Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Disney begint een eigen streamingservice en haalt content van Netflix. Slim?

Disney begint een eigen streamingservice en haalt content van Netflix. Slim?
Bas
  • Op 11 augustus 2017
  • https://draadbreuk.nl

Disney begint een eigen streamingservice voor hun videocontent. Daarmee wordt het contract met Netflix niet verlengd. Netflix beschikt vooralsnog over de exclusieve rechten, maar dat verandert na 2019. Dan loopt de deal af. Dit maakte de gigant, bekend van The Lion King, Mickey Mouse en wat al niet, afgelopen dinsdag bekend. Gelukkig voor ons blijven alle films en series van Disney in Nederland voorlopig wel beschikbaar.

Disney wil met hun eigen videodienst direct gaan concurreren met Netflix, Amazon, Hulu en andere streamingservices. In hun aankondiging laat Disney weten dat ze al hun live-action films en animatiefilms van Pixar en Disney exclusief gaan aanbieden, maar ook bekende klassiekers als De Leeuwenkoning en Sneeuwwitje. Tot zover niks bijzonders. Wel erg opvallend was dat het erg stil bleef rond Disney’s twee grootste succesverhalen: Star Wars en Marvel. Gek. Laten we het eens analyseren. We beginnen bij Star Wars.

Rogue One (l) en Star Wars: The Force Awakens (r)

Star Wars serie

Oké, het bleef stil rond één van de grootste melkkoeien van Disney, maar het is onmogelijk dat ze geen plannen klaar hebben liggen. Er zijn hier en daar wel wat Star Wars televisieseries geweest, maar nooit live action. Daar lijkt nu eindelijk een mogelijkheid toe te zijn. Er worden nu al, los van het hoofdverhaal, al allerhande spin offs gemaakt zoals Rogue One en de stand alone Han Solo film die nog in de steigers staat.

Dit is natuurlijk gewoon ordinair uitmelken van een franchise, maar is dat erg? Niet per se. Niemand vindt het erg, zolang het maar goed gebeurt. The Force Awakens en Rogue One waren prima films, al was eerstgenoemde wel een stuk beter dan de spin off, dat wel.

Vooralsnog zijn er vakmensen als J.J. Abrams en Ron Howard verbonden aan de opkomende Star Wars films, dus dat belooft veel goeds: er zijn nog genoeg kanten op te gaan in het universum van Han Solo en Luke Skywalker. De verwachting dat er ook plek is voor de eerste Star Wars live action serie, is dus niet zo vreemd.

Marvel en Disney

Dan Marvel: iedere filmstudio wil tegenwoordig een eigen universe hebben. De grootste die we kennen? De Marvel Cinematic Universe (MCU), met heel bekende namen als DareDevil en Jessica Jones. Dit universum is in handen van Disney. Dat zou genoeg materiaal voor een streamingservice zou je zeggen. Maar de MCU mag dan mateloos populair zijn, het is wel allemaal PG-13. Films die ook geschikt zijn voor kinderen; Disney maakt nooit films die excessief geweld of seksualiteit bevatten. Hier zal de grootmacht misschien wel vanaf moeten stappen, wil het een groter publiek aanspreken. Netflix en HBO kijken niet naar dit soort zaken. Het hoeft niet allemaal family friendly te zijn.


In het gezaghebbende Uitbuiken spraken collega’s Ger en Paul ooit over DareDevil. Ter info.

Daarom rest de vraag: zou je Netflix willen opzeggen om de streamingdienst van Disney te gebruiken? Bij Draadbreuk zeggen wij: mooi niet. Een beetje flauw misschien, aangezien we nog niks gezien hebben, maar zelf zie ik niet Disney in staat zijn om vermaak over de gehele linie te verzorgen. Star Wars en Marvel zijn vet, maar originele content is nét zo belangrijk. Natuurlijk heb je ook nog Pixar, maar is wederom ook gericht op een jonge doelgroep.

Kortom: Disney heeft aardig succesvolle melkkoeien, maar kunnen ze ook direct concurreren met Netflix? We gaan het zien.