Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Van Youtube Music tot Beats: leven en dood van muziekdiensten

Youtube Music
Dennis de Vries

De muziekwereld is constant in beweging. Dan hebben we het niet over de moves van Drake of de jankbuien van Adele, maar over apps en online diensten die hun klanken naar jouw oor brengen. Na het succes van Spotify is iedereen op zoek naar de heilige graal van de muziekverkopen. Dus barstte het deze week van het nieuws op het gebied van muziekstreaming. Een overzichtje:

Youtube Music

Het is net nieuw en Youtube Music is nog niet eens in Nederland en Belgie te gebruiken. Maar toch noemen we dit meteen al een belangrijker speler. Waarom? Omdat Youtube elke dag weer de onverdeelde aandacht van onze oogballen weet op te eisen en omdat het al meerdere malen heeft bewezen een schatkist aan toffe muziek te bezitten. Niet alleen populaire liedjes via Vevo, maar ook obscure remixes en vergeelde VHS-registraties van concerten in buurthuizen waar je de vorige eeuw toevallig eens binnenliep.

Dat is nu in een muziekdienst gegoten. Youtube Music is een standalone app (Android en iOS) die put uit het aanbod muziek van Youtube. Je kunt zoeken op artiest, liedje of album en Youtube maakt daar zelf een playlist van die, zo zeggen ze zelf, eindeloos blijft doorspelen. Tenzij je er op een gegeven moment genoeg van hebt natuurlijk. Helemaal interessant wordt het als je een betaald Youtube RED-account hebt van een tientje per maand (voorlopig ook nog niet in NL). Dan kun je muziek ook offline opslaan, kun je ervoor kiezen om geen video-clips te tonen maar alleen audio en speelt de muziek door als je de Youtube-app minimaliseert. Dames en heren, hebben wij hier te maken met een serieuze Spotify-concurrent?

Spotify hartje Songkick

Over Spotify gesproken: die dienst heeft een kleine, maar erg belangrijke en toffe update gekregen. Spotify weet natuurlijk als geen ander welke muziek jij leuk vindt. En de dienst Songkick weet precies welke band wanneer en waar optreedt. Na een simpel optel sommetje vertelt Spotify je nu dus ook wanneer er concerten bij jou in de buurt zijn die je zeer waarschijnlijk wel tof vindt. Check in je mobiele app bij ‘bladeren’, als het goed is staat daar nu een tabje met ‘concerten’. Spotify laat hiermee, na de hardloop-functie en de persoonlijke #DiscoverWeekly playlists zien dat er meer mogelijk is dan gewoon muziek doorduwen. Jouw vrije avonden zitten de komende tijd wel vol dus.

Apple Music hartje Android

Dit is even een momentje hoor: de eerste functionele app van Apple (die laffe stap-nu-over-naar-iOS apps tellen we niet mee) speciaal voor Android telefoons. In Cupertino weten ze ook wel dat als hun muziekstreamdienst een succes wil worden, ze zoveel mogelijk zieltjes moeten winnen. Dus kun je Apple Music nu ook op je Android telefoon of tablet gebruiken. Onbeperkt muziek streamen en, voor wie dat wil, live naar herhalingen van het veel te hippe Beats 1 radiostation luisteren.

Deezer hartje BMW

Heb je een BMW? Gebruik je Deezer? De kans dat je op beide vragen ‘ja’ antwoordt is vrij klein. Al is het maar dat Paul de enige persoon is die wij kennen die Deezer op zijn telefoon heeft staan. Maar als jij er ook zo een bent, en ook nog eens BMW rijdt, dan kun je door een vers dealtje tussen beide bedrijven onbeperkt muziek streamen in je waggie.

Tidal leeft nog…

De muziekstreamdienst van Jay Z laat even weten dat ze er ook nog zijn. Tidal gaat in eigen beheer tv-series maken. Joe, succes ermee.

…maar Beats Music is dood

Waar gehakt wordt vallen spaanders. De muziekstreamdienst Beats was natuurlijk gedoemd om te sterven. Het platform was overgenomen door Apple, dat kort daarna zelf Apple Music lanceerde. Dan gaan ze natuurlijk geen tijd en energie steken in een tweede muziekdienst. Beats Music sluit de deuren, Apple trekt op 30 november de stekker eruit.