Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Horizon Mediabox review: welkom in 2015

Horizon Mediabox review: welkom in 2015
Bart
  • Op 6 november 2015

Bericht in de redactiemailbox: of we de Horizon Mediabox van Ziggo willen testen. Televisie? Is dat niet dat ouderwetse kastje waar je naar keek als je iets leuks had gezien in de gids? We hebben de bank weer voor de tv geschoven, de Horizon-box aangesloten en werden blij verrast. Welkom in 2015, kijkbuisvrienden.

Met een reisschema waar de gemiddelde machinist van de NS nog jaloers op zou zijn, bleef er voor mij de laatste jaren weinig tijd over om op de bank naar de tv kijken. Programma’s die ik graag wilde zien werden via Gemist Downloader binnengehaald en op de laptop in de trein gekeken. Het begon te wennen, het gemak van ‘on demand’ kijken. Programma’s even op pauze zetten als een conducteur langskwam of terugspoelen om een vreemde quote of rare uitglijder nog een keer te zien.

Het waren zaken die ik steeds meer begon te missen op de spaarzame momenten dat ik op de bank ‘live’ naar een televisieprogramma zat te kijken. Dat lineaire kijken werd zelfs een vermoeiende bezigheid – zeker als je de eerste tien minuten van een serie had gemist en je er daardoor niet helemaal lekker meer in kwam. Het maakte de keuze om dan maar films en series te downloaden steeds aantrekkelijker, simpelweg omdat je dan tenminste zelf kon bepalen wanneer je het keek.

Kom er maar in Horizon Mediabox

mediabox

Grootste pluspunt van de Horizon Mediabox die je krijgt bij een Ziggo-abonnement is dat televisie naar 2015 gehaald wordt. Het biedt de mogelijkheid om programma’s automatisch op te slaan, je kunt stukken terugspoelen, uitzendingen die nog bezig zijn vanaf het begin laten afspelen en met Replay TV een week terug om de serie die je gemist hebt terug te kijken wanneer het jou uitkomt.

Moet bekennen dat het wel even wennen was, die controle – het vergt een omslag in het kijkgedrag. Al tientallen jaren keek je gewoon wat erop was: vroeger met natte haartjes op de bank naar Sesamstraat om 18.15 uur, en tot voor kort naar de late herhaling van DWDD. En nu, dankzij de mogelijkheid om programma’s te kijken wanneer het uitkomt, bepaal je zelf het moment. Simpelweg op de bank ploffen en hersenloos langs alle kanalen zappen tot je vermaakt wordt kan nog altijd, maar voelt bijna als zonde van je tijd. Gewoon, omdat er nu zo veel meer te zien is.

Op de bank ploffen en hersenloos zappen voelt als zonde van je tijd

Ongecontroleerde hoeveelheid

Ironisch genoeg schuilt juist in dat enorme aanbod het grootste probleem. In tegenstelling tot de algoritmen van Netflix en Spotify, die beter lijken te weten wat je leuk vindt dan jijzelf, is er voor de gigantische berg aan content van Ziggo nog geen adequaat filter. Zelf gericht zoeken naar programma’s is dankzij het toetsenbord aan de achterzijde van de afstandsbediening een fluitje van een cent, maar een speciale afspeellijst van zaken die je terug zou moeten zien op basis van jouw kijkgedrag is er nog niet.

Dat levert behoorlijk wat keuzestress op, zeker als je MyPrime hebt – kort door de bocht gezegd Ziggo’s variant op Netflix. Dankzij deze dienst, die bij de meeste pakketten en tv-abo’s inbegrepen is (anders 6,95 per maand), heb je toegang tot een lading films en tv-series waarmee je tot het einde der tijden op de bank kan hangen. De kwaliteit van het aanbod en dat cliché van het gegeven paard daargelaten, is het redelijk pittig om films of series te spotten in de enorme lijst. Door het laden van de cover art gaat het scrollen door menu’s soms traag en het ontbreken van een favorietenlijst, waar je de series die je op dat moment volgt zou kunnen plaatsen, is ook een gemis. De makkelijkste manier om op de hoogte te blijven van nieuwe films en series is dan ook niet via de televisie, maar op de site van Ziggo, waar je ook direct trailers kunt zien.

