooth en heeft zelfs NFC. Alhoewel NFC meer een gimmick is, is het wel cool om aan je vrienden te showen. Je legt je smartphone tegen het NFC-logo aan en je bent verbonden met het apparaat.

Op de achterkant van de soundbar zitten de verdere aansluitingen. De belangrijkste hier is de HDMI-ARC aansluiting. ARC staat voor Audio Return Channel en dit zorgt er voor dat elk apparaat aan de soundbar gekoppeld kan worden. Om het even te verduidelijken: er gaat één HDMI-kabel van de Fidelio B5 naar de televisie en de kabels van alle andere apparaten gaan richting de Soundbar. Op deze manier sluit je bijvoorbeeld een Xbox of een Chromecast aan. Het speakersysteem stuurt het beeld door naar de televisie. Verder beschikt de Fidelio B5 over een coaxiale, optische en AUX-ingang.

Met drie apparaten op verschillende plekken te gebruiken

Uiterlijk

Het uiterlijk van de soundbar zorgt niet voor veel opwinding, het ziet er allemaal solide en degelijk uit. Aan de voorkant zit een aanknop en een klein led-display. De subwoofer is wel wat aan de grote kant. Zo groot dat ik het ding zelfs gebruik als bijzettafeltje. Voor mij een uitkomst, maar voor veel anderen zal het formaat van de subwoofer wat onhandig zijn. De kleine speakers zijn prima om overal in het huis te gebruiken, alleen lijken ze wat te kwetsbaar om buitenshuis te gebruiken. Meenemen naar het strand lijkt bijvoorbeeld uitgesloten – daar is een speaker als de UE Boom meer geschikt voor.

Conclusie Fidelio B5 soundbar review

De Philips Fidelio B5 soundbar is een cool apparaat. Vooral omdat het een alles-in-één is. Less is more gaat hier absoluut niet op, mede doordat elke optie goed werkt. Waar er wel less van zijn, zijn de kabels. En dat is niet alleen handig voor een chaoot als ik, maar ook voor de rest van de wereld. De speakers die als afzonderlijke bluetoothspeakers kunnen functioneren, zijn echt een vondst. Kortom, dit apparaat zorgt er voor dat je eindeloos films en serie’s afspeelt. Niet goed voor je nachtrust, maar bevordert wel het kijkplezier!

De Fidelio B5 soundbar heeft een adviesprijs van 800 euro.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.