Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Lytro Lightfield Camera heeft oog voor detail

Ger
  • Op 7 oktober 2013

Er zijn maar weinig camera-gadgets die anno 2013 nog daadwerkelijk vernieuwend zijn. Het regent middelmatige compactcamera’s met net iets meer zoom of instellingen dan hun voorgangers. Vaak halwn we onze schouders op en gaan over tot orde van de dag. Tot we het bericht binnenkregen dat de Lytro Light Field Camera naar Nederland komt. Deze gadget moesten we checken.

We waren dus maar wat blij dat Lytro geld had neergeteld om op Nederland’s populairste (want: enige) PR/Media techevent Presszone met een standje te staan. Konden wij als techjournaille gluren naar dit apparaat die fotografie op een totaal andere benadert dan alle andere camera’s op de markt.

Met de Lytro Lightfield Camera kun je namelijk door middel van een totaal nieuwe techniek achteraf scherp stellen. Concreet betekent het dat je een kiekje schiet en naderhand bepaalt waar het scherptepunt ligt. klik vooral op het plaatje hieronder om het effect te kunnen zien. Deze vorm van ‘plenotoptische fotografie’ is compleet nieuw en werd door wijlen Steve Jobs zo bejubeld dat hij het op de nieuwe iPhone wilde hebben.

Daar is het (vooralsnog) niet van gekomen en dus moet je het doen met dit qua design ietwat vreemde apparaat. Een compacte staaf zonder knoppen, slechts een touchscreen en een speciaal randje om door het (eenvoudige) menu te scrollen. Het lijkt erop dat Lytro niet mikt op de fotogeek. Nee, de (vermoedelijke jonge) man met de pet die graag twittert en surft op Facebook moet dit gaan omarmen. Er is dus ook allerhande software beschikbaar om foto’s zoals onderstaande direct te kunnen delen. Dit is overigens wel een plaatje met een bijzonder lage resolutie, een afdrukwaardige Lytro-pica maken zit er niet in

Oog voor detail

En dat is ergens jammer, want zeker voor de professional met oog voor detail kan het heel erg handig zijn. Heb je een prachtig kader bedacht maar ben je niet tevreden over het focuspunt? Herstellen en doorsturen naar dat tijdschrift of die krant. Dat idee.

Zit er nu voorlopig nog niet in. Misschien maar goed ook, want deze Lytro Lightfieldcamera met zijn beperkte resolutie is al niet goedkoop: iets minder dan vijfhonderd euro, afhankelijk van de hoeveelheid GB die er in het product moet zitten.