 

 

Het enorme aanbod levert behoorlijk wat keuzestress op

 

 

Hetzelfde verhaal geldt ook voor On Demand, de digitale vervanger van de videotheek. Het aanbod is wat kwaliteit betreft zeer behoorlijk, veel nieuwe films, maar ook hier zijn de menu’s niet heel overzichtelijk en bij vlagen traag. Gelukkig is er wel een categorie ‘Net uit de bioscoop’ en ‘Tip5’ waarmee je op gang geholpen wordt. Een film huren kost tussen de twee en zes euro en wordt automatisch toegevoegd aan je maandelijkse factuur. Na de bestelling heb je 48 uur om de film te kijken, wat lekker is als je ‘m wilt pauzeren of nog een keer wilt zien. Overigens voelt het niet echt 2015 dat er prijsverschil van 50 cent tot 1 euro zit tussen SD-versie en de HD-versie van een film – hoop dat ze dat spoedig gelijktrekken.

afstandsbediening

 

Verademing, maar met verbeterpunten

De tv-box, dvd-recorder en wifi-router die voorheen verspreid door het huis heen stonden, zijn nu allemaal samengekomen in één apparaat. Ziggo’s Horizon Mediabox laat zich makkelijk installeren, heeft een zeer overzichtelijke afstandsbediening en start binnen een paar tellen op. Dankzij functies zoals het pauzeren en opnieuw laten beginnen van programma’s voelt het kijken van televisie niet meer als die ouderwetse, lineaire bezigheid, maar iets van deze tijd. Inclusief bijbehorende apps om onderweg tv te kunnen kijken. Perfect is de Mediabox nog niet, daarvoor zijn de menu’s nog niet overzichtelijk genoeg, de tv-gids te traag en mogelijkheden voor een gepersonaliseerd kijkaanbod te gering. Gelukkig zijn dat allemaal zaken die met software-updates in de toekomst te verhelpen zijn en staat de basis als een huis.

 

mediabox2

 

Andere zaken die opvielen

Ben groot fan van Stingray Music, de themaradiokanalen te vinden vanaf zender 863. Geen gelul, maar 24/7 muziek.

– Je kunt vier programma’s tegelijk opnemen (wil degene die dit ook echt daadwerkelijk doet mij een kaartje sturen?)

– Met Replay TV is het mogelijk om programma’s terug te kijken die maximaal een week oud zijn. Doorspoelen werkt alleen niet bij RTL en SBS-programma’s, dus je zit dan nog wel aan de reclames vast.

– Opgenomen programma’s worden opgeslagen op de ingebouwde harde schijf. Je kunt deze helaas niet via cloud services op andere apparaten terugkijken, zoals bij de box van KPN wel kan.

– De beschikbare apps en games zijn best grappig – zo stond ik (met gordijnen dicht) voor mijn tv een fitness-app te testen en lukte het na enig oefening om een 180’er te gooien in de dartspelletje.

– In de standby-modus produceert de Horizon Box nog behoorlijk wat geluid. Helemaal uitzetten is een eenvoudige oplossing als je het te veel herrie vindt.

– Grootste struikelpunt bij de installatie was het verwijderen van het stukje plastic in de afstandsbediening, die voorkomt dat de batterij leegloopt.

– Ziggo biedt installatiegarantie, dus mocht je meer problemen hebben dan een stukje plastic dan wordt je geholpen.

– Als gratis extra bij de meeste abonnementen is MyPrime een leuke dienst met veel films en series, maar voor 6,95 biedt het te weinig leuke content om de strijd met Netflix te winnen.